Στα κόκκινα η κούπα, με δημιουργό Τσιμίκα για το ... 10 το καλό! (vid)

Η Λίβερπουλ είναι η θριαμβεύτρια του μαγικού τελικού του φετινού Λιγκ Καπ στο «Γουέμπλεϊ»! Με σκόρερ τον Φαν Ντάικ και δημιουργό τον Κώστα Τσιμίκα, οι «κόκκινοι» έφτασαν στη 10η κατάκτηση της διοργάνωσης, επικρατώντας 1-0 της Τσέλσι! Θα μείνει στην ιστορία αυτό το ματς, σε φοβερή μέρα οι δύο τερματοφύλακες, από ένα ακυρωθέν γκολ, από ένα δοκάρι και έντονα παράπονα των νικητών από τον VAR και τον ρέφερι!



Στα κόκκινα η κούπα, με δημιουργό Τσιμίκα για το ... 10 το καλό! (vid)

Απίθανος τελικός! Φοβερή ένταση, τρομερές ευκαιρίες, δυο τερματοφύλακες που αισθάνονταν ανίκητοι, μεγάλες «μονομαχίες», 120+ λεπτά τρομερού ποδοσφαίρου και δυστυχώς ξανά κουβέντα για τους VAR και τη διαιτησία...

Ο Γιούργκεν Κλοπ και η Λίβερπουλ θριάμβευσαν στον τελικό του Λιγκ Καπ με το 1-0 επί της Τσέλσι, με τους «κόκκινους» να κερδίζουν τον 4ο σερί τελικό τους απέναντι στους Λονδρέζους μετά το Super Cup Ευρώπης του 2019 και το νταμπλ του Λιγκ Καπ με το Κύπελλο του 2022.

Πρόκειται για μια τεράστια νίκη των πιτσιρικάδων του Κλοπ απέναντι στους ποδοσφαιριστές τεράστιας οικονομικής – ποδοσφαιρικής θα πρέπει να το δείξουν – αξίας, με τον Κώστα Τσιμίκα να γίνεται εκ των μεγαλύτερων ηρώων! Κι αυτό, διότι μετά το τελευταίο πέναλτι προ διετίας για το FA Cup, τώρα έφτιαξε το νικητήριο γκολ στο 118' για τον Φαν Ντάικ ώστε να προστεθεί το 10ο τρόπαιο από τον συγκεκριμένο θεσμό στη συλλογή του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ.

 

 

Το ματς:

Η Λίβερπουλ έβγαλε ορμή και η Τσέλσι κλήθηκε να τη διαχειριστεί και να την αντιμετωπίσει. Η ένταση που παρατηρήθηκε από τα πρώτα λεπτά του τελικού, ήταν αποτέλεσμα της δύναμης που θέλησε να παρουσιάσει η ομάδα του Κλοπ στον αγωνιστικό χώρο. Ο Πέτροβιτς στα γκολπόστ των «μπλε» έπρεπε να βρίσκεται σε εγρήγορση εξ αρχής και στην καλύτερη από τις φάσεις των «κόκκινων» στα πρώτα λεπτά, έπεσε και έδιωξε ένα χαμηλό σουτ του Λουίς Ντίας στο 14ο λεπτό.

Ο Κολομβιανός από αριστερά ήταν εκείνος που έπαιρνε τις περισσότερες πρωτοβουλίες για τους «κόκκινους», ταλαιπωρώντας τον Γκουστό ή και τον Ντισασί που ουσιαστικά κάλυπτε ως δεξιός στόπερ. Η Τσέλσι είχε σαφή προσέγγιση με κύριο μέλημα την σταθερότητα αμυντικά και την ταχύτητα στην επίθεση όποτε δινόταν η ευκαιρία να μεταφερθεί μπροστά η μπάλα. Κάπως έτσι στο 20ο λεπτό, στην πρώτη στιγμή που η άμυνα της Λίβερπουλ άργησε, κυρίως με τον Μπράντλεϊ να χάνει τον Στέρλινγκ, ο τελευταίος δεν κατάφερε ποτέ να πλασάρει στην κίνηση και ο επερχόμενος Πάλμερ είδε τον Κέλεχερ να πραγματοποιεί τρομερή επέμβαση σε εξ επαφής πλασέ!

Ο νεαρός τερματοφύλακας έδειξε και πάλι πως ο Κλοπ δικαίως τον υπολογίζει και ποντάρει πάνω του και του δίνει τις ευκαιρίες στο ανώτερο ποδοσφαιρικό σκηνικό ώστε να λάμψει. Η Λίβερπουλ «φώναξε» πολύ και δικαιολογημένα όταν στο 22' ο Καϊσέδο πάτησε άσχημα τον Χράφενμπερχ και τον οδήγησε σε αναγκαστική αλλαγή με τραυματισμό στον αστράγαλο, με τον χαφ των Λονδρέζων να γλιτώνει την αποβολή. Η ομάδα της πρωτεύουσας είχε πάντοτε στο μυαλό τα τρεξίματα του Τζάκσον στην πλάτη της άμυνας και σε ένα τέτοιο, ο Σενεγαλέζος για... χιλιοστά ήταν εκτεθειμένος προτού κάνει το γύρισμα στον Στέρλινγκ κι εκείνος σκοράρει, δίχως να μετρήσει το γκολ.

 

Ο έλεγχος της αναμέτρησης μεταφερόταν στα «μπλε» και τα «κόκκινα» πόδια. Υπήρχαν διαστήματα που και η Τσέλσι πατούσε καλύτερα και έπαιρνε την μπάλα, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» ανήκε στους παίκτες του Κλοπ. Εκείνοι άσκησαν πίεση μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους, ο Χάκπο έπειτα από σέντρα του Ρόμπερτσον από αριστερά πέτυχε το δοκάρι με κεφαλιά στο 40'. Στο 45' σε φάση που τα μετόπισθεν της Τσέλσι βρίσκονταν σε υπερένταση, ο Μπράντλεϊ είδε το σουτ που επιχείρησε πό δεξιά εντός περιοχής να κοντράρει.

Η Τσέλσι βελτίωσε την εικόνα της και το ρόλο της στον τελικό στο δεύτερο ημίχρονο. Ήξερε ότι έπρεπε να μπουν στην εξίσωση του ματς περισσότερο και οι Πάλμερ και Γκάλαχερ και από ένα γύρισμα του τελευταίου στο 52', ο Έντσο επιχείρησε μάταια με τακουνάκι να σκοράρει. Κι αφού στο 58' η Λίβερπουλ απάντησε στις καλές ευκαιρίες με ένα σκαστό σουτ του Έλιοτ που έδιωξε εντυπωσιακά ο Πέτροβιτς, ήρθε η στιγμή που «άναψε» ξανά τα αίματα στις εξέδρες και τον αγωνιστικό χώρο.

Στο 60' από εκτέλεση φάουλ του Ρόμπερτσον, ο Φαν Ντάικ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά, ωστόσο, ο VAR συνέστησε στον ρέφερι να δει τη φάση. Αυτός, έκρινε ότι ο Έντο που ήταν εκτεθειμένος κρατούσε τον Κόλγουιλ ώστε να μη μαρκάρει τον Ολλανδό και επηρέαζε τη φάση παρά το γεγονός πως δεν έκανε ούτε... βήμα κίνησης προς την μπάλα. Λόγω αυτού, λοιπόν και προκαλώντας απορίες, το τέρμα δεν μέτρησε ποτέ για τους «κόκκινους», ισοφαρίζοντας και τα ακυρωθέντα γκολ μετά από εκείνο του Στέρλινγκ.

 

Η ένταση επέστρεψε στην αναμέτρηση, οι ταχύτητες ανέβηκαν ξανά από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Στο 70' ο Ντισασί αιφνιδιάστηκε όταν η μπάλα πέρασε στο δεύτερο δοκάρι και τον βρήκε αμαρκάριστο, χτυπώντας απλά στο πόδι του για να μην απειλήσει σημαντικά τον Κέλεχερ, ενώ, στο 77' ο Γκάλαχερ με μονοκόματο πλασέ από γύρισμα του Πάλμερ πέτυχε το δοκάρι για την Τσέλσι! Ο τελικός είχε γίνει πλέον τέτοιος που τον παρακολουθούσες και ... κουραζόσουν με τα τρεξίματα των παικτών και στο 85' στην πιο κλασσική ευκαιρία του ματς, ο Γκάλαχερ νικήθηκε από τον Κέλεχερ σε τετ-α-τετ!

 

Είχε και συνέχεια αυτό, με τους «μπλε» να βρίσκουν πλέον χώρους και να εκμεταλλεύονται τις αλλαγές που έκανε ο Κλοπ, υπερέχοντας στην εμπειρία και τη διαχείριση έντονων καταστάσεων στο φινάλε. Στο 90' + 2' ο Κέλεχερ μπλόκαρε φάση στην οποία επιχείρησε δυο φορές ο Ενκουνκού και από μια οι Πάλμερ και Γκουστό να σουτάρουν προς την εστία!

 

Το ματς είχε παράταση, εκεί η Λίβερπουλ έβγαλε μεγαλύτερη ενέργεια αλλάζοντας ξανά τα δεδομένα και ο Έλιοτ έχασε μεγάλη ευκαιρία με μονοκόματο αριστερό σουτ από το δεύτερο δοκάρι στο πρώτο 15λεπτο. Ο τελικός των... τερματοφυλάκων είχε να επιδείξει και τη νέα τρομερή επέμβαση του Πέτροβιτς στο 25' του εξτρά ημιώρου, όταν από σέντρα του Τσιμίκα από αριστερά, ο Έλιοτ πήρε την κεφαλιά από το δεύτερο δοκάρι, με τον γκολκίπερ των «μπλε» ν' αποκρούει με το πόδι και εν συνεχεία να μαζεύει την μπάλα!

Ό,τι δεν συνέβη εκεί, το κατάφεραν οι Τσιμίκας και Φαν Ντάικ στο 118' του φοβερού τελικού! Εκτέλεση φάουλ από τον Έλληνα που είχε περάσει με αλλαγή στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του ματς, κεφαλιά του αρχηγού στο πρώτο δοκάρι και με αυτό το 1-0, το Λιγκ Καπ πήγε στα κόκκινα χέρια! 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης