Οι τελευταίοι… ρομαντικοί: Μιλήστε για εκατομμύρια, να μιλήσει και η Μπράιτον για το Football Manager!

Να την σέβεστε την Μπράιτον. Να μπαίνετε στη διαδικασία να βλέπετε τι κάνει. Πώς λειτουργεί. Γιατί ξοδεύει λίγο, γιατί πουλάει τόσο ακριβά. Δεν είναι συνυφασμένη με την εποχή, επιλέγει να… παίξει το παιχνίδι με τον δικό της τρόπο. Και όσο όλοι οι υπόλοιποι μιλούν για εκατομμύρια, εκείνη συνεχίζει να «λατρεύει» το Football Manager!



Οι τελευταίοι… ρομαντικοί: Μιλήστε για εκατομμύρια, να μιλήσει και η Μπράιτον για το Football Manager!

Σε μία εποχή που παίζουν ρόλο τα εκατομμύρια. Σε μία εποχή που αν δεν έχεις ισχυρό background, δεν μπορείς να διακριθείς στο ποδόσφαιρο. Σε μία εποχή που αγοράζεις πανάκριβα και αν δεν πουλήσεις το ίδιο ακριβά, είσαι αποτυχημένος. Σε μία εποχή που τα ποσά έχουν ξεφύγει και απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι υπολογίσιμος, είναι να ξοδεύεις πολύ.

Σε αυτή την εποχή ζούμε, αυτή την κατάσταση παρακολουθούν όσοι λατρεύουν το αγγλικό ποδόσφαιρο. Έτσι λειτουργεί το Big 6, με αυτόν τον τρόπο κινείται η αγορά. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι και όσα συμβαίνουν ή… δεν συμβαίνουν με το Financial Fair Play, δείτε την Άρσεναλ με τον Ντέκλαν Ράις, δείτε τη Λίβερπουλ με την αναδόμηση του κέντρου της, δείτε την Τσέλσι του ενός δισεκατομμυρίου εντός του 2023.

Και όμως, υπάρχουν ακόμη ομάδες που ξεχωρίζουν. Ή τουλάχιστον η εξής… μία. Η Μπράιτον. Η Μπράιτον του Τόνι Μπλουμ. Η Μπράιτον του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι. Μία ομάδα που επιλέγει να κινείται αλλιώς. Που έχει ως ακριβότερη μεταγραφική κίνηση τον Ζοάο Πέδρο των 35 εκατομμυρίων, που πουλά πανάκριβα και επιλέγει να αγοράσει πάμφθηνα.

Ένα σύνολο που βασίζεται στο πνεύμα της ομάδας. Ένα σύνολο που δεν κοστίζει ακριβά, αλλά αποδίδει για… εκατομμύρια. Μέσα σε όλους της τους στόχους, για πρώτη φορά στο Europa League στην ιστορία της, για παρθενική φορά να πανηγυρίζει ευρωπαϊκή πρόκριση, μερικούς μήνες μετά τον χαμένο ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στα πέναλτι, απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με τόσους παίκτες να της έχουν φύγει και με άλλους τόσους να έχουν έρθει. Όλοι ξοδεύουν πολύ, εκείνη επιλέγει να παίζει… Football Manager. Τελευταίο της επίτευγμα, η προσθήκη του 20χρονου αριστερού μπακ, Βαλεντίν Μπάρκο, έναντι 10 εκατομμυρίων.

Το έκανε ξανά. Όπως με τον Αλέξις ΜακΆλιστερ, όπως με τον Μόισες Καϊσέδο, όπως με τον Ενκίζο, τον Σιμόν Αντινγκρά, τον Κάορου Μιτόμα. Δεν πήγε σε μία λύση που άπαντες γνωρίζουν. Προέβη σε μία μεταγραφή που ο χρόνος θα αποδείξει αν θα της βγει.

Δεν αγχώνεται όμως. Δεν αγχώνεται που ο αντικαταστάτης της ακριβότερης πώλησης ιστορικά στην Premier League, αυτής του Καϊσέδο, είναι ο Μπαλεμπά, που έχει αργήσει να προσαρμοστεί. Διότι πλήρωσε ελάχιστα. Διότι αυτό είναι το μοτίβο που ακολουθεί.

Και προφανώς κρίνεται επιτυχημένο. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε, να πούμε το αντίθετο; Αυτή είναι η Μπράιτον. Μία ομάδα γεμάτη ρομαντισμό. Μία ομάδα που βελτιώνεται διαρκώς, διότι το τμήμα σκάουτινγκ που εργάζεται για αυτήν, λατρεύει να πατάει το «save» στο Football Manager!

Δημήτρης Μανάκος