Πήραν την πρόκριση, θέλουν και την πρωτιά οι Μπράιτον και Γουέστ Χαμ

Την εξασφάλιση θέσης που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν στα νοκ-άουτ του Γιουρόπα Λιγκ πανηγύρισαν οι Μπράιτον και Γουέστ Χαμ. Οι «γλάροι» επικράτησαν 1-0 της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με πολύ μέτρια εικόνα, τη στιγμή που τα «σφυριά» αν και έκαναν... αγγαρεία επιβλήθηκαν με το ίδιο σκορ (1-0) της Μπάτσκα Τόπολα. Το πάνω χέρι και για την πρωτιά των ομίλων τους έχουν οι αγγλικές ομάδες! 



Πήραν την πρόκριση, θέλουν και την πρωτιά οι Μπράιτον και Γουέστ Χαμ

ΑΕΚ – Μπράιτον 0-1

Πολύ κατώτερη των απαιτήσεων στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης στη Νέα Φιλαδέλφεια η ομάδα του Ντε Τζέρμπι. Ο Ιταλός κόουτς έβλεπε τους ποδοσφαιριστές του να μην μπορούν να δημιουργήσουν και να μην μπορούν να σταματήσουν τις επιθετικές προθέσεις της ΑΕΚ. Η «Ένωση» με τον Γκατσίνοβιτς – όταν άρχισε να παίρνει τα πάνω του – τον Άμραμπατ, αλλά και το εξαιρετικό παιχνίδι του Τσούμπερ – που είχε δοκάρι στο φινάλε του πρώτου μέρους – ήταν απόλυτα επικίνδυνη για τα καρέ των «γλάρων».

Η αγγλική ομάδα ήξερε ότι δεν θα ήταν... καταστροφή ο ένας βαθμός από αυτό το παιχνίδι, όμως, αυτό θα την καλούσε να πάρει πλέον αποτέλεσμα απέναντι στη Μαρσέιγ στην τελευταία αγωνιστική. Παρ' όλα αυτά, η Μπράιτον κατάφερε να προηγηθεί στο 55ο λεπτό! Ο Ζοάο Πέδρο ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή από τον Σιμάνσκι, ο ρέφερι σε πρώτο βαθμό δεν το έδωσε, όμως, ο VAR του είπε να πάει να δει τη φάση.

Τελικά η απόφαση διορθώθηκε, η μπάλα στήθηκε στην άσπρη βούλα, απ' όπου έγινε το 1-0 με σκόρερ τον Βραζιλιάνο επιθετικό που κέρδισε και την παράβαση. Το πράγμα έγινε πιο εύκολο για το σύνολο του Ντε Τζέρμπι και πιο ζόρικο για την ΑΕΚ όταν στο 65' ο Γκατσίνοβιτς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη. Η Μπράιτον άρχισε πλέον να είναι άνετη στο γήπεδο με προβάδισμα και αριθμητικό πλεονέκτημα.

Ο Πινέδα που και στο πρώτο ημίχρονο ήταν τρομερά απειλητικός, λίγο έλειψε να ισοφαρίσει από το πουθενά για το σύνολο του Αλμέιδα, αλλά το τελείωμα που έκανε δεν είχε τύχη, μαζί και με το τάκλιν του Ντανκ. Το 1-0 παρέμεινε μέχρι το φινάλε, η Μπράιτον φρόντισε για την συνέχιση της διαδρομής της στη διοργάνωση και όλα κρίνονται από εκείνη για την πρώτη θέση του ομίλου. Μετά από 5 αγωνιστικές έχει το +2 από τη Μαρσέιγ, την οποία αντιμετωπίζει στην τελευταία «στροφή».

Μπάτσκα Τόπολα – Γουέστ Χαμ 0-1

Όπως το χαρακτήρισαν και οι Άγγλοι, ήταν ένα ματς που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε ν' αποτελέσει διαφήμιση για το επίπεδο του Γιουρόπα Λιγκ. Οι Λονδρέζοι χρειάστηκε να περάσουν 32 λεπτά στο ματς για να κάνουν τελική προσπάθεια στον στόχο με τον Μπενραχμά ν' απειλεί, αλλά τον Ίλιτς ν' ανταποκρίνεται με ευκολία. Το γεγονός πως η Φράιμπουργκ στο άλλο παιχνίδι του ομίλου διέλυε τον Ολυμπιακό ήταν... παρηγοριά για το αγγλικό σύνολο που μπορούσε να εξασφαλίσει θέση στην πρώτη δυάδα του γκρουπ, ακόμα και με ήττα στη Σερβία.

Ο Μόγιες έβλεπε στο χορτάρι παίκτες που δεν είχαν καταφέρει να πάρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής τελευταία, η κατοχή της μπάλας πήγε υπέρ των «σφυριών», όμως και πάλι οι εμπνεύσεις έλειπαν. Ο κόουτς της Γουέστ Χαμ σήκωσε κι έβαλε στο παιχνίδι τον Ντάνι Ινγκς, μόνο που κι εκείνος διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο ανομβρίας στην καριέρα του. Παρά το γεγονός πως οι ευκαιρίες δεν εμφανίστηκαν ποτέ για κάποιο γκολ το 0-0 δεν έμεινε! Ο Σούτσεκ στο 89' με τελείωμα από ασίστ του Κορνέ έγραψε το τελικό 1-0. 

Δίχως να μπορεί να το καταλάβει κανείς, η Γουέστ Χαμ έφυγε από την έδρα της Μπάτσκα Τόπολα με όλους τους βαθμούς! Πλέον, με εξασφαλισμένη την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, το κλαμπ της πρωτεύουσας θέλει να κλειδώσει και την πρωτιά του ομίλου, έχοντας υπεροχή στην ισοβαθμία (12 β.) με τη Φράιμπουργκ, πριν από τη συνάντησή τους στο Λονδίνο! Οι Γερμανοί, πάντως, επιβλήθηκαν 5-0 του Ολυμπιακού.

Κώστας Ζάλιαρης