Η Αγγλία του 1984 πήρε το EURO u-21 και μετά… απέτυχε – Οδηγός το παρελθόν για τους «μικρούς», για να μην επαναληφθεί η ιστορία!

Κατακτούν το EURO u-21 το 1984, για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, δύο χρόνια μετά την προηγούμενη, αντίστοιχη επιτυχία. Τι κάνουν μετά; Σχεδόν… τίποτα. Άλλοι Άγγλοι εκείνης της ομάδας αποσύρθηκαν, άλλοι δεν διακρίθηκαν και πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις έκαναν την διαφορά, με χαρακτηριστικότερη τον Χέιτλεϊ, που έδωσε το «παρών» και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Καλύτερο παράδειγμα προς… αποφυγή για τους τωρινούς «πιτσιρικάδες» των «τριών Λιονταριών», δεν υφίσταται….  



Η Αγγλία του 1984 πήρε το EURO u-21 και μετά… απέτυχε – Οδηγός το παρελθόν για τους «μικρούς», για να μην επαναληφθεί η ιστορία!

Για 3η φορά στην ιστορία της, η Αγγλία κατακτά το EURO u-21, με την προηγούμενη φορά να λαμβάνει χώρα πριν από 39 χρόνια, γυρνώντας τον χρόνο στο μακρινό 1984.

Αλήθεια, από εκείνη την ομάδα των «τριών Λιονταριών», πόσοι διακρίθηκαν; Και για την ακρίβεια, πόσοι κατάφεραν να γίνουν απαραίτητοι στην ομάδα των Ανδρών, προτού αποσυρθούν; Η απάντηση είναι «μετρημένοι στα δάχτυλα», με τον Μαρκ Χέιτλεϊ να αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαίρεση.

Ως παράδειγμα προς αποφυγή πρέπει να λειτουργήσει η καριέρα όσων αναφερθούν για την τωρινή ομάδα της u-21 της εθνικής Αγγλίας. Μία ομάδα με αστείρευτο ταλέντο. Με τον Τράφορντ, τον Γκιμπς Γουάιτ, τον Κέρτις Τζόουνς, τον Έμιλ Σμιθ Ρόου και τον Πάλμερ. Με τεράστιες δυνατότητες. Απλώς, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία, είναι η γνώση του… παρελθόντος, ώστε τα λάθη να μην επαναληφθούν.

Οι Άγγλοι εκείνης της «φουρνιάς» σχεδόν απέτυχαν. Δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση τη Γερμανία που τους κέρδισε το 2009, με βασικούς τον Μεσούτ Εζίλ και τον Ματς Χούμελς. Ούτε καν τα «τρία Λιοντάρια» εκείνης της χρονιάς, στον τελευταίο τους τελικό μέχρι τον… χθεσινό, με τον Τζέιμς Μίλνερ να είναι ο μόνος που αναδείχθηκε πλήρως.

Τι έκανε λάθος λοιπόν η ομάδα του 1984; Ας δούμε μερικά στοιχεία για την καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή από το EURO εκείνου του έτους και έπειτα…

Γκάρι Μπέιλι - τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Δύο

Η καριέρα του Μπέιλι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκληρώθηκε μόλις τρία χρόνια αργότερα λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Έπειτα, έγινε παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής.

Πίτερ Χάκερ - τερματοφύλακας της QPR

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Καμία

Δεν έπαιξε ποτέ με την κορυφαία εθνική ομάδα της Αγγλίας. Αποσύρθηκε νωρίς, μετά τη θητεία του σε ΚΠΡ και Όξφορντ, για να δημιουργήσει σχολές ποδοσφαίρου στο «Νησί».

Αμυντικός Μελ Στέρλαντ - Σέφιλντ Γουένσντεϊ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Μία

Ο Στέρλαντ - που σκόραρε στον πρώτο αγώνα στην Ισπανία, το 1984, - δεν έκανε ποτέ την καριέρα που θα ήθελε, αγωνιζόμενος πάντως σε Ρέιντζερς και Λιντς.

Νικ Πίκερινγκ - αμυντικός της Σάντερλαντ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Μία

Κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας το 1987 με την Κόβεντρι, δεν πήρε ποτέ την ευκαιρία του με την εθνική Αγγλίας,

Ντέρεκ Μάουντφιλντ - αμυντικός της Έβερτον

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Καμία

Η εμφάνιση του Μάουντφιλντ στο δεύτερο σκέλος του τελικού του 1984 σηματοδοτεί και τη μοναδική φορά που έπαιξε με την Αγγλία. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και ένα Κύπελλο Αγγλίας με την Έβερτον. Τραυματίστηκε σοβαρά, όντας στο ρόστερ της Άστον Βίλα και εν τέλει κατέληξε σε μη επαγγελματικές κατηγορίες προτού αποσυρθεί.

Ντάνι Τόμας - αμυντικός της Τότεναμ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Δύο

Ο Τόμας αποσύρθηκε σε ηλικία 26 ετών το 1988 και μετά έγινε γυμναστής στη Φλόριντα. Καλός ακραίος μπακ, δεν δικαίωσε όμως τις προσδοκίες.

Paul Bracewell - μέσος της Έβερτον

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Τρεις

Ο Μπρέισγουελ είχε μια καριέρα χαρακτηρισμένη από τραυματισμούς, αν και κατέκτησε με την Έβερτον τον τίτλο το 1984-85 και το Κύπελλο Κυπελλούχων την ίδια σεζόν. Έπαιξε επίσης σε Στόουκ, Σάντερλαντ, Νιούκαστλ και Φούλαμ, προτού γίνει προπονητής της Φούλαμ και της Χάλιφαξ.

Ντέιβ Γουότσον - αμυντικός της Νόριτς

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: 12

Ο Γουότσον έπαιξε τις δεκαετίες του 1980, του 1990 και του 2000. Πέρασε όλη του την καριέρα στη Νόριτς και την Έβερτον και έκανε την τελευταία του εμφάνιση με τα «ζαχαρωτά» στις 15 Ιανουαρίου 2000. Διοίκησε την Τρανμίρ μετά το φινάλε της καριέρας του, ενώ έχει καταγράψει και 12 συμμετοχές με την ομάδα Ανδρών της Αγγλίας.

Γκάρι Στίβενς - αμυντικός της Τότεναμ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Επτά

Εκτός από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 21 ετών, ο Στίβενς σήκωσε το Κύπελλο UEFA με την Τότεναμ την ίδια σεζόν, σκοράροντας ένα πέναλτι στη διαδικασία εναντίον της Άντερλεχτ, στον δεύτερο αγώνα του τελικού του 1984. Συνέχισε να παίζει με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, πριν φύγει από την Τότεναμ το 1990 για την Πόρτσμουθ. Έγινε προπονητής μετά την απόσυρσή του στην Ιρλανδία και το Αζερμπαϊτζάν.

Νίγκελ Κάλαγκαν - μέσος της Γουότφορντ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Καμία

Ο Κάλαγκαν αγωνίστηκε στην Ντέρμπι και την Άστον Βίλα αφού έφυγε από τη Γουότφορντ και αποσύρθηκε σε ηλικία 30 ετών. Συγκλόνισε προ τριετίας η δήλωσή του πως «οικονομικά δεν έβγαλε τίποτα από το ποδόσφαιρο».

Στιβ Χοτζ - μέσος της Νότιγχαμ Φόρεστ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: 24

Ο Χοτζ πήγε σε δύο Μουντιάλ με την Αγγλία και έπαιξε μεταξύ άλλων σε Νότιγχαμ Φόρεστ, Άστον Βίλα, Λιντς και Τότεναμ. Εμφανίστηκε στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 εναντίον της Αργεντινής στο Μεξικό και πούλησε τη φανέλα του Ντιέγκο Μαραντόνα που σημείωσε το γκολ «Χέρι του Θεού» για 7,1 εκατομμύρια πέρυσι.

Κέβιν Μπροκ - μέσος της Όξφορντ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Καμία

Ο Μπροκ μόλις είχε βοηθήσει την Οξφόρδη να κερδίσει τον τίτλο της 3ης κατηγορίας πριν από το τουρνουά και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο και στις δύο επόμενες σεζόν. Αγωνίστηκε επίσης στην ΚΠΡ και τη Νιούκαστλ, αλλά δεν έπαιξε ποτέ με την Αγγλία,

Χάουαρντ Γκέιλ - επιθετικός της Μπέρμιγχαμ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Καμία

Ο Γκέιλ, που σκόραρε στον δεύτερο αγώνα του τελικού με την Ισπανία, έφυγε από την Μπέρμιγχαμ, αμέσως μετά την κατάκτηση του EURO και έπαιξε σε Σάντερλαντ, Στόουκ, Μπλάκμπερν και Χάλιφαξ. Αλλά ήταν μια καριέρα που δεν έφτασε ποτέ στο «ταβάνι»  που περίμεναν, όταν έγινε ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που έπαιξε για τη Λίβερπουλ.

Μαρκ Χέιτλεϊ - επιθετικός της Πόρτσμουθ

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: 32

Ο Χέιτλεϊ -ο οποίος σκόραρε και στο δεύτερο παιχνίδι- απόλαυσε την καλύτερη καριέρα από οποιονδήποτε σε αυτή την ομάδα, με το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του να έρχεται εκτός Αγγλίας. Εντάχθηκε στην Μίλαν αμέσως μετά το EURO, κέρδισε τη Ligue 1 με τη Μονακό και έξι πρωταθλήματα στη Σκωτία με τη Ρέιντζερς. Ο Χέιτλεϊ σημείωσε εννέα γκολ για την Αγγλία στις 32 συμμετοχές του στην ομάδα των Ανδρών και έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό. Διατέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα και προπονητής της Χαλ.

Μιχ ντ' Αβράι - επιθετικός της Ίπσουιτς

Συμμετοχές με την Ανδρών της Αγγλίας: Καμία

Ο γεννημένος ποδοσφαιριστής στη Νότια Αφρική, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με την Ίπσουιτς πριν αποσυρθεί το 1992, μετά από μια σεζόν στην Ολλανδία. Δεν έπαιξε ποτέ με την εθνική Αγγλίας.

Δημήτρης Μανάκος