Επιστροφή στα... γνωστά για την Τσέλσι, μεγάλες ανατροπές για Τότεναμ και Γουέστ Χαμ

Μετά την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου η Τσέλσι έκανε πάλι ένα βήμα πίσω. Εξασφάλισε μεν τον βαθμό (2-2) στο ματς με την Μπρέντφορντ, αλλά δέχθηκε ανατροπή και τουλάχιστον έσωσε το λιγότερο που θα μπορούσε. Με ανατροπή και ξέσπασμα στο δεύτερο μέρος η Τότεναμ επιβλήθηκε 3-1 της Πάλας. Η Γουέστ Χαμ έκανε come-back με δυο γκολ στις καθυστερήσεις για το 3-1 επί της Έβερτον, μεγάλη νίκη (3-0) η Φούλαμ επί της Μπράιτον και με το ίδιο σκορ πανηγύρισε η Νιούκαστλ απέναντι στη Γουλβς. 



Επιστροφή στα... γνωστά για την Τσέλσι, μεγάλες ανατροπές για Τότεναμ και Γουέστ Χαμ

Μπρέντφορντ – Τσέλσι 2-2

Είχε κάνει ορθά τη δουλειά απέναντι στη Λιντς στο Κύπελλο και έψαχνε τον τρόπο να «χτίσει» πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα. Η Τσέλσι επισκέφτηκε την έδρα της Μπρέντφορντ με επίγνωση των δυσκολιών που θα είχε η αναμέτρηση με την ομάδα του Τόμας Φρανκ και αυτή η επίγνωση μεταφέρθηκε από τη θεωρία στην πράξη. Δεν ήταν εύκολο για τους «μπλε» να βρουν ρυθμό, αλλά όσο... περίεργο κι αν ακούγεται, βγήκε μπροστά ο Νίκολας Τζάκσον.

Έπειτα από μια απόλυτα αποτυχημένη ντρίμπλα, αλλά και ένα πλασέ σε κενή εστία που απομακρύνθηκε μπροστά από την τελική γραμμή, άκουγε τους οπαδούς της Μπρέντφορντ να τον πικάρουν. Κι αυτό του έδωσε κίνητρο, για να πάρει τη δυνατή κεφαλιά στο 35' και να κάνει το 1-0 για τους «μπλε»!

Προφανώς επειδή με αυτή την Τσέλσι δεν γίνεται να βαρεθείς ποτέ, επιτεύχθηκε γκολ ισοφάρισης σε φάση που όλα έγιναν λάθος από την άμυνα της ομάδας του Ποτσετίνο. Αργές αντιδράσεις, λάθη, κενά στο χώρο που δεν τ' αντιλαμβάνονταν οι ποδοσφαιριστές. Και από το γύρισμα του Τόνεϊ από δεξιά και μια πρώτη επαφή του Ρεγκιλόν στην περιοχή, ο Ρέσλεφ έκανε το 1-1 από κοντά.

Κι αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης, ο Γιάνελτ είδε την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι σε μακρινό σουτ που επιχείρησε, φτάνοντας μια ανάσα από την ανατροπή! Ευτυχώς για την Τσέλσι κατάφερε τουλάχιστον να σώσει το βαθμό με το 2-2 που διαμορφώθηκε στο 83' χάρη σε κεφαλιά του Ντισασί από σέντρα του Πάλμερ. Αμέσως μετά, βέβαια, θα μπορούσε ο Στέρλινγκ να έχει κάνει δεύτερη ανατροπή στο ματς, αλλά ο Φλέκεν τού έκλεισε το χώρο και τον νίκησε.

Τότεναμ – Κρίσταλ Πάλας 3-1

Είναι δεδομένο πως από την στιγμή που άλλαξε προπονητή η Κρίσταλ Πάλας, αποχώρησε ο Ρόι Χότζον και ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία ο Όλιβερ Γκλάσνερ, η ψυχολογία των «αετών» θα ήταν διαφορετική. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη νίκη της προηγούμενης εβδομάδας, πολλοί λίγοι θα πίστευαν πως η Πάλας θα κατάφερνε να δυσκολέψει την Τότεναμ, εκτός έδρας.

Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος παιχνιδιού της, δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικός. Αλλά στο τέλος της ημέρας, ποιος πραγματικά θα ενδιαφερόταν για αυτό, αν έπαιρνε αποτέλεσμα; Μέχρι και την συμπλήρωση μίας ώρας, η Τότεναμ κυκλοφορούσε την μπάλα στο 82%, ενώ είχε σπαταλήσει και πολύ μεγάλες στιγμές με τον Βέρνερ και τον Σον, από μία σε κάθε ημίχρονο.

Από το πουθενά όμως, οι «αετοί» ήταν εκείνοι που πήραν προβάδισμα, με τον Έζε να ανοίγει το σκορ στο 60’, με την πρώτη εντός εστίας τελική προσπάθεια της Κρίσταλ Πάλας. Η Τότεναμ «κόλλησε», ουδείς το περίμενε, ο Ριτσάρλισον έλειπε και οι λύσεις ήταν περιορισμένες. Ήρθε όμως ο Βέρνερ να κάνει τη δουλειά και να ισοφαρίσει στο 78ο λεπτό!

Και μέσα σε τρία λεπτά, οι Λονδρέζοι πήραν και προβάδισμα. Ασίστ ο Μάντισον, γκολ ο Ρομέρο και τρεις ακόμη βαθμοί μπήκαν στο «τσεπάκι» του Άγγελου Ποστέκογλου, με τον Σον να ανοίγει λογαριασμό με την ομάδα του, για πρώτη φορά στο 2024!

Έβερτον – Γουέστ Χαμ 1-3

Στο πρώτο της ματς μετά την επιστροφή 4 βαθμών και την ανάσα που πήρε η ομάδα του Σον Ντάις στην προσπάθεια για επιβίωση στην Πρέμιερ Λιγκ, η αποστολή απέναντι στη Γουέστ Χαμ ήταν τέτοια που τα «ζαχαρωτά» έπρεπε να δείξουν πόσο πολύ θέλουν να παραμείνουν στην κατηγορία. Τα «σφυριά» προέρχονταν από σημαντική νίκη επί της Μπρέντφορντ, είχαν να πανηγυρίσουν θετικό αποτέλεσμα στην Πρέμιερ από το 2023 και η παρουσία τους στο «Γκούντισον Παρκ» είχε αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα του Ντάις είχε ελαφρά υπεροχή, δίχως όμως ιδιαίτερες ευκαιρίες για γκολ. Η μεγαλύτερη όλων ήρθε στο 45', όταν ο Μπέτο έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα για την Έβερτον, αλλά απέτυχε να βάλει μπροστά την ομάδα του, με τον Αρεολά να πέφτει αριστερά και ν' αποκρούει.

Ο Μπέτο εξιλεώθηκε και ξέσπασε φωνάζοντας «σας αγαπώ» προς τον κόσμο της Έβερτον, όταν στο 56ο λεπτό από ωραία σέντρα του Γκάρνερ, πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά με τον Μαυροπάνο να μην ελέγχει τη φάση και οι γηπεδούχοι έκαναν το 1-0! Η απάντηση από πλευράς Λονδρέζων ήταν άμεση και στο 62' ο Ζούμα με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ ισοφάρισε σε 1-1 για το σύνολο του Μόγιες. Οι Λονδρέζοι θα έφευγαν με όλους τους βαθμούς από το λιμάνι, αφού στο 90' + 1' ο Τόμας Σούτσεκ με εκπληκτικό δεξί σουτ από δεξιά εντός περιοχής έκανε την ανατροπή και στο 90' + 5' ο Άλβαρες με υπέροχο τσιμπηματάκι με το δεξί τελείωσε αντεπίθεση με γκολ για το τελικό 3-1.  

Νιούκαστλ – Γουλβς 3-0

Μπορεί η Γουλβς να πήγε με ορμή στο St. James' Park έπειτα από τρία διαδοχικά θετικά αποτελέσματα σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο, η Νιούκαστλ από το πρώτο ημίχρονο την «προσγείωσε». Και νωρίς – νωρίς οι «καρακάξες» απέκτησαν προβάδισμα ασφαλείας στο κυνήγι της πρώτης τους νίκης από τις 10/02. Στο 14ο λεπτό ο Αλεκσάντερ Ίσακ εκμεταλλεύτηκε την κόντρα σε σουτ του Γκιμαράες σε πολύ ωραίο ξεδίπλωμα της ομάδας του για να σκοράρει με κεφαλιά.

Στο 32' ο Άντονι Γκόρντον ήταν εκείνος που στάθηκε τυχερός καθώς από το γύρισμα που έγινε από δεξιά, ο Σα και ο Κίλμαν μπερδεύτηκαν, με την μπάλα να φτάνει στον Άγγλο εξτρέμ και να γράφει το 2-0. Το άνετο απόγευμα της Νιούκαστλ είχε και ένα δυσάρεστο με τον Κίεραν Τρίπερ στο δεύτερο μέρος να γίνεται αναγκαστική αλλαγή λόγω προβλήματος, αν και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο δίχως βοήθεια. Ο Ντουμπράβκα όταν χρειάστηκε κατάφερε να σταματήσει κάποιες καλές στιγμές των «λύκων». Η Νιούκαστλ που είχε σιγουρέψει τη νίκη από το πρώτο μέρος, έβαλε και το ... κερασάκι στην τούρτα στις καθυστερήσεις με τον Λιβραμέντο από δεξιά να κάνει κούρσα, να μπαίνει στην περιοχή και να καταφέρνει να σκοράρει για το 3-0. 

Φούλαμ – Μπράιτον 3-0

Γνωρίζαμε και πριν από την έναρξη της αναμέτρησης πως πρόκειται για μία έδρα, στην οποία η Μπράιτον αντιμετωπίζει παραδοσιακά τεράστια προβλήματα. Χάνει στις τρεις από τις τέσσερις πιο πρόσφατες εξορμήσεις της εκεί, δέχεται από τουλάχιστον ένα γκολ στο 80% των τελευταίων αναμετρήσεών της στο Λονδίνο.

Τελευταία νίκη των «γλάρων» ήταν πριν από επτά χρόνια. Και μπορεί η παράδοση να μην παίζει η μπάλα, αλλά η Φούλαμ ήταν πολύ ανώτερη της ομάδας του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Μπράιτον δεν ήταν συγκεντρωμένη και από τα πολλά αμυντικά της προβλήματα, προέκυψε το 1-0 στο 21ο λεπτό. Ο Γουίλσον σκόραρε με υπέροχο, φαλτσαριστό σουτ, για να έρθει ο Μουνίθ στο 32’ και να κάνει δύο τα γκολ των Λονδρέζων.

Επιχείρησε να αντιδράσει η Μπράιτον, με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Φάτι και ο Σιμόν Αντινγκρά μπήκαν στο παιχνίδι, αλλά η Φούλαμ αμύνθηκε σωστά. Διατήρησε το «μηδέν» εντός έδρας, για πρώτη φορά μετά τις 30 Ιανουαρίου, σκόραρε με τον Τραορέ στο 91’  και κατάφερε να  πανηγυρίσει κόντρα στην Μπράιτον, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Κώστας Ζάλιαρης - Δημήτρης Μανάκος