Το 2013 «έγραφε» ιστορία, το 2023 ξεκινά με -8: Μόνο τα… χρώματα θυμίζουν τη Γουίγκαν του Μαρτίνεθ! (vids)

Θυμάστε τη Γουίγκαν του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ; Την ομάδα που έμοιαζε πως θα υποβιβαστεί κάθε χρόνο, εν τέλει έμενε στην Premier League και κατακτούσε το FA Cup του 2013, «γράφοντας» ιστορία σε ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο; Μόνο τα χρώματα της φανέλας, την συνδέουν πλέον με το παρελθόν της. Αυτό τουλάχιστον αναδεικνύει το -8, το φαβορί για τον υποβιβασμό από την League One και η απαξίωση που λαμβάνει!



Το 2013 «έγραφε» ιστορία, το 2023 ξεκινά με -8: Μόνο τα… χρώματα θυμίζουν τη Γουίγκαν του Μαρτίνεθ! (vids)

Στο ποδόσφαιρο, ένας χρόνος ισούται με έναν αιώνα. Φανταστείτε λοιπόν τι ισχύει στο ίδιο άθλημα, με το πέρασμα μίας δεκαετίας. Πόσα αλλάζουν, πόσα διαφοροποιούνται, πόσοι προπονητές έρχονται και φεύγουν, πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να έχει μία συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο, με την επόμενη.

Η Γουίγκαν που θύμιζε… Μπέρνλι, ο Ρονταγιέγκα και ο υποβιβασμός της Μπλάκμπερν

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την Γουίγκαν, σαφώς και δεν υφίσταται. Δεδομένα την θυμάστε. Πρόκειται για έναν σύλλογο που αγωνιζόταν στην Premier League για οκτώ διαδοχικά έτη και που κάθε σεζόν, από το 2010 και έπειτα, έμοιαζε να υποβιβάζεται, αλλά εν τέλει εξασφάλιζε την παραμονή του.

Ναι, ίσως η Γουίγκαν να ήταν η… Μπέρνλι του Σον Ντάις της προηγούμενης δεκαετίας, με ένα διαφορετικό και πιθανώς πιο επιθετικό στυλ παιχνιδιού. Την σεζόν 2010-11, οι «latics» βρίσκονταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας μέχρι και τον Φεβρουάριο, όταν και ηττήθηκαν με 4-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά βρήκαν τον τρόπο να παραμείνουν στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Επικράτησαν με 1-0 της Στόουκ στην τελευταία μέρα της σεζόν στο «Μπριτάνια» και πανηγύριζαν μακριά από το… σπίτι τους, την εξασφάλιση μιας θέσης και στην επόμενη Premier League, με ήρωα τον Ούγκο Ρονταγιέγκα.

 

Ακολούθησε μία ανάλογη αγωνιστική περίοδος, με το σύνολο του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να τα καταφέρνει και πάλι, υποβιβάζοντας την επόμενη σεζόν την Μπλάκμπερν στο «Έγουντ Παρκ», ξανά με μία νίκη της τάξεως του 1-0.

 

Η αξέχαστη ιστορία του 2013, το FA Cup του Γουότσον και το τέλος μιας εποχής

Η ακριβώς επόμενη χρονιά συγκαταλέγεται σε μία από τις πιο ιστορικές στα έτη που υφίσταται «αγγλικό ποδόσφαιρο». Ο λόγος; Διότι ναι μεν η Γουίγκαν υποβιβάστηκε, πλην όμως κατάφερε να κατακτήσει το FA Cup, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην «παρθενική» της συμμετοχή σε τελικό.

Ο Μπεν Γουότσον δεν θα λησμονήσει ποτέ εκείνο το γκολ του απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, με την Γουίγκαν να παίζει την επόμενη σεζόν στο Europa League, ούσα ταυτόχρονα στην 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά, δεν έχει επαναληφθεί μέχρι και σήμερα, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ που ήταν ο «αρχιτέκτονας» αυτής της οξύμωρης επιτυχίας, να αποχωρεί στις 5 Ιουνίου του 2013 και να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο στην Έβερτον.

 

Ο υποβιβασμός στην League One, η αφαίρεση βαθμών και ο… Κόλο Τουρέ

Μία δεκαετία μετά, όλα αυτά φαντάζουν μακρινό και… ένδοξο παρελθόν για την Γουίγκαν. Διότι πέρυσι διένυσε μία από τις χειρότερες σεζόν σε ολόκληρη την ιστορία της, τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο διοικητικό κομμάτι, παίζοντας στην Championship.

Οι «latics» άλλαξαν τρεις προπονητές κατά τη διάρκεια της σεζόν, με σημαντικότερη προσωπικότητα όλων τον Κόλο Τουρέ, που όμως αποχώρησε δίχως νίκη, και είχαν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα με τους ποδοσφαιριστές τους, οι οποίοι τρεις φορές μετά τον Φεβρουάριο, αποφάσισαν να μην παρευρεθούν στην προπόνηση, καθώς καθυστερούσαν με… συνέπεια οι πληρωμές από τη διοίκηση.

 

Προφανώς και η «τιμωρία» που προέκυψε είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση βαθμών στη Γουίγκαν, με το ιστορικό αυτό αγγλικό σωματείο, να τερματίζει εν τέλει την σεζόν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, αποτελώντας τη μοναδική ομάδα που δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς σε 46 αγωνιστικές.

Το «σήμερα» στη Γουίγκαν, οι λύσεις συμβολαίων και το απόλυτο φαβορί για τον υποβιβασμό

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως κυλά και η προετοιμασία της αισίως, με τον Σον Μαλόνεϊ να βρίσκεται στο «τιμόνι» του club από τον Ιανουάριο και έπειτα, και να παλεύει να διατηρήσει τους ποδοσφαιριστές του ενωμένους.

Δύσκολο εγχείρημα σαφώς, αν αναλογιστεί κανείς πως η Γουίγκαν έχασε ακόμη δύο παίκτες από το περσινό ρόστερ, λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές, με τους Τζακ Γουάτμαφ και Τζέιμι ΜακΓκραφ να αποχωρούν από τον σύλλογο, με άμεση διακοπή συμβολαίου!

Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και την αφαίρεση οκτώ βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα, με την Γουίγκαν να ξεκινά τη νέα σεζόν ως το απόλυτο φαβορί για τον υποβιβασμό και την επιστροφή στην League Two, για δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα.

Τίποτα λοιπόν δεν θυμίζει την Γουίγκαν που θυμόμαστε. Τίποτα απολύτως. Η ομάδα του 2013 αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση και τίποτα περισσότερο. Η ομάδα που… φορά σήμερα τη φανέλα της, είναι απλήρωτη, ξεκινά με -8 τη νέα σεζόν και μοιάζει η υποδεέστερη της League One. Πού να το πεις και ποιος να σε πιστέψει…

Δημήτρης Μανάκος