Μικέλ Αρτέτα, γιατί θες να αλλάξεις κάτι που δεν έχει «αλλοιωθεί»;

Απλές απορίες για τον Μικέλ Αρτέτα. Πράγματα που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της Άρσεναλ με τη Φούλαμ. Γεγονότα που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Και για αυτόν τον λόγο ακριβώς τα εξωτερικεύουμε.



Μικέλ Αρτέτα, γιατί θες να αλλάξεις κάτι που δεν έχει «αλλοιωθεί»;

Η κριτική είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Προκύπτει είτε από ένα θετικό αποτέλεσμα, είτε από ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο ματς, είτε σαφώς από κάτι που δεν είναι προβλέψιμο.

Κάτι που δεν περιμέναμε. Κάτι που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Όπως την ισοπαλία της Άρσεναλ με τη Φούλαμ στο «Έμιρεϊτς», σε ένα ματς που «στράβωσε» από την αρχή για τους «κανονιέρηδες» και επί της ουσίας, ακόμη και όταν μπήκε σε σωστή τροχιά για αυτούς, δεν προασπίστηκε.

Η Άρσεναλ βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 1ο λεπτό. «Έπαθε» δηλαδή ό,τι και πέρυσι, ξανά στο «σπίτι» της απέναντι στη Σαουθάμπτον. Άργησε να συνέλθει. Γύρισε το ματς με τις αλλαγές, αλλά δεν κατάφερε να προστατεύσει τα κεκτημένα της. Ακόμη και αν έπαιζε με παίκτη παραπάνω.

Στο καλό της διάστημα έδειχνε απειλητική. Στο διάστημα που καλούνταν να φτιάξει παιχνίδι όμως, έμοιαζε μπερδεμένη. Μήπως όμως αυτό προκύπτει από τις αλχημείες του Μικέλ Αρτέτα. Από κινήσεις που δεν εκλογικεύονται και ναι μεν έφεραν δύο νίκες στο πρωτάθλημα στις δύο πρώτες αγωνιστικές, αλλά ενδεχομένως αυτές να προέρχονται και από τη διαφορά ποιότητας.

Συνάντησε τη Νότιγχαμ Φόρεστ και την Κρίσταλ Πάλας η Άρσεναλ. Είχε ξανά «κενά» διαστήματα στο παιχνίδι της, αλλά δεν το «πλήρωσε». Τώρα… συνέβη και δεν είχε χρόνο.

Οι απορίες μας είναι απλές… Γιατί δεν παίζει βασικός ο Γκάμπριελ Μανγκαλάες; Γιατί ο Μπεν Γουάιτ έπαιξε ως δεξί μπακ πέρυσι, με λιγότερες επιλογές στη θέση των στόπερ και τώρα που αυτές είναι περισσότερες, γυρνά στη θέση του;

Γιατί ο Γιακούμπ Κίβιορ ξεκινά βασικός ως δεξιός μπακ; Και αν αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απουσίας του Τομιγιάσου και της ανετοιμότητας του Ζιντσένκο να βγάλει ενενηντάλεπτο, για ποιον λόγο ο Κίραν Τίρνι παραχωρείται ως δανεικός με χαρακτηριστική ευκολία;

Γιατί ο Κάι Χάβερτς ξεκινά στον άξονα; Ναι, έχει τρέξει περισσότερο από όλους ως στιγμής, αλλά δεν είναι… Γκρανίτ Τσάκα. Και ούτε έχει αυτή την «πυγμή
 στο παιχνίδι που διέθετε ο Ελβετός.

Και κάτι ακόμη… Γιατί ο Έντι Ενκέτια, που είναι θετικός στα δύο πρώτα ματς της Premier League, μένει στον πάγκο στην 3η αγωνιστική, για να ξεκινήσει ο Τροσάρ; Και αν ο Βέλγος είναι αρνητικός ως σέντερ φορ, μήπως θα μπορούσε να αλλάξει θέση με τον Χάβερτς, ώστε να δοκιμαστεί ο κάθε ένας σε κάτι που του ταιριάζει καλύτερα;

Ο Μικέλ Αρτέτα αντιλήφθηκε τα λάθη του, αλλά η Άρσεναλ τα «πλήρωσε» ακριβά. Πιστώνεται την αλλαγή του ρυθμού, με τις προσθήκες των Ενκέτια και Βιέιρα, κατακρίνεται για την αλλαγή σχηματισμού, το «πείραμα» με τον Πάρτεϊ ως δεξιό μπακ και την επιμονή στον Κάι Χάβερτς, που αυτή τη στιγμή, φαντάζει εκτός κλίματος…

Το σημαντικότερο από όλα όμως. Η Άρσεναλ «μεγάλωσε» με τον Μικέλ Αρτέτα στην τεχνική της ηγεσία. Πέτυχε μαζί του. Βελτιώνεται μαζί του. Γιατί πάει να αλλάξει κάτι ο Ισπανός που ο ίδιος δημιούργησε; Αφού το οικοδόμημά του δεν «αλλοιώθηκε». Δεν έχει φθαρεί…

Δημήτρης Μανάκος