Από την Α΄ Αγγλίας στην Ευρώπη στα… 60 του: Ο Στιβ Έβανς τα κατάφερε, μπορείς και εσύ…

Τη μία εβδομάδα αντιμετωπίζει εντός έδρας την Πόρτσμουθ και διαχειρίζεται εξαιρετικά μία αναμέτρηση ανάμεσα σε… γάτα και ποντίκι και την μερικές ώρες μετά, ακούγεται πως πηγαίνει στη Σκωτία και αναλαμβάνει τη Χιμπέρνιαν. Ονομάζεται Στιβ Έβανς. Είναι 60 ετών. Δεν έχει καθοδηγήσει ποτέ ομάδα στην Ευρώπη. Και η Στίβενεϊτζ μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη για τον άνθρωπο που της χάρισε την άνοδο…



Από την Α΄ Αγγλίας στην Ευρώπη στα… 60 του: Ο Στιβ Έβανς τα κατάφερε, μπορείς και εσύ…

Ονομάζεται Στιβ Έβανς. Πιθανώς δεν θα τον γνωρίζεις. Οι περισσότεροι δεν θα έχουν ιδέα ποιος είναι. Και είναι απολύτως λογικό.

Πρόκειται για τον προπονητή της Στίβενεϊτζ. Μίας ομάδας που τη δεδομένη χρονική στιγμή αγωνίζεται στην 3η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχοντας ανέβει από τη League Two. Δεν ήταν αναμενόμενο. Δεν αποτελούσε το πρώτο φαβορί για να τα καταφέρει πέρυσι.

Για να αντιληφθεί κανείς το επίτευγμά της, αρκεί να αναλογιστεί πως οι Άγγλοι την συνέκριναν με τη Λούτον. Τόσο σπουδαία είναι η άνοδος που πανηγύρισε. Και όπως αντιλαμβάνεστε, «αρχιτέκτονας» της εν λόγω επιτυχίας, είναι ο Στιβ Έβανς.

Ένας 60χρονος προπονητής, που ξεκίνησε την καριέρα του από τη Στάμφορντ, έχει «μανατζάρει» τη Λιντς για μία αγωνιστική περίοδο, πριν από οκτώ χρόνια, πέρασε από τη Μάνσφιλντ, την Πιτέρμπορο και την Τζίλιγχαμ και τα δύο τελευταία χρόνια, κάνει το… χόμπι του, επάγγελμα, στην Στίβενεϊτζ.

Την ανέβασε, την διατηρεί στην πρώτη εξάδα σε επίπεδο πρωταθλήματος, μετρώντας μόλις μία ήττα από τη Ρέντινγκ, έχει προκριθεί στον επόμενο γύρο του Λιγκ Καπ, αλλά ουδείς γνωρίζει αν το ματς απέναντι στην Έξετερ, την Τρίτη το βράδυ (28/08), θα είναι το τελευταίο του στην τεχνική της ηγεσία.

Και αυτό διότι η Χιμπέρνιαν, που απέλυσε τον Λι Τζόνσον, μετά την ήττα με 5-0 από την Άστον Βίλα, αναζητά τον διάδοχό του και φημολογείται πως έχει τοποθετήσει τον Έβανς στην κορυφή της λίστας της.

Ζήτησε άδεια από την Στίβενεϊτζ για να μιλήσει μαζί του. Όλα δείχνουν πως ο έμπειρος προπονητής «ξενιτεύεται». Φεύγει από την Αγγλία, μετακινείται στη Σκωτία και εκπληρώνει το μεγαλύτερό του όνειρο, στα 60 του χρόνια. Να καθοδηγήσει ένα club σε ένα ευρωπαϊκό ματς.

Και θα το κάνει μέσα στη χώρα του. Στο «Βίλα Παρκ», απέναντι στην Άστον Βίλα. Πόσο μεγάλο παράδειγμα αποτελεί ο Στιβ Έβανς. Και πόσο υπερήφανοι πρέπει να αισθάνονται στο Στίβενεϊτζ, που τον είχαν στην άκρη του πάγκου τους…

Δημήτρης Μανάκος