Στα ίσα οι υπερομάδες των Κλοπ και Πεπ, σε ένα Last Dance που μας άφησε... δίχως ανάσα!

Ίσως πραγματικά δεν υπάρχουν άλλες ομάδες που να μπορούν να παίξουν παιχνίδι τέτοιας έντασης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό ξεχώρισαν και έγραψαν ιστορία οι Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Στο Last Dance της κόντρας Κλοπ – Πεπ, οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι για τον τίτλο έμειναν στο 1-1, με τους «κόκκινους» να χάνουν τεράστιες ευκαιρίες για την ανατροπή στο δεύτερο μέρος. Ο Στόουνς είχε βάλει μπροστά τους «πολίτες», ισοφάρισε ο Μακ Άλιστερ, δοκάρια για Φόντεν και Ντοκού, πρώτη στη βαθμολογία η Άρσεναλ λόγω διαφοράς τερμάτων.  



Στα ίσα οι υπερομάδες των Κλοπ και Πεπ, σε ένα Last Dance που μας άφησε... δίχως ανάσα!

Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες συμπεριφέρονται διαφορετικά. Το φανερώνουν ακόμα και τα πατήματά τους στο χορτάρι. Γεμάτα ένταση, με ταχύτητα, με κορμιά σε συνεχή εγρήγορση. Με τον ρυθμό να είναι τέτοιος που ακόμα και τον τηλεθεατή τον βάζει σε μια διαδικασία να παραμένει απόλυτα ενεργός με την εικόνα.

Ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε να μην ξεκινήσει τον Μοχάμεντ Σαλάχ στο ντέρμπι, ενώ, στο πλευρό του Φαν Ντάικ στα στόπερ βρέθηκε ο Κουάνσα και στο δεξί άκρο ο Μπράντλεϊ. Ο Πεπ έριξε στο παιχνίδι εξ αρχής και τον Ντε Μπρόινε και τον Χάαλαντ και τον Άλβαρες και τον Μπερνάρντο Σίλβα. Η Σίτι στο πρώτο 10λεπτο προκάλεσε σύγχυση στα μετόπισθεν της Λίβερπουλ με τη μεταφορά της μπάλας κοντά στα καρέ του Κέλεχερ, μέχρι να επιχειρήσει να κρατήσει λίγο περισσότερο την μπάλα η ομάδα του Κλοπ από το 15' και μετά. Και πάλι, όμως, η εναλλαγή της κατοχής και ο ρυθμός παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα. Οι «κόκκινοι» στο 13' έχασαν πολύ καλή στιγμή όταν ο Μπράντλεϊ από δεξιά έκανε την παράλληλη προς το τέρμα, μπαλιά, αλλά ο Νούνιες δεν πρόλαβε την προβολή.

Οι «πολίτες» θα προηγούνταν με μια εξαιρετική στατική φάση, τρομερά δουλεμένη στην προπόνηση. Αφού πρώτα ο Φαν Ντάικ πρόλαβε να διώξει με το κεφάλι προτού ο Χάαλαντ σκοράρει με καρφωτή κεφαλιά, ήρθε το πανέξυπνο κόρνερ του Ντε Μπρόινε στο 23'. Ο Βέλγος έστειλε την μπάλα χαμηλά στο πρώτο δοκάρι, εκεί πετάχτηκε ο Στόουνς ξεφεύγοντας από τον Νούνιες και με πλασέ έγραψε το 1-0 για τους τρεμπλούχους. Η Λίβερπουλ δεν έδειξε να επηρεάζεται ιδιαίτερα, διατήρησε την ένταση στο παιχνίδι της, αλλά κατά περιπτώσεις, κυρίως σε προσπάθειες από δεξιά με τους Έλιοτ και Μπράντλεϊ, διακρινόταν η νευρικότητα.

 

 

 

Ο Σόμποσλαϊ λίγο μετά το ημίωρο με μια καλή κεφαλιά και ο Ντίας στο 42' με ένα δεξί σουτ απείλησαν τα γκολπόστ του Έντερσον, με τον Χάαλαντ από πλευράς Σίτι να μην καταφέρνει να διαφύγει από την πίεση που του ασκούσε η άμυνα των γηπεδούχων. Στο 45' + 1' οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να έχουν πάρει προβάδισμα δυο τερμάτων, αλλά η μπαλιά του Γουόκερ από δεξιά έφυγε ανεκμετάλλευτη, με τον Ντε Μπρόινε να μην προλαβαίνει να σκοράρει. Ο Σόμποσλαϊ και ο Νούνιες τα έβρισκαν σκούρα από την ταχύτητα με την οποία οχυρωνόταν αμυντικά η Σίτι, ενώ, ο Στόουνς πέρα από το γκολ ήταν και καθοριστικός στ' ανασταλτικά του καθήκοντα.

Η Λίβερπουλ ευτύχησε στα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου να βρει απάντηση στο γκολ που είχε δεχθεί. Και φυσικά χρειάστηκε ένα λάθος από τον αντίπαλο. Ο Άκε έκανε κακό γύρισμα στον Έντερσον, ο Νούνιες πρόλαβε, τσίμπησε την μπάλα και ανετράπη από τον τερματοφύλακα της Σίτι. Από την άσπρη βούλα ο Μακ Άλιστερ έκανε το 1-1 στο 50ο λεπτό και λίγο αργότερα από τη σύγκρουση με τον Ουρουγουανό στη συγκεκριμένη φάση, ο Έντερσον αποχώρησε με αλλαγή έχοντας ενοχλήσεις στο πόδι. Το γκολ αυτό ήταν ό,τι έπρεπε και στο χρονικό σημείο που μπορούσε να διαμορφώσει την εικόνα του υπόλοιπου ματς. Στο 58' ο Φόντεν από πλάγια δεξιά νικήθηκε από τον Κέλεχερ και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα ο Ντίας έκανε κάκιστο κοντρόλ και απέτυχε να βγει τετ-α-τετ με τον Ορτέγκα!

Ο Γιούργκεν Κλοπ πέρασε τον Μοχάμεντ Σαλάχ στο παιχνίδι με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ενώ, αποχώρησε και ο Μπράντλεϊ για να μπει ο Ρόμπερτσον και να προσφέρει νέα τρεξίματα, αλλά και περισσότερη εμπειρία στα μετόπισθεν, με τον Γκόμες να φεύγει δεξιά.

Ο «Φαραώ» με τρομερή μπαλιά στο 62' έδωσε στον Ντίας να ευκαιρία για την ανατροπή, αλλά το πλασέ του Κολομβιανού έφυγε άουτ, ενώ με τον ίδιο πρωταγωνιστή ένα λεπτό αργότερα, ο Γουόκερ πρόλαβε κι έδιωξε σε κόρνερ. Η Λίβερπουλ συνέχισε να πιέζει και ο Ορτέγκα είχε αρκετή δουλειά αφού και στο 66' απομάκρυνε ένα σουτ του Μακ Άλιστερ. Ο Πεπ στο 70' έβγαλε τον Ντε Μπρόινε για να τοποθετήσει τον Κόβασιτς στο χώρο του κέντρου, προκειμένου να υπάρξει κι ένας μεγαλύτερος έλεγχος στον ρυθμό, αλλά και αμυντικά.

Ο Ορτέγκα είχε μπει στο ματς με... αποστολή να μην επιτρέψει στους «κόκκινους» να σκοράρουν και το έκανε με επιτυχία και στο 71' μπλοκάροντας την εξ επαφής προβολή του Νούνιες, για να έρθει το... τρελό δοκάρι της Σίτι! Στο 74' έγινε σέντρα από αριστερά, ο Κέλεχερ έδιωξε με τις γροθιές, η μπάλα κόντραρε στο στέρνο του Φόντεν και πήγε στο οριζόντιο! Η Σίτι προσπάθησε να κρατήσει την κατοχή για να κόψει τον ρυθμό των αντιπάλων της, το κατάφερε για μερικά λεπτά, αλλά και πάλι η άμυνα της Σίτι έπρεπε να έρθει αντιμέτωπη με τα τρεξίματα των παικτών του Κλοπ.

Αυτό το ντέρμπι, με αυτούς τους δύο ανθρώπους στους πάγκους θα μας λείψει πολύ, για φάσεις και στιγμές όπως αυτή στο 89'. Ο Ντοκού από αριστερά πάτησε περιοχή, έκανε το διαγώνιο σουτ, η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι του Κέλεχερ και αμέσως μετά ο Σαλάχ έκανε σπριντ και απείλησε με χλιαρό τελείωμα τον Ορτέγκα. Η ομάδα του Κλοπ έψαξε μέχρι το φινάλε το γκολ της ανατροπής, ήταν εντυπωσιακό πως ακόμα και στο 90' + 8' υπήρχαν ποδοσφαιριστές που έκαναν σπριντ, αλλά το 1-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος, για ν' αφήσει την Άρσεναλ στην κορυφή. 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης