Τρεις στους… 29: Οι Έλληνες που κέρδισαν μεταγραφή στην Premier League, έφυγαν και «κατάφεραν» να γυρίσουν πίσω! (vids)

Είσαι Έλληνας, κερδίζεις μεταγραφή στην Premier League, παίζεις εκεί, αναχωρείς για άλλο πρωτάθλημα και επιστρέφεις πάλι; Μοιάζει και είναι… δύσκολο. Μόνο τρεις από τους 29 Έλληνες που έχουν παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Ο Ντίνος Μαυροπάνος «μεγάλωσε» τη λίστα. Μία λίστα που είχε να ανοίξει από το καλοκαίρι του 2014!



Τρεις στους… 29: Οι Έλληνες που κέρδισαν μεταγραφή στην Premier League, έφυγαν και «κατάφεραν» να γυρίσουν πίσω! (vids)

Δεν είναι εύκολο για κανέναν να αφήσει την Premier League, να μετακινηθεί σε άλλη ομάδα και εν συνεχεία να καταφέρει να επιστρέψει στο «Νησί», σε ομάδα που αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πόσο μάλλον για έναν Έλληνα, αν αναλογιστούμε πως 29 παίκτες μας έχουν βρεθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, συνεπώς οι πιθανότητες περιορίζονται αισθητά.

Πόσοι λοιπόν από τους 29 Έλληνες που βρέθηκαν στην Premier League, κατάφεραν να παίξουν εκεί, να αποχωρήσουν από την ομάδα τους, να αλλάξουν ποδοσφαιρική στέγη και να κάνουν τους Άγγλους να τους ξαναπάρουν, στο ίδιο πρωτάθλημα, από το 1992 και έπειτα;

Προσοχή. Δεν συζητάμε για Έλληνες που έπαιξαν στην Premier League και μετά την αναχώρησή τους για άλλο club επέστρεψαν στο «Νησί». Συζητάμε μόνο για την κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, με συνέπεια να μην συμπεριλαμβάνονται στην κουβέντα ο Γιώργος Δώνης της Μπλάκμπερν και εν συνεχεία της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και της Χάντερσφιλντ ή ο Απόστολος Βέλλιος των Έβερτον, Μπλάκπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ ή ο Ντίμι Κωνσταντόπουλος, που αποτελεί και τον πιο «πολυταξιδεμένο» Έλληνα στο «Νησί».

Επομένως, αντιλαμβάνεστε πως η λίστα περιορίζεται ακόμη περισσότερο, με τον Ντίνο Μαυροπάνο να την διευρύνει και να προσθέτει το όνομά του σε αυτήν, μετά την αποχώρησή του από την Άρσεναλ και την επιστροφή του στη Γουέστ Χαμ, μία πενταετία μετά το ντεμπούτο του στην Premier League, υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ.

Όσον αφορά αυτούς που έπραξαν κάτι ανάλογο, πριν τον 25χρονο Έλληνα στόπερ; Ο πρώτος που τα κατάφερε ήταν ο Σωτήρης Κυργιάκος. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, ο οποίος βρέθηκε στη Λίβερπουλ, την άφησε για τη Βόλφσμπουργκ, δύο χρόνια μετά και μόλις 365 ημέρες αργότερα, γύρισε για τη Σάντερλαντ.

 

Αυτό συνέβη το 2011-12, με τον Έλληνα στόπερ να πραγματοποιεί και τρεις εμφανίσεις με τις «μαυρόγατες» στην Premier League, με απολογισμό 189 αγωνιστικά λεπτά συνολικά, μία κίτρινη κάρτα, μία νίκη επί της ΚΠΡ, μία ήττα από την Μπλάκμπερν και μία εντυπωσιακή ισοπαλία, με 3-3, κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο δεύτερος που κατάφερε να ακολουθήσει μία αντίστοιχη πορεία στην καριέρα του, ήταν ο Γιώργος Σαμαράς. Ήταν 1η Ιανουαρίου του 2006 άλλωστε, όταν η «άσημη» τότε Μάντσεστερ Σίτι, δίχως την παρουσία των Αράβων, πλήρωσε οκτώ εκατομμύρια στην Χέρενφεϊν για να κάνει δικό της τον Γιώργο Σαμαρά. Μία μεταγραφή που για τα δεδομένα τόσο της εποχής, όσο και της ομάδας, κοστολογήθηκε ακριβά και αποτελούσε την τρίτη πιο πολυδάπανη, μετά το Νικολάς Ανελκά  (15 εκατομμύρια από την Παρί το 2002) και τον Ρόμπι Φάουλερ (9,3 εκατομμύρια από την Λιντς), σε θέσεις που αφορούν την «γραμμή κρούσης».

 

Ο Έλληνας επιθετικός άνηκε στην Σίτι μέχρι και το 2008, και δεν πρόλαβε την άφιξη των Αράβων στο Μάντσεστερ. Την χρονιά δηλαδή που οι «γαλάζιοι» ξεκίνησαν να γίνονται ένας «κολοσσός» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μετέβη στη Σέλτικ, ταύτισε την καριέρα του με τους Σκωτσέζους και εν τέλει, γύρισε στην Αγγλία  τον Αύγουστο του 2014 και παρέμεινε για επτά μήνες.

Έπαιξε μόλις πέντε ματς σε επίπεδο Premier League με τη Γουέστ Μπρομ, δε εντυπωσίασε και αναχώρησε και πάλι για να μεταβεί στην Αλ Χιλάλ και σαφώς να μην επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα, από την οποία ξεκίνησε, μέχρι να ολοκληρώσει και την καριέρα του.

Συνοπτικά, οι Έλληνες που πήγαν στην Premier League, έφυγαν και επέστρεψαν σε αυτήν μετέπειτα:

Γιώργος Σαμαράς: Μάντσεστερ Σίτι, Σέλτικ, Γουέστ Μπρομ

Σωτήρης Κυργιάκος: Λίβερπουλ, Βόλφσμπουργκ, Σάντερλαντ

Ντίνος Μαυροπάνος: Άρσεναλ, Στουτγκάρδη, Γουέστ Χαμ

 

Δημήτρης Μανάκος