Τίτλος… εκδίκησης για την Άρσεναλ που πήρε το Community Shield εις βάρος της Σίτι! (vids)

Η Άρσεναλ με γκολ στο 90’ + 10’ και με μεγαλύτερη ευστοχία στα πέναλτι, κατάφερε να εκδικηθεί κατά κάποιον τρόπο την Μάντσεστερ Σίτι για την απώλεια του πρωταθλήματος και κατέκτησε το Community Shield με το τελικό 5-2 (1-1 κ.α., 4-1 πεν.) στο «Γουέμπλεϊ»!  



Τίτλος… εκδίκησης για την Άρσεναλ που πήρε το Community Shield εις βάρος της Σίτι! (vids)

Η Σίτι αντίκρισε την επιθυμία της Άρσεναλ να πιέσει στο επιθετικό της τρίτο, ακόμα κι αν αυτό το πρέσινγκ δεν ήταν και το πιο έντονο που έχει αντιμετωπίσει. Παρ’ όλα αυτά, ήθελε προσοχή το build-up, στο οποίο είχε κύριο ρόλο ο Ματέο Κόβασιτς.

Ο Μπεν Γουάιτ πρόλαβε κι έβαλε το κεφάλι προτού ο Άλβαρες γίνει επικίνδυνος μπροστά από τον Ράμσντεϊλ στην πρώτη καλή περίσταση του ματς από πλευράς «πολιτών» στα πρώτα λεπτά. Η Άρσεναλ άφησε την μπάλα στην Σίτι κι εκείνη σε χαλαρό ρυθμό προσπαθούσε να οργανώσει υπομονετικά το παιχνίδι της. Οι γραμμές των «κανονιέρηδων» ήταν τρομερά κοντά όταν πλέον η μπάλα περνούσε το κέντρο,

Ο Χάαλαντ πάλευε να μπει στο ματς, αφού δεν ήταν εφικτό να τροφοδοτηθεί και να συμμετέχει όσο θα ήθελε. Ο Ορτέγκα κατάφερε να κρατήσει το «μηδέν» με εντυπωσιακό τρόπο όταν στο 25’ η Άρσεναλ ξαφνικά έφτασε μια ανάσα από το γκολ! Ο Χάβερτς γυρίζοντας το κορμί του και κάνοντας χαμηλά το πλασέ ανάγκασε τον πορτιέρε των «πολιτών» με το αριστερό πόδι να διώξει και στη συνέχεια το σουτ του Μαρτινέλι κόντραρε στον Στόουνς. Αυτή η φάση πρόσφερε μεγαλύτερη τόλμη στους Λονδρέζους που κράτησαν λίγο παραπάνω την μπάλα στη συνέχεια και στο 40’ ο Σάκα από δεξιά γύρισε στον Χάβερτς που πλάσαρε αμέσως από πλεονεκτική θέση, αλλά ξανά ο Ορτέγκα του είπε «όχι»!

Το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερο ρυθμό γιατί δεν το επέτρεπαν οι δύο ομάδες, με τον Άλβαρες λίγο πριν την ανάπαυλα να βρίσκει χώρο από δεξιά για να πατήσει περιοχή και να κάνει το γύρισμα, αλλά ο Γκάμπριελ προ του Χάαλαντ πρόλαβε να διώξει.

Η πρώτη τελική των Πρωταθλητών στο παιχνίδι ήρθε στο 52ο λεπτό από εκτέλεση κόρνερ και μια κεφαλιά του Τζον Στόουνς που όμως πήγε πάνω στον Ράμσντεϊλ. Ο Γκουαρδιόλα έβαλε τον Φόντεν αντί του Γκρίλις, με τον νεαρό να έχει κάνει πολύ καλή προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα, ενώ στο 64’ αποχώρησαν οι Χάαλαντ και Κόβασιτς για να μπουν οι Πάλμερ και Ντε Μπρόινε. Ο Νορβηγός αποχώρησε με μόλις 13 επαφές με την μπάλα και με μια παντελώς αναιμική παρουσία.

Η Άρσεναλ είχε πιο σίγουρα και πιο γρήγορα πατήματα στο χορτάρι στο δεύτερο μέρος, με τον Αρτέτα να βλέπει ότι οι φωνές του είχαν πιάσει τόπο. Βέβαια, η Σίτι θα επανερχόταν, ειδικά μετά τις αλλαγές, όπως και συνέβη. O Αρτέτα απάντησε με τους Τροσάρ και Τίρνεϊ αντί των Μαρτινέλι και Τίμπερ. Και εκεί που η Άρσεναλ ξαναπήρε μέτρα στο γήπεδο, η Σίτι ήξερε πώς να την τιμωρήσει…

Ο Φόντεν διένυσε μέτρα, προσπάθησε να μοιράσει προς τα δεξιά για τον Πάλμερ, ο Τίρνεϊ έκοψε πάνω στον Ντε Μπρόινε, εκείνος με το κεφάλι αμέσως βρήκε τον νεαρό συμπαίκτη του που με εκπληκτικό αριστερό σουτ νίκησε τον Ράμσντεϊλ για το 1-0!

Ο Ράις έφυγε στο 80’ για τους «κανονιέρηδες», με τον Ενκέτια να μπαίνει για να βοηθήσει επιθετικά να σωθεί το ματς, με τον Ράμσντεϊλ στο 82’ να σταματάει τον Φόντεν μετά την προσπάθεια του Άλβαρες που ταλαιπώρησε τους Γκάμπριελ και Γουάιτ. Ο Άγγλος πορτιέρε θα έλεγε «όχι» εντυπωσιακά και σε κεφαλιά – ψαράκι του Ρόδρι αμέσως μετά και ευτυχώς για εκείνον, σεβάστηκαν τον μόχθο του οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Στην τελευταία φάση του ματς, ο Τροσάρ με σουτ εκτός περιοχής κατάφερε να διαμορφώσει το τελικό 1-1 στο 90’ + 11’, με την μπάλα να κοντράρει στον Ακάντζι και να παραβιάζει την εστία του Ορτέγκα.

Στη διαδικασία των πέναλτι ο Ντε Μπρόινε στόχευσε το δοκάρι, ο Ρόδρι νικήθηκε από τον Ράμσντεϊλ και με τους Έντεγκααρντ, Τροσάρ, Σάκα και Βιέιρα να ευστοχούν, οι «κανονιέρηδες» πήραν τον τίτλο!

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης