Πώς να γίνεις… Αμπράμοβιτς; Ο Μποέλι έφτασε τις 13 νίκες με την Τσέλσι, με διαφορά ενός χρόνου και 28 ματς!

Ο Τοντ Μποέλι έχει δει την Τσέλσι να πανηγυρίζει 13 φορές σε επίπεδο Premier League, στο διάστημα παρουσίας του στην ομάδα. Χρειάστηκε 47 ματς και 505 ημέρες για να φτάσει σε αυτόν τον αριθμό. Πόσο ήθελε για να πράξει κάτι ανάλογο ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς; Ένα χρόνο και 28 ενενηντάλεπτα λιγότερα!



Πώς να γίνεις… Αμπράμοβιτς; Ο Μποέλι έφτασε τις 13 νίκες με την Τσέλσι, με διαφορά ενός χρόνου και 28 ματς!

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Τοντ Μποέλι. Οι περισσότεροι θα σταθούν στο πόσα χρήματα ξοδεύει. Είναι πράγματι αμέτρητα. Τα ποσά είναι αδιανόητα. Άλλοι θα μείνουν στο αγωνιστικό πρόσωπο της Τσέλσι.

Κακή εικόνα, πολύ κακή διαχείριση από πλευράς του, μία νίκη στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, κανένα γκολ σε επίπεδο Premier League σε ολόκληρο τον Σεπτέμβριο. Και φυσικά, όταν μία ομάδα έχει δαπανήσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο σε ένα καλοκαίρι, το να συναντάται στην 14η θέση της βαθμολογίας και να κοιτάζει με… μισαλλοδοξία τα εννέα επόμενα ματς της, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μεγάλο πρόβλημα.

Και κάθε φορά που η Τσέλσι «στραβοπατά», όπως αισίως με την Άστον Βίλα και η συζήτηση πηγαίνει στον ισχυρό της άνδρα, αυτομάτως μπαίνει στην κουβέντα και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. «Πώς αυτός κατάφερε στο διάστημα παρουσίας του στην Τσέλσι να την ξεχωρίσει και να την καταστήσει την ομάδα με τα πιο πολλά τρόπαια στην Αγγλία;».

Ναι, και αυτός ξόδευε. Αλλά η αλήθεια είναι πως στη δική του περίπτωση, υπήρχε και μία τεχνογνωσία. Ακόμη και αν ήταν παρορμητικός, ακόμη και αν δεν στήριζε για πολύ τους προπονητές του, είχε τον δικό του τρόπο να πετυχαίνει να ανεβάσει την ομάδα του στην κορυφή.

Πρακτικά, δεν υφίσταται καν σύγκριση μεταξύ των δύο ανδρών. Αλλά αν θέλουμε να κάνουμε μία, ας σταθούμε στις 13 νίκες που έχει πανηγυρίσει η Τσέλσι με τον Τοντ Μποέλι στο «τιμόνι» της, σε επίπεδο Premier League.

Από το πρώτο του ματς στις κερκίδες του «Στάμφορντ Μπριτζ», στις 7 Μαΐου του 2022 και την ισοπαλία με τη Γουλβς με 2-2, μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023, όπου ηττήθηκε στο ίδιο γήπεδο από την Άστον Βίλα, έχουν μεσολαβήσει 505 ημέρες. Τόσες χρειάστηκε η «δική» του Τσέλσι για να φτάσει τις 13 επικρατήσεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Την ίδια ώρα, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, από το ντεμπούτο του στην ιδιοκτησία της ομάδας, απέναντι στη Λίβερπουλ, στις 17 Αυγούστου του 2003, μέχρι να φτάσει στον αριθμό… 13, χρειάστηκε μόλις τέσσερις ημέρες. Επί της ουσίας, χρειάστηκε 133 ημέρες, όταν στις 28 Δεκεμβρίου του 2003, κέρδιζε με 3-0 την Πόρτσμουθ στο Λονδίνο.

Η διαφορά του χρονικού διαστήματος που χρειάστηκαν αμφότεροι για τον ίδιο αριθμό νικών, είναι… χαοτική. Διότι συζητάμε για 372 ημέρες. Μεγαλύτερο διάστημα δηλαδή του ενός έτους!

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς χρειάστηκε ακριβώς… μισή σεζόν, 19 δηλαδή αναμετρήσεις. Ο Τοντ Μποέλι έπρεπε να περιμένει να παρέλθουν 47 ματς, έως ότου κάνει την εμφάνισή του το παιχνίδι με τη Λούτον.  

Δίχως λοιπόν να μπούμε στην κουβέντα των χρημάτων και των… υπερβολών, ας δούμε την πιο ουσιαστική τους διαφορά. Με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι διεκδικούσε πρωτάθλημα σε… τέσσερις μόλις μήνες, παρότι βρήκε μπροστά της την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Με τον Τοντ Μποέλι, η ίδια ομάδα, διαγράφει μόνο αρνητικά ρεκόρ και δεν βλέπει φως στο τούνελ. Υπάρχει λοιπόν ζήτημα… σύγκρισης;

Δημήτρης Μανάκος