Ποιος λείπει πιο πολύ σε... ποιον; Έχει καταλάβει κανείς τι κάνει φέτος ο Γκρανίτ Τσάκα, μακριά από την Άρσεναλ;

Αν κάποιος λείπει περισσότερο σε κάποιον άλλον, αυτός είναι ο Γκρανίτ Τσάκα από την Άρσεναλ και όχι το ανάποδο. Ο Ελβετός συνεχίζει εκεί από όπου σταμάτησε πέρυσι. Έχει γίνει ήδη απαραίτητος για τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, διανύει και πάλι μία εξαιρετική περίοδο, τη στιγμή που οι Λονδρέζοι μοιάζουν να «ψάχνονται» στη μεσαία γραμμή χωρίς αυτόν!



Ποιος λείπει πιο πολύ σε... ποιον; Έχει καταλάβει κανείς τι κάνει φέτος ο Γκρανίτ Τσάκα, μακριά από την Άρσεναλ;

Λείπει καθόλου ο Γκρανίτ Τσάκα στην Άρσεναλ ή μόνο ο Ελβετός μπορεί να αισθάνεται - ενδεχομένως - πως του λείπει το σπίτι του και η αγαπημένη του αγγλική ομάδα, την οποία αποχωρίστηκε μετά από επτά χρόνια;

Μάλλον το πρώτο σενάριο φαντάζει να έχει περισσότερο ρεαλιστική υπόσταση. Διότι ναι μεν οι «κανονιέρηδες» βρίσκονται στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα, όντες αήττητοι και με τρεις νίκες σε τέσσερις αναμετρήσεις, όμως η απουσία του Ελβετού από τη μεσαία γραμμή, φαίνεται πως είναι αισθητή.

Ουδείς προς το παρόν μοιάζει να τον έχει αντικαταστήσει. Ο Ελβετός άφησε την Άρσεναλ και τη θέση του στον άξονα πήρε ο Κάι Χάβερτς. Ολότελα διαφορετικά τα χαρακτηριστικά τους, μεγάλες οι απαιτήσεις προς τον Γερμανό, αρνητικό ως στιγμής το πρόσημο της μεταγραφής του στους «κανονιέρηδες».

Από την άλλη πλευρά, ο Ελβετός συνεχίζει στην Μπάγερ Λεβερκούζεν εκεί από όπου σταμάτησε πέρυσι. «Κούμπωσε» άμεσα στους Γερμανούς, δεν έχει χάσει ματς πρωταθλήματος, έχει ρόλο ανάλογο με τον περσινό του στην Άρσεναλ και η σχέση του με τον Τσάμπι Αλόνσο είναι εξαιρετική.

Η ομάδα του τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Μετρά τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις σε επίπεδο Bundesliga, γεγονός που της συμβαίνει μόλις για 3η φορά στην ιστορία της.

Έχει σκοράρει 11 φορές, έχει δει την εστία της να παραβιάζεται μόλις σε τρεις περιπτώσεις και αποτελεί το πιο δεμένο σύνολο στην αρχή της σεζόν. Όσον αφορά την ατομική επίδοση του Γκρανίτ Τσάκα; Ο Ελβετός είναι πρώτος σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες.

Κανένας ποδοσφαιριστής στη Γερμανία έχει καταγράψει περισσότερες μεταβιβάσεις στο επιθετικό «τρίτο» από όσες αυτός (52). Παράλληλα, έχει τις περισσότερες ασίστ πριν την… ασίστ (4) στην Bundesliga, ενώ έχει ανακτήσει σε πέντε περιπτώσεις την κατοχή της μπάλας, στο πρώτο «τρίτο» επίθεσης του αντιπάλου, αριθμός ρεκόρ σε 270 αγωνιστικά λεπτά.

Έχει σκοράρει σε μία περίπτωση και η καλή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, φανερώνεται και από την πορεία του με την εθνική Ελβετίας. Η χώρα του είναι στην κορυφή του ομίλου, βρίσκεται μία «ανάσα» από το EURO της Γερμανίας και ο Τσάκα αισίως κατέγραψε γκολ και ασίστ, στη νίκη με 3-0 επί της Ανδόρας.

Σκόραρε και πάλι με σουτ εκτός περιοχής, έκλεισε το… στόμα κατά τον πανηγυρισμό του και απέδειξε και πάλι πως βιώνει μία από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας του. Μάλλον, αν κάποιος λείπει σε κάποιον, είναι ο Γκρανίτ Τσάκα στην Άρσεναλ. Τουλάχιστον αγωνιστικά…

Δημήτρης Μανάκος