EURO 2028: Football is (definitely) coming home!

Για πρώτη φορά ιστορικά, η Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει μία μεγάλη διοργάνωση εθνικών ομάδων εξΆ ολοκλήρου, από τη στιγμή που η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του EURO 2028!



EURO 2028: Football is (definitely) coming home!

Η πιο μεγάλη ώρα για τους Βρετανούς αναμένεται να έρθει σε μία πενταετία. Αλλά προς το παρόν, άπαντες αναμένουν την Τρίτη. Για ποιον λόγο; Διότι σε μία εβδομάδα από τώρα, αναμένεται να γίνει επίσημη η ανακοίνωση της τοποθεσίας που θα λάβει χώρα το EURO 2028, με την Τουρκία να αποσύρεται επισήμως από τη διεκδίκηση της διοργάνωσης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η Βρετανία «παίζει» πλέον μόνη της, με άμεση συνέπεια η Αγγλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία (Βόρεια Ιρλανδία και Δημοκρατία της Ιρλανδίας) και η Ουαλία να είναι οι χώρες που θα φιλοξενήσουν το μεγάλο τουρνουά.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα έχουμε… βρετανικό EURO, καθώς ναι μεν το 1996, ο θεσμός είχε διεξαχθεί στην Αγγλία και το 1966 είχε συμβεί κάτι ανάλογο με το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά πλέον, ολόκληρο το κομμάτι της Βρετανίας θα είναι ικανοποιημένο.

Θυμίζουμε φυσικά πως και στο προηγούμενο EURO διεξήχθησαν ματς στη Σκωτία, τη στιγμή που η Αγγλία είχε δώσει ματς στο Wembley, ενώ στην Ιρλανδία δεν είχαμε αναμετρήσεις, παρότι έτσι είχε ανακοινωθεί αρχικά, λόγω του covid-19.

Πλέον όμως, ο καταμερισμός των αναμετρήσεων θα είναι σε ολόκληρη τη Βρετανία και κάπως έτσι, το πρώτο βρετανικό EURO ιστορικά, είναι πιο κοντά από ποτέ. Αντιλαμβάνεστε φυσικά πόσο μεγάλη θα είναι η επιθυμία των ¶γγλων για το εν λόγω τουρνουά, δίχως βέβαια να έχουμε δει τα πεπραγμένα τους στην επικείμενη διοργάνωση, που θέλουν όσο… ποτέ να φέρουν σπίτι!

Μέχρι τότε όμως, είμαστε για ένα πράγμα σίγουροι. Για το ότι το ποδόσφαιρο… επιτέλους, επιστρέφει στο σπίτι και ολόκληρη η Βρετανία μπορεί να είναι χαρούμενη!

Δημήτρης Μανάκος