«Ένα… ακόμη πρωτάθλημα»: Τι θα συμβεί στην τελευταία αγωνιστική, αν τρεις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο;

Τρεις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος; Δεν έχει συμβεί ποτέ στην Premier League. Και αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε η μοναδική λύση θα ακούει στο όνομα του «Stockley Park». Τρεις κούπες, σε τρία διαφορετικά γήπεδα, για πρώτη φορά από το 1992 και έπειτα…



«Ένα… ακόμη πρωτάθλημα»: Τι θα συμβεί στην τελευταία αγωνιστική, αν τρεις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο;

Παρακολουθούμε μία από τις κορυφαίες σεζόν ιστορικά στην Premier League. Αυτό είναι δεδομένο.

Διότι τρεις ομάδες διεκδικούν το πρωτάθλημα, με όλες να δείχνουν πως είναι ικανές να το κατακτήσουν. Η Άρσεναλ βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, στην ισοβαθμία με τη Λίβερπουλ, με 10 παιχνίδια να εκκρεμούν, οι «κόκκινοι» τα δίνουν όλα, στην τελευταία χρονιά του Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο τους, και η Μάντσεστερ Σίτι απέχει μόλις έναν βαθμό, παρότι δεν διανύει την πιο φορμαρισμένη περίοδό της αγωνιστικά.

Σε εννέα περιπτώσεις από το 1992 και έπειτα, έχουμε δει δύο ομάδες να παλεύουν για την κορυφή του πρωταθλήματος, μέχρι και την τελευταία ημέρα της σεζόν. Φυσικά, οι δύο πιο πρόσφατες έχουν ως πρωταγωνίστριες τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ, με τον Γιούργκεν Κλοπ να χάνει σε αμφότερες.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, μοιάζει πιθανό, για πρώτη φορά στα χρονικά της Premier League, να έχουμε μία ακόμη ομάδα. Και το ερώτημα είναι ένα… Πώς θα μπορέσει η Λίγκα να παρέχει τρόπαιο σε κάθε μία από τις τρεις, στην τελευταία στροφή του πρωταθλήματος, αν και η Άρσεναλ, και η Λίβερπουλ, και η Μάντσεστερ Σίτι, μπορούν να αναδειχθούν πρωταθλήτριες;

Και το λέμε αυτό διότι τα διαθέσιμα… τρόπαια είναι δύο, ενώ και οι τρεις διεκδικητές, θα αγωνίζονται εντός έδρας. Η Άρσεναλ με την Έβερτον, η Λίβερπουλ με τη Γουλβς και η Μάντσεστερ Σίτι με τη Γουέστ Χαμ.

Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Το τρόπαιο της Premier League είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα στο αγγλικό ποδόσφαιρο και η ιστορία και η παράδοσή του είναι βαθιά ριζωμένα στην κουλτούρα του πρωταθλήματος. Κατασκευασμένο από την Asprey London, υπάρχουν δύο πανομοιότυπα ασημένια τρόπαια που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Το πρώτο τρόπαιο είναι το κύριο τρόπαιο που παραμένει στους νυν πρωταθλητές μέχρι να το παραδώσουν πίσω τρεις εβδομάδες πριν από το τέλος της εκάστοτε σεζόν.

Το δεύτερο τρόπαιο εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό, καθώς χρησιμοποιείται από την Premier League για διάφορες εκδηλώσεις χορηγίας και προωθητικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια μίας αγωνιστικής περιόδου.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Στο περίφημο Stockley Park, εκτίθεται ένα τρόπαιο της Premier League, και ενώ δεν είναι ούτε πανομοιότυπο ούτε από ασήμι, φέρεται πως αποτελεί την ιδανικότερη λύση. Αν λοιπόν, και οι τρεις διεκδικούν την Premier League μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, τρόπος για να υπάρχει η «κούπα» και στο «Έμιρεϊτς», και στο «Άνφιλντ», και στο «Έτιχαντ», θα βρεθεί!

Δημήτρης Μανάκος