Αν θες να εκτελέσεις κόρνερ και να… απειλήσεις, ρώτα πώς το κάνουν στη Νοτς Κάουντι! (vid)

Η μπάλα κάτω, η επίθεση σιγά – σιγά, χρόνος υπάρχει και καμία… βιασύνη. Αυτό είναι το μότο της Νοτς Κάουντι. Είτε «χτίζει» κάτι από πίσω, είτε βρίσκεται στη γωνία της περιοχής και καλείται να διαχειριστεί ένα υπέρ της κόρνερ. Πάντα παίζει με πάσα. Και οι αριθμοί δικαιώνουν τον Λουκ Γουίλιαμς για την επιλογή του!



Αν θες να εκτελέσεις κόρνερ και να… απειλήσεις, ρώτα πώς το κάνουν στη Νοτς Κάουντι! (vid)

Κάθε κίνηση στο ποδόσφαιρο, έχει το δικό της νόημα. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η τακτική έχει πλέον αποτελέσει βασικότατο κομμάτι του αθλήματος. Μετράει πολύ πότε θα «παγώσεις» τον ρυθμό, μετράει πολύ πότε θα επιλέξεις να επιτεθείς, με πόσους ποδοσφαιριστές και πόση ώρα θα έχεις την μπάλα στα πόδια σου.

Όλα παίζουν τον ρόλο τους, όλα αναλύονται διεξοδικά και η αλήθεια είναι πως στην Αγγλία, έχουν πάει το κομμάτι της τακτικής ανάλυσης σε διαφορετικό επίπεδο. Ξεκινάει από την Premier League και υιοθετείται από κάθε λογής ομάδα. Και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη Νοτς Κάουντι και τον τρόπο που επιλέγει να διαχειριστεί τα κόρνερ δεν υφίσταται.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο «Νησί» για το γεγονός πως η ομάδα του Λουκ Γουίλιαμς δεν εκτελεί τα κόρνερ απευθείας. Παίζει με πάσα. Είναι κάτι δεδομένο, δεν αποτελεί έκπληξη, εφαρμόζεται διαρκώς και θεωρεί πως έτσι αυξάνει τις πιθανότητές της, ώστε να απειλήσει την αντίπαλη εστία.

Αισίως, ο προπονητής της κλήθηκε να σχολιάσει αυτή του την επιλογή και το ανέλυσε εξαιρετικά. Έκανε λόγο για πιθανότητες, είπε πως αυτές είναι ιδιαίτερα μειωμένες στατιστικά, σε κάθε λογής πρωτάθλημα του πλανήτη, όταν το κόρνερ εκτελείται κατευθείαν και επισήμανε πως αν παίξεις με πάσα, ξεκινάς μία νέα επίθεση. Πολλοί δεν έχουν στο μυαλό τους πως αυτή αρχίζει από κόρνερ, όμως αυτό μειώνει την απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών.

Η προσέγγισή του έμοιαζε υπέροχη, αλλά στο τέλος της ημέρας, το βασικό νόημα έγκειται στα αποτελέσματα που επιφέρει. Και η αλήθεια είναι πως η Νοτς Κάουντι είναι… master του είδους.

Διότι ένα στα τέσσερα κόρνερ της καταλήγει σε εντός εστίας τελική προσπάθεια. Παράλληλα, έχει σκοράρει τα πιο πολλά γκολ από την εν λόγω στατική φάση στη League One. Και για το τέλος; Το γεγονός πως αν δεν σκοράρει, δεν απειλείται. Κρατάει την μπάλα, δεν έχει δεχθεί γκολ σε open play που ξεκινά από δική της επίθεση και διατηρεί την κατοχή της μπάλας για περισσότερη ώρα από όλες τις ομάδες της κατηγορίας!

Συμπέρασμα; Θες να αυξήσεις τις πιθανότητες να σκοράρεις ή έστω να απειλήσεις από κόρνερ; Ρώτα το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο. Έχει τη λύση, γνωρίζει την απάντηση, το εφαρμόζει άψογα και βασίζει το παιχνίδι της σε αυτήν!

Δημήτρης Μανάκος