Premier League με άρωμα Ελλάδας: Με τον Μαυροπάνο «ισοφαρίσαμε» τους Κροάτες και βλέπουμε τους… Χάαλαντ!

Η Ελλάδα «μεγαλώνει» στην Premier League. Η εκπροσώπησή μας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, γίνεται εντονότερη. Έχουμε πλέον τρεις διεθνείς μας εκεί, με τον Ντίνο Μαυροπάνο να πλαισιώνει τον Κώστα Τσιμίκα και τον Τζορτζ Μπάλντοκ. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Ελλάδα «ισοφάρισε» την Κροατία, πως ξεπέρασε 11 χώρες, πως βρίσκεται υψηλότερα από 29 συνολικά και πως η 26η θέση δεν απέχει πολύ από τους… Χάαλαντ!



Premier League με άρωμα Ελλάδας: Με τον Μαυροπάνο «ισοφαρίσαμε» τους Κροάτες και βλέπουμε τους… Χάαλαντ!

Τρεις Έλληνες πλέον στην Premier League. Ναι, είναι αριθμός – ρεκόρ για εμάς, με τον Ντίνο Μαυροπάνο να αποτελεί τον 29o  διαφορετικό ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο, στην Αγγλία.

Η «παραμυθένια» πορεία του Μαυροπάνου και το καλό που… τρίτωσε

Ο Κώστας Τσιμίκας έκανε την αρχή, με τον μπακ της Λίβερπουλ να αποτελεί την εφεδρική λύση για τον Γιούργκεν Κλοπ, έναντι του Άντι Ρόμπερτον, για να έρθει ο Τζορτζ Μπάλντοκ, που επέστρεψε με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στην Premier League, μετά από μία διετία και να αποτελέσει τον δεύτερο Έλληνα μπακ της κατηγορίας.

Το καλό πλέον… τρίτωσε. Ο Ντίνος Μαυροπάνος βρίσκεται και πάλι στην Αγγλία, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, στα 25 του χρόνια. Θυμίζουμε πως στα 18 του έτη άφησε την Ελλάδα και τον ΠΑΣ Γιάννινα, προκειμένου να μετακομίσει στην Άρσεναλ, αποτελώντας παράλληλα και τον τελευταίο ποδοσφαιριστή, που έκανε ντεμπούτο με τον Αρσέν Βενγκέρ στους «κανονιέρηδες».

Πιθανώς, δεν ήταν έτοιμος τότε για το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και για τον λόγο αυτό δόθηκε δανεικός στην Στουτγκάρδη. Συμπλήρωσε στη Γερμανία σχεδόν μία τριετία και παρά τον υποβιβασμό του συλλόγου, ο Ντίνος Μαυροπάνος ανέβασε κατακόρυφα τις «μετοχές» της. Πώς λοιπόν να μην τον κοιτάξει η Γουέστ Χαμ, για να αποτελέσει τον πρώτο Έλληνα στην ιστορία της, που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο;

Ο Ντίνος ήθελε να γυρίσει στο «Νησί», για να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση και μία τριετία, μετά την αποχώρησή του, είναι και πάλι ανάμεσά μας. Το καλό λοιπόν «τρίτωσε».

Η «ελληνική» Championship, η Βεατρίκη Σαρρή και ο δανεισμός του Τζόλη

Η Ελλάδα έχει τρεις διεθνείς στην Premier League, δίχως φυσικά να λησμονούμε πως στην Championship βρίσκονται άλλοι τόσοι.

Ο Δημήτρης Γούτας και ο Μανώλης Σιώπης στην Κάρντιφ, με αμφότερους να αποτελούν προσωπικές επιλογές του Ερόλ Μπουλούτ, ο Δημήτρης Γιαννούλης στη Νόριτς, παίζοντας αποκλειστικά ως βασικά για τον Ντέιβιντ Βάγκνερ, και φυσικά ο Χρήστος Τζόλης, παρά το δανεισμό του στη Φορτούνα Ντίσελντορφ από τα «καναρίνια».

Η άνοδος της Ελλάδας στην Premier League, όσες ξεπερνάμε και όσες «ισοφαρίζουμε»

Εστιάζοντας όμως στο προκείμενο και δίχως να προσπερνάμε το γεγονός πως η Βεατρίκη Σαρρή αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της γυναικείας ομάδας της Μπράιτον, το γεγονός είναι το εξής… Πως η άφιξη του Ντίνου Μαυροπάνου στην Premier League, ανέβασε την Ελλάδα... 11 θέσεις στον πίνακα των χωρών, που απαρτίζονται από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Είχαμε μόλις δύο και βρισκόμασταν στην… ισοπαλία με τη Ζιμπάμπουε, το Εκουαδόρ, το Μεξικό, την Αλβανία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Αίγυπτο, τον Καναδά, την Τσεχία, το Μαρόκο, την Παραγουάη και την Αλγερία, ενώ ακολουθούν 18 χώρες ακόμη που έχουν μόλις έναν εκπρόσωπο στην Premier League.

Πλέον, αυτές τις 29, οι διεθνείς μας στο «Νησί», τις βάζουν από κάτω. Ποιες ισοφαρίσαμε λοιπόν; Εμείς και άλλες εννέα χώρες ακόμη, εκπροσωπούμαστε από τρεις ποδοσφαιριστές. Το Καμερούν του Εμπουεμό για παράδειγμα, της Μπρέντφορντ, η Τυνησία, η Ιαπωνία του Μιτόμα της Μπράιτον, το Κονγκό με τον Γουϊσά, η Ουγγαρία, η Μπουργκίνα Φάσο, η Ουρουγουάη του Ντάργουιν Νούνιες, η Νότια Κορέα του Χέουνγκ Μιν Σον και φυσικά η Κροατία.

Ναι, «ισοφαρίσαμε» τους Κροάτες και θα τους… ξεπερνάγαμε φυσικά, αν ο Γιόσκο Γκβάρντιολ δεν αποτελούσε την τελευταία μεταγραφική κίνηση της Μάντσεστερ Σίτι.

Ψάχνουμε τον… τέταρτο, με φόντο τον Χάαλαντ και πλησιάζουμε στο 1%

Όσον αφορά για τις χώρες που βρίσκονται πάνω από εμάς, για χάρη ενός ποδοσφαιριστή, στη σχετική λίστα; Από τέσσερις εκπροσώπους στην Premier League, έχουν μόνο η Νορβηγία και η Πολωνία. Σε αυτούς φυσικά συγκαταλέγεται ο πρώτος σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος, Έρλινγκ Χάαλαντ (Νορβηγία) και ο Γιακούμπ Κίβιορ (Πολωνία), που αποτελεί τον τέταρτο από τη χώρα του, που φορά τη φανέλα της Άρσεναλ ιστορικά.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως στην κορυφή της κατάταξης συναντά κανείς τους Βραζιλιάνους, με 31 παίκτες, με τη Γαλλία να ακολουθεί με δύο λιγότερους και την Ισπανία με την Πορτογαλία να συμπληρώνουν την τριάδα, διαθέτοντας από 22 παίκτες.

Συνολικά λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση, με το 0,8% της Premier League να έχει… γαλανόλευκο χρώμα. Φυσικά και είναι επίτευγμα και πρέπει να υπολογιστεί ως τέτοιο. Φτάσαμε τους Κροάτες, αφήσαμε πίσω μας 11 χώρες και μεγαλώνουμε τη δυναμική μας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη!

Δημήτρης Μανάκος