Ένας έλειπε από την Άρσεναλ: Πόσο ωραίο θα ήταν να έπαιζε για 90 λεπτά στο Wembley και ο Γκρανίτ Τσάκα…

Τα  έκανε όλα σωστά. Είχε πείσμα, είχε θέληση, είχε πάθος, διεκδίκησε τις πιθανότητές της μέχρι το τέλος και ανταμείφθηκε με το 17ο Community Shield της ιστορίας της. Τα είχε όλα η Άρσεναλ στο Wembley. Ήταν όλα… μαγικά για τους φίλους της στις εξέδρες. Δεν θα ήταν όλα όμως ένα… κλικ καλύτερα, αν μεταξύ του ρόστερ βρισκόταν και ο Γκρανίτ Τσάκα; Έστω για ένα ενενηντάλεπτο και ας έφευγε πάλι!



Ένας έλειπε από την Άρσεναλ: Πόσο ωραίο θα ήταν να έπαιζε για 90 λεπτά στο Wembley και ο Γκρανίτ Τσάκα…

Κάθε φορά που η Άρσεναλ αντιμετωπίζει τη Μάντσεστερ Σίτι την τελευταία διετία, πάντα έρχεται στο μυαλό μας ο Γκρανίτ Τσάκα. Ήταν 1η Ιανουαρίου του 2022, όταν ο Ελβετός έκανε πέναλτι στο «Έμιρεϊτς», με την ομάδα του να προηγείται με 1-0 των «πολιτών» και το ματς γύριζε… τούμπα.

Κατευθύνεται στα αποδυτήρια, έχει απίστευτα νεύρα, είναι τρομερά εκνευρισμένος, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στον «All or nothing» των «κανονιέρηδων», που έκανε την εμφάνισή του το ίδιο καλοκαίρι.

Μερικούς μήνες μετά, η Άρσεναλ προπορεύεται στη βαθμολογία, η εικόνα της είναι εκπληκτική και οι οιωνοί για το πρωτάθλημα έχουν γίνεται αισθητοί στο Βόρειο Λονδίνο. Μένει μόνο μία εκκρεμότητα. Να κερδίσει τη Μάντσεστερ Σίτι, με τα δυο μεταξύ τους παιχνίδια να υπολείπονται, τόσο στο «Έμιρεϊτς», όσο και στο «Έτιχαντ».

Οι «κανονιέρηδες» χάνουν το πρώτο, αλλά αυτό που θα λάβει χώρα στα μέσα Απριλίου, κρίνει εν πολλοίς και τον τίτλο. Ο Γκρανίτ Τσάκα είναι τραυματίας μερικές ημέρες πριν, αλλά συγγενικό του πρόσωπο επισημαίνει στο England365 πως θα παίξει. «Είναι το ματς της ζωής του, δεν μπορεί να λείπει», μας λέει χαρακτηριστικά, παρότι η Άρσεναλ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων αυτή τη φορά.

Τελικώς, ο τίτλος «βάφεται» γαλάζιος και ο Ελβετός αποφασίζει να αφήσει την αγαπημένη του ομάδα μετά από επτά χρόνια και να μεταβεί στη Γερμανία για τη Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο. Ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής, η Άρσεναλ κάνει το όνειρο του Τσάκα πραγματικότητα.

Κερδίζει τη Μάντσεστερ Σίτι, έστω και στην διαδικασία των πέναλτι, έστω και σε επίσημο – φιλικό, έστω και αν το Community Shield δεν είναι τίτλος. Ο Ελβετός όμως δεν είναι εκεί. Δεν είναι εκεί για να πάρει μία μίνι – εκδίκηση, αν λογίζεται ως τέτοια, από την ομάδα που τον έχει κερδίσει 15 φορές στην καριέρα του, και εκείνος μόλις δύο.

Η Σίτι αποτελεί το μοναδικό club του Big 6 που ο Τσάκα δεν «πλήγωσε» ποτέ. Δεν σκόραρε ποτέ απέναντί της, δεν κατέγραψε ποτέ ούτε μία ασίστ. Προσπαθούσε πάντα, δεν τα κατάφερε ποτέ. Την κέρδισε όμως σε δύο ημιτελικούς, με τον Μικέλ Αρτέτα να κατακτά φυσικά το FA Cup το 2020, στον πρώτο του τίτλο με την Άρσεναλ.

Ίσως μόνο αυτό να έλειπε στους «κανονιέρηδες» πριν από μερικές ώρες. Ο Ελβετός τους. Να είναι εκεί, να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι, να έχει παίξει 90 λεπτά και να πανηγυρίσει μαζί τους. Και ας έφευγε ξανά για τη Γερμανία το επόμενο πρωί…

Δημήτρης Μανάκος