Η Τσέλσι έδωσε 120 εκατομμύρια για τον Καϊσέδο και η Μπράιτον αγόρασε με… 67 όλους τους φετινούς της σκόρερ!

Όλοι μαζί οι σκόρερ της Μπράιτον στην φετινή Premier League, κοστίζουν… 50 εκατομμύρια λιγότερα από τη μεταγραφή του Μόισες Καϊσέδο. Ναι, είναι αδιανόητο. Είναι όμως μία πραγματικότητα.  



Η Τσέλσι έδωσε 120 εκατομμύρια για τον Καϊσέδο και η Μπράιτον αγόρασε με… 67 όλους τους φετινούς της σκόρερ!

Φαντάζει πραγματικά εντυπωσιακό. Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε πως η Μπράιτον λειτουργεί με αυτό το σκεπτικό. Αγοράζει φθηνά και πουλάει πάρα πολύ ακριβά. Αν άλλωστε αναλογιστεί κανείς πως ο «δικός» της μέχρι πρότινος, Μόισες Καϊσέδο, αγοράστηκε από την Τσέλσι έναντι σχεδόν 120 εκατομμυρίων, σηματοδοτώντας ρεκόρ πώλησης στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου, μπορεί να καταλάβει καλύτερα το σκεπτικό της ομάδας του Τόνι Μπλουμ.

Παίκτες, σημαντικοί για τους «γλάρους», έχουν αποχωρήσει την τελευταία τριετία. Ο Ίβες Μπισούμα για την Τότεναμ, ο Αλέξις ΜακΆλιστερ για τη Λίβερπουλ, ο Μαρκ Κουκουρέγια για την Τσέλσι, ο Ρόμπερτ Σάντσεθ για τους «μπλε», ο Μπεν Γουάιτ για την Άρσεναλ, ο Λεάντρο Τροσάρ επίσης για τους «κανονιέρηδες», ο Μοπέ και αισίως ο Καϊσέδο.

Ακόμη και έτσι όμως, η Μπράιτον εξακολουθεί να διακρίνεται σε επίπεδο Premier League. Δεν νιώθει πως χάνει κάτι. Απλώς, αντλεί κίνητρο για να συνεχίσει να κινείται με βάση την… ιδιαίτερη λογική της.

Και μεγαλύτερη απόδειξη πως επιβιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελεί η φετινή της επίδοση ως στιγμής στην Premier League. Δύο στα δύο, με 8-2 γκολ υπέρ της, σκοράροντας τέσσερις φορές στη Λούτον στο «Άμεξ» και στη Γουλβς στο «Μολινό». Και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία, με τον Σόλι Μαρτς να αποτελεί τον κορυφαίο παίκτη της και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τρία γκολ.

Καμία άλλη ομάδα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, έχει βρει δίχτυα περισσότερες φορές από την Μπράιτον. Αλλά για να πάμε την κουβέντα ένα βήμα παρακάτω, ας αναλογιστούμε ποιοι έχουν σημειώσει τα γκολ της και πόσο της κόστισαν.

Είναι πραγματικά… αδιανόητο. Ο Μαρτς υπέγραψε στους «γλάρους» μόλις για πέντε εκατομμύρια, ενώ ο Σιμόν Αντινγκρά, που άνοιξε λογαριασμό στην Premier League, μόλις οκτώ εκατομμύρια από τη Νόρτζελαντ.

Ακολουθεί ο Έβαν Φέργκιουσον της Μποέμιανς, η οποία δεν ξεκαθάρισε ποτέ πόσα χρήματα έβγαλε, αλλά έχει προσθέσει στη συμφωνία με την Μπράιτον ποσοστό μεταπώλησης. Εκεί, θα λάβει περισσότερα χρήματα από όσα πήρε για να αφήσει τον 16χρονο τότε, Φέργκιουσον, να μεταβεί στην Premier League.

Περνάμε στον Κάορου Μιτόμα, που ενδέχεται ως στιγμής να έχει σημειώσει και το… γκολ της σεζόν απέναντι στη Γουλβς. Μόλις τρία εκατομμύρια δαπανήθηκαν για την απόκτησή του προ διετίας, με τον Ιάπωνα τώρα να κοστολογείται με ένα ποσό που πλησιάζει ακόμη και τα… 100.

Και φτάνουμε στους δύο πιο «ακριβούς». Στον Εστουπινιάν, που αγοράστηκε με 17 εκατομμύρια για να αναπληρώσει το κενό του Μαρκ Κουκουρέγια και στον Ζοάο Πέδρο των 34 εκατομμυρίων, που αποτελεί και την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μπράιτον.

Όλοι λοιπόν οι προαναφερθέντες αθροιστικά, με τον Έβαν Φέργκιουσον να αποτελεί ερωτηματικό, καθώς διευκρινίζεται πουθενά το ποσό που χρειάστηκε για χάρη του, κόστισαν στην Μπράιτον μόλις 67 εκατομμύρια. Αυτοί της έχουν χαρίσει το… εξάποντο στην Premier League, για να τη δει κανείς στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Συνεπώς, περίπου 50 εκατομμύρια είναι η διαφορά τους αθροιστικά. Και μόλις δύο εκατομμύρια περισσότερα, από όσα έδωσε η Τσέλσι στην Μπράιτον, για να κάνει τον Κουκουρέγια τον πιο ακριβό αριστερό μπακ στην ιστορία της Premier League.

Αναλυτικά, οι σκόρερ της Μπράιτον στην τρέχουσα Premier League και τα χρήματα που κόστισαν:

Σόλι Μαρτς: 5 εκατομμύρια

Ζοάο Πέδρο: 34 εκατομμύρια

Σιμόν Αντινγκρά: 8 εκατομμύρια

Έβαν Φέργκιουσον: - (ποσό που δεν διευκρινίζεται)

Κάορου Μιτόμα: 3 εκατομμύρια

Περβίς Εστουπινιάν: 17 εκατομμύρια

 

Δημήτρης Μανάκος