Η άλλοτε «χρυσή γενιά» της Αγγλίας, αποτυγχάνει στους πάγκους…

Ο Ρούνεϊ απολύθηκε και μάλλον… πολύ έμεινε στον πάγκο της Μπέρμιγχαμ. Ο Στίβεν Τζέραρντ έχει να πάρει νίκη δυο μήνες. Άλλοι που βρίσκονταν μαζί τους κάποτε στη «χρυσή γενιά» της Αγγλίας, τα βρήκαν επίσης σκούρα ως προπονητές. Τέσσερις μήνες ο Νέβιλ, έναν ο Σκόουλς! Τελικά, δεν σημαίνει πως ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής θα γίνει το ίδιο καλός κόουτς…  



Η άλλοτε «χρυσή γενιά» της Αγγλίας, αποτυγχάνει στους πάγκους…

Ο Γουέιν Ρούνεϊ πάντοτε θα λογίζεται ως θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ποδοσφαιρική του καριέρα θα μνημονεύεται ως μια από τις πιο ξεχωριστές στη σύγχρονη εποχή των «κόκκινων διαβόλων». Και με την εθνική ομάδα της Αγγλίας κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των σκόρερ, μέχρι να τον ξεπεράσει πια ο Χάρι Κέιν. Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών ήταν και για την Γιουνάιτεντ με όλη τη διαδρομή που διένυσε.

Ως προπονητής, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένος. Νωρίς είναι, βέβαια, αλλά μετά το πέρασμά του από τις ΗΠΑ και την DC United, αποτυγχάνοντας να μπει στα playoffs, επαναπατρίστηκε και ανέλαβε την πρόκληση της συμμετοχής στα μπαράζ ανόδου με την Μπέρμιγχαμ. Κι από την 6η θέση, έριξε την ομάδα στην 20η, με αποτέλεσμα ν’ απολυθεί.

Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα δυσάρεστων εξελίξεων για τους Άγγλους προπονητές που κάποτε αποτελούσαν κομμάτια μια απόλυτα χρυσής γενιάς της εθνικής ομάδας της πατρίδας τους. Δίχως, βέβαια, να καταφέρουν να πάρουν κάποιο τρόπαιο με τη φανέλα με το εθνόσημο…

Ο Στίβεν Τζέραρντ στην Αλ Ετιφάκ έχει να πάρει νίκη κάτι παραπάνω από δυο μήνες! Από τα τέλη του Οκτώβρη δεν έχει πανηγυρίσει και χαρεί με τους παίκτες του! Και το αμέσως προηγούμενο πέρασμά του από την Άστον Βίλα, τελείωσε με στόχο ν’ αποφύγει ο σύλλογος τον υποβιβασμό.

Ο Φρανκ Λάμπαρντ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι βρισκόταν για δεύτερη φορά στον πάγκο της Τσέλσι προκειμένου απλά να προσφέρει μια διαφορετική αύρα στην απόλυτα προβληματική ομάδα που ήταν τότε οι «μπλε». Παλαιότερα, ο Γκάρι Νέβιλ είχε περάσει για ελάχιστο χρονικό διάστημα από τον πάγκο της Βαλένθια, δεν κατάφερε ποτέ να μάθει ισπανικά, δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε γύρω του στην πρώτη του, πολύ άσχημη εμπειρία σε πάγκο και αποφάσισε έκτοτε να μην ασχοληθεί ποτέ ξανά με τη συγκεκριμένη δουλειά.

Ο Πολ Σκόουλς άντεξε μόλις 41 μέρες στον πάγκο της Όλνταμ το 2019, όντας απόλυτα ειλικρινής όταν παραιτήθηκε και λέγοντας πως αντιλήγφθηκε αμέσως πως αυτός ο ρόλος δεν του κάνει και δεν μπορεί ν' ανταπεξέλθει. 

Τελικά, οι άλλοτε λαμπεροί Άγγλοι που αποτελούσαν την καλύτερη διαφήμιση της Πρέμιερ και των «τριών λιονταριών», αντιλαμβάνονται πως όσο σπουδαίος παίκτης κι αν έχεις υπάρξει, δεν σημαίνει ότι στην επόμενη σελίδα, όταν πλέον κρατάς τα ηνία από τον πάγκο, θα συμβεί το ίδιο…

Κώστας Ζάλιαρης