Τι έχει ζήσει η Νορθάμπτον σε 1000 ημέρες; Από το ασανσέρ σε League One και League Two στην πώληση του… εκατομμυρίου!

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι έχει ζήσει η Νορθάμπτον τα τελευταία τρία χρόνια; Ένα ασανσέρ ανάμεσα στην League One και τη League Two, μία άνοδος που χάθηκε την τελευταία αγωνιστική, μία επιστροφή στην 3η τη τάξει κατηγορία σε μονό ματς και αισίως, η ακριβότερη πώληση στην ιστορία της, με φόντο την Premier League. Παραμύθι…



Τι έχει ζήσει η Νορθάμπτον σε 1000 ημέρες; Από το ασανσέρ σε League One και League Two στην πώληση του… εκατομμυρίου!

Πρόκειται για ένα club που έχει θέσει ως στόχο την βελτίωση. Μία ομάδα που έμαθε να ζει και να επιβιώνει στις μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας, που έφτασε μέχρι τον… πάτο, για να μάθει πως κάτι κάνει λάθος.

Που κλήθηκε να αγωνιστεί στη National League, που «εγκλωβίστηκε» στον κόσμο της 5η τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και που κατάφερε, το καλοκαίρι του 2019, να κερδίσει την άνοδό της στην League Two. Σε μία επαγγελματική Λίγκα, θεωρώντας πως με ένα πλάνο… δεκαετίας, το όνειρο της Championship ή και ακόμη… υψηλότερα, ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα.

Βρίσκεται λοιπόν στην League Two το 2019 και καταφέρνει να εξασφαλίσει την άνοδο στην League One. Πέφτει πάνω όμως στην σεζόν του Covid – 19 και δεν τα καταφέρνει. Το κοινό της την στηρίζει από μακριά, η ίδια δεν προσαρμόζεται στις συνθήκες και άμεση συνέπεια, αποτελεί ένας γρήγορος υποβιβασμός και πάλι στην Β’ Αγγλίας, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε.

Έχει πεισμώσει, θεωρεί πως αδικήθηκε, είναι συνεπέστατη και πάλι στην League Two, και φτάνει μία αγωνιστική μακριά από μία δεύτερη διαδοχική άνοδο, μετά τον οδυνηρό υποβιβασμό της.

Η τελευταία αγωνιστική φέρνει στον δρόμο της όμως την Μπρίστολ Ρόβερς, με την Νορθάμπτον να γνωρίζει πως είναι ισόβαθμες και πως αν η ίδια δεν κερδίσει με περισσότερα γκολ από την Μπρίστολ την Μπάροου, το όνειρο… κινδυνεύει.

Η Νορθάμπτον κάνει το χρέος της και επικρατεί με 3-1 στην εξόρμησή της. Η Μπρίστολ όμως «διαλύει» τη Σκάνθορπ με 7-0 και εξασφαλίζει αυτήν την απευθείας άνοδο, με την πρώτη να συμμετέχει στα Play – off αλλά την ψυχολογία της να βρίσκεται στα τάρταρα.

 

Χάνει εν τέλει από τη Μάνσφιλντ σε «διπλό» ματς, με συνολικό σκορ 3-1 και για ακόμη μία φορά, το όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα.

 

Πεισμώνει πιο πολύ. Η περσινή σεζόν είναι κομβική για την ίδια. Παλεύει σε ολόκληρο το διάστημά της, διαθέτει την καλύτερη επίθεση στην League Two με 62 γκολ, έχει μπροστά της την Λέιτον Όριεντ και την Στίβενεϊτζ, αλλά δεν πτοείται. Αυτή την φορά τα καταφέρνει, επικρατώντας στην τελευταία αγωνιστική της Τρανμίρ και εξασφαλίζει την επιστροφή της στην League One.

 

Ο προπονητής της, Γιον Μπράντι, μπορεί πλέον να είναι υπερήφανος. Τα έχει ζήσει όλα με τη Νορθάμπτον και το… ασανσέρ βρίσκεται επιτέλους στον τρίτο όροφο. Ήταν δεδομένο πως θα ανάγκαζε τους πάντες να την προσέξουν περισσότερο, καταφέρνει να διατηρήσει στο ρόστερ της τους περσινούς πρώτους σκόρερ, Χόσκινς και Λούις Απέρ, αλλά όχι και τον βασικό της στόπερ, Τσάρλι Γουντ.

Πού πηγαίνει αυτός; Στην Μπρέντφορντ. Ναι, καλά διαβάσατε. Σε ομάδα της Premier League, αποτελώντας και την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της, έναντι περισσότερο του ενός εκατομμυρίου (1.10 εκατ.).

Τι έχει ζήσει σε… 1000 ημέρες η Νορθάμπτον; Και τι έχει ακόμη να βιώσει, με ευχή όλων φυσικά, να είναι η παραμονή της στην 3η τη τάξει κατηγορία του «Νησιού». Διότι το αξίζει. Διότι έδωσε τα πάντα για να βρεθεί και πάλι εκεί!

Δημήτρης Μανάκος