Ξεχάσαμε τη Σίτι και τα… 26 εκατομμύρια; Σεβασμός στον πιο «έξυπνο» παίκτη στην Ελλάδα, Στέφαν Γιόβετιτς! (vids)

Θέλει ένας προπονητής να ηρεμήσει το παιχνίδι; Βάζει τον Στέφαν Γιόβετιτς. Θέλει να κρατήσει την μπάλα η ομάδα του με ασφάλεια; Βάζει τον Στέφαν Γιόβετιτς. Θέλει να αυξήσει τις πιθανότητές της να σκοράρει; Βάζει τον Στέφαν Γιόβετιτς. Στην κορυφή της επίθεσης, πίσω από τον σέντερ φορ, αριστερά ή δεξιά. Ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής, με τεράστια ποδοσφαιρική αντίληψη, που… εμείς αργήσαμε να καταλάβουμε. Βιαστήκαμε να κρίνουμε, ξεχάσαμε την κίνηση της Μάντσεστερ Σίτι το 2013. Θέλει να βρίσκεται στον Ολυμπιακό και φαίνεται. Ακόμη και από τον «νευρικό», υπερκινητικό τρόπο που… περπατάει!



Ξεχάσαμε τη Σίτι και τα… 26 εκατομμύρια; Σεβασμός στον πιο «έξυπνο» παίκτη στην Ελλάδα, Στέφαν Γιόβετιτς! (vids)

Πρόκειται πιθανώς για τον πιο έξυπνο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έναν παίκτη που γρήγορα προλάβαμε να κρίνουμε, αλλά ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να καταλάβουμε. Ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα τον Στέφαν Γιόβετιτς το καλοκαίρι και αυτό που θα διάβαζε ο κάθε ένας μας, σε κάθε ανάλυση που έλαβε χώρα για χάρη του τότε, ήταν πως είναι πολύ ποιοτικός, πλην όμως, βγάζει αρκετούς τραυματισμούς.

Περίπου 10 μήνες μετά, αρχικά να επισημάνουμε πως ο Στέφαν Γιόβετιτς δεν έχει τραυματιστεί στη χώρα μας. Πάντα είναι διαθέσιμος για τους «ερυθρολεύκους», απλώς ποτέ δεν κέρδισε θέση βασικού στο ρόστερ τους. Δεν «ενεργοποιήθηκε» πιθανώς όσο και ο ίδιος θα ήθελε, στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ούτε υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ούτε με τον Κάρλος Καρβαλιάλ.

Για να έρθει ένας «γεννημένος νικητής», ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, και να τον βάλει στην εξίσωση. Τον έκανε να… παίζει για αυτόν. Τον έκανε να θέλει αγωνιστεί. Να σκοράρει και να πανηγυρίζει, να αισθάνεται μέλος της ομάδας, και να απολαύσει τους μήνες που εκκρεμούν στην Ελλάδα. Εν αντιθέσει δηλαδή, με την αντίδρασή του, όταν σκόραρε στα τέλη Ιανουαρίου απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, και αισθανόσουν πως είναι «ξένο σώμα».

Από την στιγμή της έλευσης του Μεντιλίμπαρ όμως, ο Γιόβετιτς είναι εκπληκτικός με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Παίζει πάντα με μια επαφή, δεν κάνει εύκολα λάθος, προστατεύει εκπληκτικά την μπάλα, βγάζει εξαιρετικές συνεργασίες με τους συμπαίκτες του. Και πλέον, έκανε την εμφάνισή του ένα τεράστιο γκολ, με τον Μαυροβούνιο να βάζει το γκολ της… πρόκρισης, απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στη Σερβία.

Η ποιότητά του είναι δεδομένη. Και αποδείχθηκε περίτρανα για ακόμη μία φορά, δείχνοντας πως όταν πριν από 11 χρόνια, η Μάντσεστερ Σίτι έδινε 26 εκατομμύρια στη Φιορεντίνα για να τον κάνει δικό της, γνώριζε τον λόγο. Και ας μην είναι γρήγορος. Και ας μην είναι το δυνατό του σημείο το «ένας εναντίον ενός». Διότι η ποδοσφαιρική του αντίληψη είναι τέτοια, που όλα αυτά τα ξεπερνά.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Γιόβετιτς είναι ο άνθρωπος των μεγάλων παιχνιδιών. Πώς αλλιώς άλλωστε, θα μπορούσε να αποτυπώσει κανείς το γεγονός πως όντας «πολίτης», σκόραρε κόντρα σε Τσέλσι, Τότεναμ και Λίβερπουλ; Είμαστε τυχεροί που υπάρχει αυτός ο άνθρωπος στη χώρα μας. Που τον βλέπεις να πασάρει και σου θυμίζει κάτι από… Fifa. Που παίρνει την μπάλα και δεν κάνει λάθος. Που όταν αυτή βρίσκεται στα πόδια του, απλώς περιμένεις να κάνεις αυτό που θα έκανες εσύ στο Football Manager.

Το ποδοσφαιρικό I-Q του Στέφαν Γιόβετιτς είναι αδιανόητο. Και ας μας πήρε μερικούς μήνες να το αντιληφθούμε…

Δημήτρης Μανάκος