Ποιος «κλέβει» πιο πολύ; Ο Τόνεϊ μετακίνησε την μπάλα και σκόραρε, αλλά η Σίτι το κάνει… συνέχεια!

Τι γίνεται με τη μετακίνηση της μπάλας σε φάουλ στην Αγγλία; Ο Ιβάν Τόνεϊ δεν είναι ο μοναδικός, αλλά η δική του προσπάθεια κατέληξε στα δίχτυα. Ποιος όμως το κάνει περισσότερο από όλους; Η Μάντσεστερ Σίτι!



Ποιος «κλέβει» πιο πολύ; Ο Τόνεϊ μετακίνησε την μπάλα και σκόραρε, αλλά η Σίτι το κάνει… συνέχεια!

Το γκολ που σημείωσε ο Ιβάν Τόνεϊ κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ για το πρωτάθλημα (20/1, 3-2) σήκωσε πολλά σχόλια και συζητήσεις για το γκολ που σημείωσε ο Άγγλος φορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Μετακίνησε έξυπνα τη μπάλα, αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που έχει συμβεί κάτι ανάλογο στην Αγγλία.

Στην αναμέτρηση της Μπρέντφορντ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ το περασμένο Σάββατο (20/1), πολύς λόγος έγινε για το γκολ ισοφάρισης των «μελισσών» (1-1). Ο Ιβάν Τόνεϊ μετακίνησε πονηρά τη μπάλα από το σημείο που είχε οριοθετήσει με το σπρέι ο Ντάρεν Ίνγκλαντ, για να καταφέρει έπειτα να την περάσει δίπλα από το τείχος των παικτών της Νότιγχαμ και να τη στείλει στην εστία του Ματ Τέρνερ.

Μετά το ματς, ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο δε φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, λέγοντας σε δηλώσεις του:

«Κάθε γκολ πρέπει να ελέγχεται. Κάθε φάση που οδηγεί σε γκολ. Δεν ξέρω αν το τσέκαραν [το γκολ του Τόνεϊ], αλλά η μπάλα μετακινήθηκε. Δε συμφωνείτε;»

Σύμφωνα με το βιβλίο κανονισμών της FA, τα ελεύθερα λακτίσματα πρέπει να παίζονται από το σημείο όπου σημειώθηκε η παράβαση. Από το 2014 και μετά, είθισται να χρησιμοποιείται σπρέι αφρού από τους διαιτητές για να οριοθετούν τη γραμμή του αμυντικού τείχους και να «μαρκάρουν» το σημείο απ’ όπου θα εκτελείται το φάουλ.

athletic.png

Έρευνα του «The Athletic» έδειξε, ότι παρόμοιες στιγμές «άτυπης ελευθερίας» σαν αυτή με τον Ιβάν Τόνεϊ, είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένες για τις ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος. Την αφορμή φυσικά έδωσε το στιγμιότυπο με τον παίκτης της Μπρέντφορντ, καθώς η φάση οδήγησε σε γκολ.

Εξετάζοντας τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ σε αντίπαλες εστίες, όλων των ομάδων της φετινής Premier League (στις διοργανώσεις που έχουν συμμετάσχει), διαπιστώνει κανείς ότι είναι παραπάνω από 30 οι φορές που οι παίκτες έχουν μετακινήσει τη μπάλα, αφότου έχει στηθεί. Η ίδια η Νότιγχαμ, το έχει επιχειρήσει τουλάχιστον σε μία περίπτωση.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Πολύ απλός, προτιμούν η μπάλα να βρίσκεται σε όσο το δυνατό ευνοϊκότερη θέση. Εάν θέλουν να την περάσουν πάνω από το τείχος, τη μετακινούν προς τα πίσω. Εάν είναι να περάσει δίπλα από αυτό, τότε τη μετακινούν προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Ενίοτε «ξεγελούν» τον διαιτητή παίρνοντας με το χέρι τον αφρό, βάζοντάς τον στο σημείο που τελικά τοποθετούν τη μπάλα, όπως έκανε και ο Τόνεϊ στο ματς με τη Νότιγχαμ.

Οι ομάδες που έχουν επιχειρήσει περισσότερα απευθείας σουτ από εκτελέσεις φάουλ είναι οι Μάντσεστερ Σίτι (20), Κρίσταλ Πάλας (17), Μπράιτον (16) και Τσέλσι (15). Οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι είναι αυτοί που… πειράζουν τη μπάλα περισσότερο από αυτούς των υπολοίπων.

Συνολικά, οκτώ φορές έχει παρατηρηθεί η εν λόγω συνήθεια από τους «πολίτες», κάτι που συγκριτικά με τις 20 τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ μεταφράζεται ποσοστιαία σε 40%. Η μία εκ των οκτώ είχε καταλήξει στα δίχτυα, με τον Άλβαρεζ στη συνάντηση και την ήττα από τη Γουλβς τον Σεπτέμβριο (30/9, 2-1). Στον αντίποδα, καμία «παράβαση» έχουν κάνει Τσέλσι, Άρσεναλ, Γουλβς και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Μπορεί να μη φαίνεται ως κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, αλλά σίγουρα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Είναι πιθανό να διαφεύγει από τους διαιτητές, με μεγαλύτερη προσοχή να δίνεται στη σωστή θέση του τείχους της αμυνόμενης πλευράς.

Η θύελλα αντιδράσεων προέκυψε από ένα γκολ που ωστόσο δεν ήταν αυτό που έκρινε το παιχνίδι. Ίσως έχει να κάνει και με το εμπλεκόμενο πρόσωπο, αφού ο Τόνεϊ επέστρεψε μετά την 8μηνη τιμωρία που του επιβλήθηκε τον Μάιο για παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα.

Στο «Νησί» η φάση συζητήθηκε έντονα για το εάν το VAR θα έπρεπε να έχει παρέμβει και η Νότιγχαμ έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Premier League και την PGMOL σχετικά με την αμφισβητούμενη εκτέλεση φάουλ.

Άρτεμις Κλεφτάκη