Από τη δύσπιστη Μπράιτον, στο ρεκόρ πώλησης της Κόβεντρι: Ο Γκιόκερες κάνει χαμό και η Αγγλία… τον θέλει πίσω

Μόλις τρία γκολ ήταν αρκετά για την Κόβεντρι ώστε να τον κάνει δικό της. Η Μπράιτον δεν τον είχε πιστέψει. Δεν τον βοηθούσε. Κι εκείνος, έγινε η πώληση – ρεκόρ στην ιστορία των sky blues, που τον έχουν απολαύσει προτού γίνει αυτός ο μεγάλος χαμός γύρω απ’ το όνομά του. Τώρα, ο Βίκτορ Γκιόκερες κάνει το αγγλικό ποδόσφαιρο να τον ζητά ξανά. Μόνο που αυτή τη φορά θα πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη!  



Από τη δύσπιστη Μπράιτον, στο ρεκόρ πώλησης της Κόβεντρι: Ο Γκιόκερες κάνει χαμό και η Αγγλία… τον θέλει πίσω

Η Κόβεντρι τον παραχώρησε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας μόλις πριν από έναν χρόνο. Τα 20 εκατομμύρια της μεταγραφής του στο πορτογαλικό κλαμπ φαντάζουν πλέον «ψίχουλα». Ο Βίκτορ Γκιόκερες έχει πάνω του πολλά «μάτια» από την Πρέμιερ και την υπόλοιπη Ευρώπη, με τους οπαδούς των «sky blues», όμως, να τον έχουν απολαύσει με τη φανέλα της ομάδας τους και να έχουν την τεράστια χαρά να λένε πως ήταν… ένας απ’ αυτούς.

Φτάνοντας στο φετινό Μάρτιο για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ο Σουηδός επιθετικός μετρά 36 γκολ και 14 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με τα «λιοντάρια» της Λισαβόνας. Από την έναρξη της σεζόν οι αριθμοί που παρουσίαζε και η συχνότητα με την οποία σκόραρε είχαν αρχίσει να προσελκύουν ενδιαφέρον, με τ’ όνομά του να κυκλοφορεί στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Είναι τέτοια η ιστορία του Γκιόκερες που αυτομάτως γίνεται ιδιαίτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι έφτασε στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα, έχοντας βιώσει απογοήτευση και πικρία. Η Μπράιτον δεν τον πίστεψε ποτέ. Τον είχε αποκτήσει τον Δεκέμβρη του 2017 από την Μπρομαποϊκάρνα. Τότε, ήταν ένας άσημος νεαρός ποδοσφαιριστής, που όμως είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο Euro u-19. Έμεινε να παίζει στα μικρότερα τμήματα των «γλάρων» για να «ψηθεί».

 

 

Έπαιξε σε 5 ματς με τους άνδρες τη σεζόν 2018-2019 και την επόμενη χρονιά που ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα της ζωής όλων μας, παραχωρήθηκε δανεικός στη Ζανκτ – Πάουλι, στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Πέτυχε 7 τέρματα σε 26 αναμετρήσεις.

Στην έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, σκόραρε το μοναδικό του τέρμα ως ποδοσφαιριστής της Μπράιτον σε κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι του EFL Cup με αντίπαλο την Πόρτσμουθ. Έπαιξε άλλα δυο ματς κι έφυγε για τη Σουόνσι με δανεισμό.

Εκεί δεν σκόραρε. Καμία φορά. Σε 11 παιχνίδι. Απίστευτο για έναν φορ της κλάσης του, όπως παρουσιάζεται εν έτει 2024. Πάλι πίσω στο Μπράιτον, πάλι δανεικός. Αυτή τη φορά στην Κόβεντρι. Εκεί δεν ήθελαν να δουν πολλά. Πέτυχε τρία γκολ και τον πίστεψαν αμέσως.

Επένδυσαν πάνω του. Τον έκαναν να το καταλάβει. Και αυτός την πήρε αυτή την εμπιστοσύνη και τη μετέτρεψε σε… κάτι μαγικό, πριν τις υπόλοιπες φετινές «μαγείες» στη Λισαβόνα.

Τρία γκολ μέχρι το καλοκαίρι του 2021, κανονική μεταγραφή στους sky blues. Συνολικά, μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, σκόραρε 40 φορές σε 97 παιχνίδια! Την περασμένη σεζόν είχε 21 γκολ και 12 ασίστ, οδηγώντας την Κόβεντρι μέχρι τον τελικό των πλέι-οφ ανόδου, όπου η Λούτον θρίαμβευσε και βρέθηκε στην Πρέμιερ.

 

 

Η Σπόρτινγκ τον έκανε δικό της έναντι 20 εκατομμυρίων λιρών. Η μεταγραφή αυτή αποτέλεσε την ακριβότερη πώληση στην ιστορία της Κόβεντρι, ξεπερνώντας και τα 13 εκατομμύρια του Ρόμπι Κιν, όταν έφυγε για τη Μίλαν το 2000.

Τώρα πλέον, η αντικειμενική αξία του Βίκτορ Γκιόκερες παρουσιάζεται στα 55 εκατομμύρια και το κλαμπ της Λισαβόνας θέλει να προλάβει να του ανανεώσει το συμβόλαιο και να βάλει ρήτρα αποδέσμευσης στα 120 εκατομμύρια, όπως αναφέρει η Abola.

Μια χαρά τα κατάφερε ο Σουηδός, έτσι δεν είναι;

Κώστας Ζάλιαρης