«What a journey»: Ο ¶αρον Ράμσεϊ αποκλειστικά στο England365 στη συνέντευξη της… ζωής του!

Ο ¶αρον Ράμσεϊ στο England365. Ο ¶αρον Ράμσεϊ μιλά στο England365. Ο ¶αρον Ράμσεϊ μιλά αποκλειστικά στο England365. Ο ¶αρον Ράμσεϊ συζητά για πρώτη φορά στην ζωή του με Έλληνα δημοσιογράφο και δέχεται να παραχωρήσει συνέντευξη στην χώρα μας. Μία τεράστια στιγμή για εμάς. Ολόκληρη η ιστορία της καριέρας του, όπως ο ίδιος την μετέδωσε στον Δημήτρη Μανάκο. Γιατί μερικά όνειρα, γίνονται πραγματικότητα!



«What a journey»: Ο ¶αρον Ράμσεϊ αποκλειστικά στο England365 στη συνέντευξη της… ζωής του!

Ήταν ένα από τα όνειρά μου όταν ξεκινούσα τη δημοσιογραφία. Να βρεθώ σε ένα σάιτ που ασχολείται αποκλειστικά με το αγγλικό ποδόσφαιρο και να καταφέρω, κάποια στιγμή, όσα χρόνια και αν περάσουν, να φέρω μία συνέντευξη που θα την διαβάζατε και θα λέγατε πως «κάτι κατάφερε αυτός ο τύπος».

Νομίζω μετά από αρκετές προσπάθειες και μετά από αμέτρητες απόπειρες, πως σήμερα ΗΡΘΕ ΑΥΤΗ Η ΜΕΡΑ. Ο ¶αρον Ράμσεϊ, ένας ποδοσφαιριστής που όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα ξεχαστεί, μου έκανε αυτή την τιμή.

Να μου μιλήσει αποκλειστικά. Να αποδεχθεί την πρότασή μου και να βρίσκεται σήμερα, εννέα ημέρες μετά την αλλαγή του ημερολογιακού έτους, στο κορυφαίο αθλητικό μέσο της χώρας, αναφορικά με το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Το England365 τα κατάφερε! Ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ένα παιδί που λίγο έλειψε να μην περπατήσει ξανά στα 20 του χρόνια, ένα παιδί που ταυτίστηκε με τον Αρσέν Βενγκέρ, ένα παιδί που χάρισε στην ¶ρσεναλ το πρώτο της Κύπελλο μετά από 11 χρόνια, ένα παιδί που έχει «κόκκινο και άσπρο χρώμα στο αίμα» του λόγω της εθνικής Ουαλίας, ένα παιδί που έγινε σήμα κατατεθέν της Κάρντιφ του Μανώλη Σιώπη και του Δημήτρη Γούτα.

Τα δύο αυτά «Ελληνόπουλα», μαζί με τον βοηθό προπονητή της Κάρντιφ, τον κ. Νίκο Καρύδα, συνέβαλλαν απίστευτα στο να πάρει σάρκα και οστά το όνειρό μου. Ο ¶αρον Ράμσεϊ, για πρώτη φορά στην καριέρα του μιλά σε ελληνικό μέσο. Πρέπει να το διαβάσετε. Ο Δημήτρης Μανάκος έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Τάδε έφη… Δημήτρης Μανάκος!

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του ¶αρον Ράμσεϊ στο England365:

 

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς είσαι και πώς αισθάνεσαι στο Κάρντιφ; Πόσο εύκολο ήταν να επιστρέψεις στην παιδική σου ομάδα και αν ήταν κάτι που φανταζόσουν ότι θα γινόταν φεύγοντας από εκεί.

«Είναι υπέροχο να επιστρέφεις εκεί που ξεκίνησαν όλα. Πάντα ήξερα ότι θα επέστρεφα μια μέρα και τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να γυρίσω στο σπίτι και να βοηθήσω την Κάρντιφ να επιστρέψει εκεί που νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι.»

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που συνάντησες στον σύλλογο, σε σχέση με το πώς έφυγες; Νιώθεις ότι έτσι είναι η... επιστροφή στο σπίτι;

«Αισθάνομαι ότι η δεν έφυγα ποτέ πραγματικά, όλοι είναι υπέροχοι. Προφανώς υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και κάποια είναι ακόμα εδώ, όπως ήταν και πριν από 15 χρόνια.»

Πώς κρίνεις αυτή τη σεζόν της Κάρντιφ, μέχρι στιγμής; Είσαι ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας, πίστευες ότι θα μπορούσε να είναι τόσο ψηλά όταν επέστρεψες;

«Νομίζω ότι ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα, επομένως η πρόοδος που κάναμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πολύ θετική. Μπορούμε ακόμα να βελτιωθούμε, αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός.»

Ποιος είναι ο στόχος της Κάρντιφ αυτή τη σεζόν; Πιστεύεις πως μπορείτε να επιστρέψετε στην Premier League;

«Φυσικά, αυτό θα είναι το όνειρο. Θα ήθελα πολύ να βοηθήσω την Κάρντιφ να επιστρέψει στην Premier League, όπου πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι αυτός ο σύλλογος. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να βγούμε από αυτή την κατηγορία, την Championship δηλαδή, αλλά θα δώσουμε ό,τι μπορούμε για να το κάνουμε πραγματικότητα.»

Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια, αν θέλεις και εσύ, για τη συνύπαρξή σου με τους δύο Έλληνες. Τον Δημήτρη Γούτα και τον Μανώλη Σιώπη, αλλά και τον προπονητή σας, κ. Μπουλούτ, που είναι και γνωστός στη χώρα μου, λόγω της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό.

«Είναι εξαιρετικοί. Έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά. Μας έχουν βοηθήσει με την εμπειρία τους, την ενέργειά τους και την ποιότητά τους. Χαιρόμαστε που είναι εδώ και συμβάλλουν στο να φτάσουμε πιο κοντά στους στόχους μας.»

Είμαι σίγουρος ότι η Ουαλία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου. Μάλλον, το αίμα σου είναι κόκκινο και… λευκό. Είναι η πορεία πριν από 8 χρόνια η καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου; Νιώθεις έτσι;

«Φυσικά, είναι τιμή μου κάθε φορά να εκπροσωπώ τη χώρα μου. Είμαι περήφανος κάθε φορά που μπαίνω στο γήπεδο, αντιπροσωπεύοντας την Ουαλία. Είχαμε κάποιες πολύ ιδιαίτερες στιγμές τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά φυσικά το Euro 2016 ήταν η καλύτερη στιγμή για μένα, από την στιγμή που φτάσαμε στον ημιτελικό.»

Θα έχεις αισθανθεί ότι ο Γκάρεθ Μπέιλ, μαζί με εσένα, είναι ο λόγος που η εθνική ομάδα της Ουαλίας έκανε άλματα προόδου. Νιώθετε ότι είστε μέρος της ιστορίας της χώρας σας, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα;

«Ο ¶σλεϊ Γουίλιαμς ήταν ένας μεγάλος ηγέτης, είχαμε τον Γκάρεθ Μπέιλ που μπορούσε να μας δώσει μερικές μαγικές στιγμές. Είχαμε τον Τζο ¶λεν και τον Τζο Λέντλεϊ στη μεσαία γραμμή. Είχαμε μερικούς σπουδαίους παίκτες και όλοι μας βοηθήσαμε την Ουαλία να προχωρήσει και να εξελιχθεί, ώστε να μπορέσει να φτάσει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Κυπέλλου.»

Υπάρχει κάποιο γκολ με την Ουαλία που δεν έχεις ξεχάσει μέχρι σήμερα; Ο Κρις Κόλμαν, πρέπει να σου πω, ότι όταν κάναμε συνέντευξη μαζί, μου είπε τα καλύτερα για εσένα. Δεν ξέρω αν θα ήθελες να πεις κάτι για εκείνον, αντίστοιχα.

«Το αγαπημένο μου γκολ για την Ουαλία είναι αυτό εναντίον της Ρωσίας στο Euro 2016. Ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι για εμάς για να προκριθούμε και μας βοήθησε να κερδίσουμε με 3-0. Ο Κρις Κόλμαν ήταν εξαιρετικός. Ανταπεξήλθε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά το έκανε με τον δικό του, ήρεμο τρόπο. Ήταν ένας σπουδαίος προπονητής που ήξερε πώς να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες και να μας συγκεντρώνει. Θα περνάγαμε μέσα από έναν τοίχο από τούβλα για αυτόν την ημέρα του αγώνα.»

Όλοι σε έχουν συνδέσει με την ¶ρσεναλ, σε αγάπησαν πολύ εκεί και νομίζω ότι αυτό ισχύει και από τις δύο πλευρές. Μίλησέ μου για την εμπειρία σου στην ¶ρσεναλ, τα χρόνια σου εκεί και πώς ωρίμασες στο ποδόσφαιρο.

«Είναι ένας τεράστιος ποδοσφαιρικός σύλλογος με καταπληκτικούς οπαδούς. Μου άρεσε ο χρόνος μου εκεί, είμαι τόσο γεμάτος που είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω αυτή την πολύ μεγάλη ομάδα, για τόσα πολλά χρόνια. Η ¶ρσεναλ έχει πρεστίζ εντός και εκτός γηπέδου. Πήγα εκεί ως αγόρι και έφυγα ως άντρας.»

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή σου στον σύλλογο; Η στιγμή που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Είχα κάποιες πολύ ιδιαίτερες στιγμές στην ¶ρσεναλ, αλλά αυτή που ξεχωρίζω, όσα χρόνια και αν περάσουν, είναι το νικητήριο γκολ με τη Χαλ. Ήμασταν πολλά χρόνια χωρίς τρόπαιο, οπότε ήταν τόσο ωραίο που επιτέλους πήραμε τα χέρια μας το Κύπελλο. Δεν θα το ξεχάσω!»

Έζησες έναν πολύ δύσκολο τραυματισμό και η αλήθεια είναι ότι λίγοι θα κατάφερναν να επιστρέψουν. Μίλα μου για αυτό. Πώς ένιωθες τότε, πώς τα κατάφερες και πώς σε βοήθησε η ίδια η ομάδα ή ο Αρσέν Βενγκέρ προσωπικά;

«Δεν ήταν εύκολο. Έπαιζα συχνά και απολάμβανα το ποδόσφαιρό μέχρι τότε και μετά συνέβη αυτό. Ένα σωρό σκέψεις περνούσαν από το κεφάλι μου. Ήθελα να περπατήσω ξανά, δεν πίστευα πως θα παίξω μπάλα. Είμαι πολύ ευγνώμων στην ιατρική ομάδα και τους χειρουργούς, που έπαιξαν όλοι το ρόλο τους στο να με βοήθησαν να επιστρέψω ξανά στο ποδόσφαιρο. Δεν ήταν εύκολη διαδικασία, αλλά με βοήθησαν σε κάθε βήμα. Δεν είμαι ο πρώτος και δεν θα είμαι ο τελευταίος παίκτης που παθαίνει τέτοιους τραυματισμούς, αλλά είναι σημαντικό να ακούω τους ειδικούς. Το έκανα και επέστρεψα!»

Και δεν είναι μόνο το πώς τα κατάφερες, αλλά επέστρεψες και έγινες ο απόλυτος πρωταγωνιστής του συλλόγου. Ένιωσες ποτέ έτσι, ένιωσες ότι ο ¶αρον Ράμσεϊ ήταν, πριν από 8-9 χρόνια, στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του;

«Είμαι πολύ περήφανος για τον χρόνο που πέρασα στην ¶ρσεναλ. Αγάπησα κάθε λεπτό. Ήμουν αποφασισμένος να είμαι ο καλύτερος παίκτης που θα μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα. Ο Αρσέν Βενγκέρ με βοήθησε να γίνω ο παίκτης που είμαι και του χρωστάω τόσα πολλά για αυτό.»

Τι θυμάσαι από το πρωτάθλημα του 2016 και την απίστευτη σεζόν της Λέστερ; Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα ήταν κάτι που θα μπορούσατε και θα θέλατε να κατακτήσετε;

«Ήταν απίστευτο για αυτούς. Το να κερδίσουν την Premier League τη μία σεζόν, ενώ την προηγούμενη πάλευαν για να βρίσκονται στην κατηγορία, ήταν απίστευτο. Φυσικά, μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε μακάρι να κάναμε αυτό ή το άλλο διαφορετικά, αλλά δεν έχει νόημα.»

Πες μας για τον Αρσέν Βενγκέρ. Όλοι στην Ελλάδα έχουν στο μυαλό τους έναν «θρύλο» του αθλήματος. Πόσο σε στήριξε, πώς ήταν η καθημερινή επαφή μαζί του, πώς ήταν η σχέση σας;

«Ήταν καθοριστικός στο να έρθω στο club, όταν πέταξε με εμένα και την οικογένειά μου στην Ελβετία για να τον συναντήσουμε. Είχα μια εξαιρετική σχέση μαζί του, με βοήθησε μέσα και μέσα στο γήπεδο, ήταν σαν πατρική φιγούρα για τους παίκτες με πολλή γνώση και σοφία να βοηθήσει. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μου έδωσε.»

Προτιμάς το γκολ με τη Χαλ, στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, το γκολ με τη Λίβερπουλ ή το γκολ στην Τουρκία και γιατί;

«Το γκολ απέναντι στη Γαλατασαράι, ήταν το καλύτερο που έχω πετύχει ποτέ. Αλλά το γκολ εναντίον της Χαλ, ήταν το πιο ιδιαίτερο εξαιτίας και των συναισθημάτων. Δεν μπορώ να το περιγράψω, ήταν απίθανο!»

Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης σου στην ¶ρσεναλ και ο πιο δύσκολος στην προπόνηση και γιατί;

«Είχα τόσους πολλούς σπουδαίους συμπαίκτες όλα αυτά τα χρόνια στην ¶ρσεναλ. Ο Κίραν Γκιμπς, ο Θέο Γουόλκοτ, ο Περ Μερτεζάκερ, ο Κοσιελνί, ο Σάντι, ο Νάτσο Μονρεάλ. Ωστόσο, ο Σάντι Καθόρλα ήταν ο πιο δύσκολος στην προπόνηση. Ήταν απόλαυση να παίζεις μαζί του. Τόσο ταλαντούχος, μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια με τον ίδιο τρόπο και να ξεφύγει από κάθε δύσκολη κατάσταση. Ήταν σπουδαίος παίκτης της ομάδας και απολάμβανε κάθε λεπτό που ήταν στο γήπεδο.»

 

Δεν μπορούσα να μην σε ρωτήσω για τη στιγμή της αποχώρησής σου... Πώς ένιωθες, είχε κλείσει ένας κύκλος ή θα επιθυμούσες να συνεχίσεις να βρίσκεσαι στο «Έμιρεϊτς»;

«Ήταν κάτι που δεν ήθελα να συμβεί. Μου είχαν προτείνει ένα συμβόλαιο, το οποίο αποδέχθηκα, μετά πέρασαν 1-2 εβδομάδες και εν συνεχεία, το συμβόλαιο δεν υπήρχε πια. Δεν κρατάω κακία, μακάρι ο χρόνος μου να ήταν πολύ περισσότερος, αλλά μερικές φορές συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.»

Ποια είναι η γνώμη σου για τη φετινή ομάδα και τον Μικέλ Αρτέτα ως προπονητή; Πιστεύεις ότι ο τίτλος μπορεί να επιστρέψει στα Emirates, 20 χρόνια μετά;

«Νομίζω ότι ο Μικέλ έχει κάνει απίστευτη δουλειά και προφανώς έχει δημιουργήσει μια ομάδα που είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους καλύτερους. Έφτασαν κοντά πέρυσι, ελπίζω φέτος να κάνουν το βήμα παραπάνω.»

Πριν επιστρέψεις στο Κάρντιφ πέρασες από άλλες τρεις ομάδες. Γιουβέντους, Νις και Ρέιντζερς. Πώς ήταν κάθε εμπειρία, ένιωθες ότι προσαρμόστηκες κάπου πιο γρήγορα, σε σύγκριση με κάποιον άλλο σύλλογο;

«Μου άρεσε ο χρόνος μου στην Ιταλία. Κέρδισα το Σκουντέτο και τα Κύπελλα εκεί. Είναι ένας τεράστιος σύλλογος η Γιουβέντους. Ο χρόνος μου στη Ρέιντζερς ήταν μια άλλη εμπειρία, που μου άρεσε προφανώς.

Το χαμένο πέναλτι είναι αυτό που θυμάται ο κόσμος, αλλά ήταν πολύ περισσότερα τα ωφέλη για εμένα, που γνώρισα μερικούς σπουδαίους ανθρώπους. Ήταν υπέροχο να παίζεις στα παλιά παιχνίδια, έχει απίστευτο κοινό όπου κι αν πήγαμε, είναι ένας τεράστιος σύλλογος.

Η Νις ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να ζήσω το γαλλικό πρωτάθλημα και να παίξω σε μερικά μεγάλα παιχνίδια και μια ακόμη ευκαιρία να αγωνιστώ στην Ευρώπη. Είναι ένας σύλλογος που έχει πολλές δυνατότητες να γίνει μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές ομάδες και να διεκδικεί τακτικά τις θέσεις του Champions League. Είναι ωραίο να τους βλέπεις να τα πηγαίνουν τόσο καλά φέτος. Χαίρομαι με αυτό!»

Είσαι 32 τη δεδομένη στιγμή και έχεις χρόνια μπροστά σου, όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Πώς φαντάζεσαι το άμεσο μέλλον, πώς θα ήταν το ιδανικό φινάλε, όταν το φέρει ο χρόνος;

«Απολαμβάνω κάθε λεπτό της επιστροφής. Έχω πολλούς στόχους και ελπίζω να τους πετύχω. Νιώθω καλά και ελπίζω να παίξω όσο περισσότερο μπορώ, για να βοηθήσω την ομάδα μου.»

Είχες ποτέ πρόταση ή είχες κάνει ποτέ συζήτηση με ελληνικό σύλλογο για να έρθεις στη χώρα μας; Φαντάζομαι ξέρεις κάποιες ομάδες…

«Όχι, δεν είχα πρόταση. Είχαμε όμως, μερικές βραδιές Champions League εναντίον στον Ολυμπιακό. Υπέροχες βραδιές και οι Έλληνες οπαδοί ήταν καταπληκτικοί, γεμάτοι πάθος.»

Θα ήθελες να ασχοληθείς με την προπονητική στο μέλλον ή ολοκληρώνοντας το ποδόσφαιρο πιστεύεις ότι θα κλείσει για σένα ο ποδοσφαιρικός κύκλος;

«Ναι, φτιάχνω τα χαρτιά μου αυτή τη στιγμή, οπότε είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να κάνω μια μέρα.»

*Πρόκειται για την κορυφαία συνέντευξη που έχω καταφέρει να πάρω μέχρι τώρα στην σύντομη πορεία μου στη δημοσιογραφία.

*Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, τον κ. Χρήστο Σωτηρακόπουλο για την ευκαιρία και τον χώρο που μου δίνει, και τους Νίκο Καρύδα, Μανώλη Σιώπη και Δημήτρη Γούτα, για την τεράστια βοήθειά τους ως προς την επικοινωνία μου με τον ¶αρον Ράμσεϊ.

*Το ίδιο και τον συνάδελφο, Νότη Χάλαρη, που επίσης διαδραμάτισε κομβικό ρόλο σε ολόκληρη την ιστορία. Ίσως κανείς δεν χάρηκε μαζί μου όσο ο συνάδελφός μου και... αδερφός μου στην δημοσιογραφία, Φάνης Τσοκανάς!

Until the next time…

 

Δημήτρης Μανάκος