Η Λίβερπουλ πήρε το Λιγκ Καπ, αλλά θα είναι στο επόμενο Champions League - Τι γίνεται τώρα στη μάχη για την Ευρώπη;

Η Τσέλσι έχασε μία μεγάλη ευκαιρία με την κατάκτηση του Λιγκ Καπ, η Λίβερπουλ θα βρισκόταν ούτως ή άλλως στην πρώτη τετράδα, και το επόμενο Champions League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «αγχώθηκε» και τα δεδομένα για τις αγγλικές ομάδες και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, της επόμενης σεζόν, φαίνεται πως έχουν διαφοροποιηθεί. Πιθανό το σενάριο τεσσάρων ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο 5ος στο Europa League και ο 6ος στο Europa Conference League. Εκτός και αν η Μπράιτον, η Γουέστ Χαμ ή η Άστον Βίλα, κατακτήσουν κάτι από τα δύο… Προς το παρόν όμως, η Αγγλία είναι 3η στο ranking και οι αποκλεισμοί των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ, «στοιχίζουν»!  



Η Λίβερπουλ πήρε το Λιγκ Καπ, αλλά θα είναι στο επόμενο Champions League - Τι γίνεται τώρα στη μάχη για την Ευρώπη;

Έχουμε γράψει σε πάρα πολλές περιπτώσεις πως τα δεδομένα φέτος, για τις ομάδες της Premier League, αναφορικά με την θέση που θα καταλάβουν και την ευρωπαϊκή «έξοδο» στις τρεις διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, είναι ιδιαίτερα. Ο λόγος προφανώς και αφορά την αλλαγή της δομής του Champions League. 

Θα υπάρχουν 36 ομάδες στον θεσμό, άλλωστε, με συνέπεια οι δύο χώρες που θα έχουν μεγαλύτερο συντελεστή στο ranking, να παίρνουν ακόμη μία θέση. Αν αυτό συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, η Premier League θα είχε τουλάχιστον μία ομάδα παραπάνω, στις πέντε από τις έξι τελευταίες χρονιές. Ωστόσο, ενδέχεται φέτος όλα να διαφοροποιηθούν, καθώς τόσο η Νιούκαστλ, όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχουν αποκλειστεί από νωρίς. 

Ας μην ξεχνάμε όμως, πως ναι μεν η Ιταλία και η Γερμανία καταλαμβάνουν αυτή την στιγμή τις δύο πρώτες θέσεις, αλλά και η Αγγλία παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Ειδικά, αν η Μάντσεστερ Σίτι και η Άρσεναλ εξακολουθήσουν να αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και μετά τον Μάρτιο. 

Τι ισχύει όμως, σε περίπτωση που η Αγγλία ολοκληρώσει τη σεζόν εκτός της πρώτης δυάδας που αναφέραμε; Τότε, οι πρώτες τέσσερις ομάδες της Premier League θα παίξουν στη φάση των ομίλων του Champions League, δίχως φυσικά να μεσολαβούν προκριματικοί γύροι. Όσον αφορά στις υπόλοιπες διοργανώσεις; Υπάρχουν δύο θέσεις που οδηγούν στο Europa League. 

Η πρώτη αφορά την ομάδα που θα βρεθεί στην υψηλότερη θέση της κατάταξης (5η), αλλά δεν θα βγαίνει στο Champions League. Η δεύτερη αφορά στην ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Αμφότερες θα μπουν στη διαδικασία των ομίλων. Στο Europa Conference League τώρα, ο νικητής του Λιγκ Καπ, επίσης εξασφάλιζε μία θέση. 

Από την στιγμή όμως, που το πήρε η Λίβερπουλ και όχι η Τσέλσι, τότε η κατάταξη συνεχίζεται κανονικά, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παίρνει αυτή την θέση, προς το παρόν! 

Αν όμως, μία ομάδα εκτός της πρώτης τετράδας της Premier League, κέρδιζε το Champions League ή το Europa League, τότε θα είχαμε πέντε ή ακόμη και έξι αγγλικές ομάδες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. 

Συζητάμε κυρίως για την Μπράιτον και τη Γουέστ Χαμ. Το ίδιο ισχύει και για την Άστον Βίλα, αν πάρει την 3η κατά σειρά ευρωπαϊκή διοργάνωση. Εκτός φυσικά αν τερματίσει στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας και βρεθεί στο Champions League! 

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή, «λέει» το εξής: Τέσσερις ομάδες στο Champions League της επόμενης σεζόν, ο 5ος στο Europa League και ο 6ος στο Europa Conference League. Εκτός αν το Κύπελλο πάει φυσικά σε ομάδα που δεν θα βγει στην Ευρώπη!

Δημήτρης Μανάκος