Άρσεναλ: Μεγάλη η συζήτηση για την άμυνα, αλλά μήπως χρειάζεται άμεσα σέντερ φορ;

Στην αναμέτρηση της Άρσεναλ με τη Γουέστ Χαμ στο «Έμιρεϊτς» (28/12) για την 19η αγωνιστική της Premier League, οι γηπεδούχοι επιχείρησαν 30 σουτ, με τα 8 εξ αυτών να είναι εντός εστίας. Πραγματοποίησαν, επίσης, 77 επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Τελικό σκορ, 2-0 υπέρ της… Γουέστ Χαμ. Το πρόβλημα της Άρσεναλ στο σκοράρισμα, ενώ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να το πράξει, της στοιχίζει και είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί τον Αρτέτα.



Άρσεναλ: Μεγάλη η συζήτηση για την άμυνα, αλλά μήπως χρειάζεται άμεσα σέντερ φορ;

Η Άρσεναλ έχασε την ευκαιρία να προσπεράσει τη Λίβερπουλ στη βαθμολογία, ηττήθηκε από τα «σφυριά» και παρέμεινε δεύτερη με 40 βαθμούς. Σε ένα ματς που είχε την κατοχή και τις τελικές για να μπορέσει να πάρει το τρίποντο, απεναντίας δεν σκόραρε μένοντας στο «μηδέν», δέχθηκε δύο φτηνά γκολ και έφυγε με άδεια χέρια από τον αγωνιστικό χώρο, λίγες μόνο ημέρες μετά τον σημαντικό βαθμό που συνέλεξε στο «Άνφιλντ».

«Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, αλλά ήταν καλύτεροι από εμάς και στις δύο περιοχές», σχολίασε ο Αρτέτα στις δηλώσεις του μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Γουέστ Χαμ. Οι φιλοξενούμενοι ήταν κυνικοί, πέτυχαν δύο γκολ στην ουσία από αμυντικά λάθη της αντιπάλου, ενώ το τρίτο σουτ στον στόχο ήταν η απόκρουση του Ράγια στο πέναλτι του Μπενραχμά στις καθυστερήσεις του ματς που θα μπορούσε να είχε δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των «σφυριών». Στην άλλη άκρη του γηπέδου, αμύνθηκαν μαζικά και δεν άφησαν χώρους στην Άρσεναλ που πάσχιζε να διασπάσει την πολυφωνία της άμυνά τους.

Τα 30 σουτ που επιχείρησε η ομάδα του Αρτέτα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι απέτυχε να πάρει τη νίκη στο τέλος, θύμισε τη σεζόν 2016/2017, όταν ξανά στο «Έμιρεϊτς» οι γηπεδούχοι είχαν ηττηθεί με 3-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχοντας σταματήσει στα… 33 σουτ, με τον Ντε Χέα τότε να «κατεβάζει ρολά» με 14 αποκρούσεις. Σε αντίθεση με τότε, στην αναμέτρηση με τα «σφυριά» ελάχιστες ήταν οι φορές που ο Αρεολά χρειάστηκε να επέμβει ουσιαστικά.

 

 
 

Ένα άλλο εντυπωσιακό στατιστικό, οι 77 επαφές στην περιοχή του Αρεολά. Μόνο η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι, με 79 σε μια ήττα με 2-1 στο «Έτιχαντ» από τους «κόκκινους διαβόλους» τον Δεκέμβριο του 2019, γνώρισαν την ήττα έχοντας καταγράψει 70+ επαφές εντός της περιοχής του αντιπάλου τους.

 

Η δυσκολία της στο να βρει δίχτυα ήταν εμφανής και στα προηγούμενα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Με τη Λίβερπουλ είχε 13 τελικές, μόλις δύο στο στόχο εκ των οποίων η μία ήταν το γκολ του Γκάμπριελ Μανγκαλάες μετά από εκτέλεση φάουλ. Στην εντός έδρας νίκη με 2-0 επί της Μπράιτον σημείωσε 26 τελικές προσπάθειες, με τις εννιά να βρίσκουν στόχο και τις δύο να καταλήγουν στα δίχτυα. Εκτός έδρας κόντρα στην Άστον Βίλα ηττήθηκε με 1-0, έχοντας συνολικά 12 σουτ, με πέντε από αυτά να σταματάνε πάνω στον εξαιρετικό σε εκείνο το ματς Εμιλιάνο Μαρτίνεζ.

Άρα, σε τέσσερις πολύ δυνατές αναμετρήσεις η Άρσεναλ είχε 81 τελικές ευκαιρίες, 24 σουτ στον στόχο και μόλις 3 γκολ! Με τα 36 που έχει πετύχει στη φετινή Premier League, είναι μόλις η έβδομη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα και αν υπάρχει κάτι που την κρατάει αυτή τη χρονική στιγμή στη δεύτερη θέση, αυτό είναι η άμυνά της. Έχει δεχθεί 18 γκολ σε 19 αγωνιστικές, μόλις δύο περισσότερα πίσω από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ.

Η επιθετική τριπλέτα των Ζεσούς, Μαρτινέλι και Σάκα που επιλέγει ο Αρτέτα είναι ξεκάθαρα ντεφορμέ, με τον πρώτο σκοράρει σπάνια, τον δεύτερο να δυσκολεύεται πολύ εδώ και καιρό και τον τρίτο να βρίσκει δίχτυα για τελευταία φορά κόντρα στη Γουλβς στις αρχές του μήνα. Και οι τρεις μαζί έχουν φέτος 10 γκολ στο πρωτάθλημα, με πέντε παίκτες στη σχετική λίστα των τοπ σκόρερς να μετρούν περισσότερα από αυτούς.

Ο έτερος επιθετικός της ομάδας, Έντι Ενκέτια μετρά 5 γκολ (τα τρία εξ αυτών προέρχονται από το χατ-τρικ του απέναντι στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), ενώ όσες φορές έχει κληθεί να βοηθήσει ερχόμενος από τον πάγκο, δεν έχει καταφέρει να προσφέρει πολλά πράγματα.

Την περσινή σεζόν που «άγγιξε» τον τίτλο, η Άρσεναλ τελείωσε τη σεζόν με τους Έντεγκααρντ, Μαρτινέλι, Σάκα και Ζεσούς να πετυχαίνουν διψήφιο αριθμό γκολ έκαστος. Για την ώρα φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να πλησιάσουν αυτά τα νούμερα. Οι «κανονιέρηδες» κυριαρχούν μεν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δυσκολεύονται να μετουσιώσουν αυτή την υπεροχή και αναλώνονται σε πάσες και κατοχή μπάλας που εκ του αποτελέσματος δεν προσφέρουν κάτι.

Στο τέλος της ημέρας τα γκολ είναι αυτά που φέρνουν τις νίκες και τα τρόπαια. Αν η Άρσεναλ θέλει να έχει ελπίδες για την κατάκτηση της φετινής Premier League, τότε σίγουρα οφείλει να γίνει πιο αποτελεσματική στην επίθεση. Το βάρος καλούνται να σηκώσουν οι επιθετικοί της, αλλά και ο Αρτέτα που πρέπει πλέον να βρει λύσεις στο πρόβλημα της ομάδας του, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστεί να εξετάσει την απόκτηση φορ στο ερχόμενο μεταγραφικό παζάρι. Για την ώρα πάντως, τα γκολ που δεν έρχονται είναι αυτά που στοιχίζουν περισσότερο στους «κανονιέρηδες».

Άρτεμις Κλεφτάκη