Μπόμπι Ρόμπσον στον Γκασκόιν πριν τα πέναλτι του ’90: «Όλη η ζωή είναι μπροστά σου»! (vid)

Η 4η Ιουλίου θα θυμίζει στους Άγγλους μια από τις ημέρες του … ποδοσφαιρικού πόνου με την ήττα στον ημιτελικό του Μουντιάλ του '90 από την Δυτική Γερμανία. Στην ιστορία έμεινε από εκείνη τη μέρα, η τρομέρή ατάκα του Μπόμπι Ρόμπσον στον Πολ Γκασκόιν πριν από τη διαδικασία των πέναλτι!  



Μπόμπι Ρόμπσον στον Γκασκόιν πριν τα πέναλτι του ’90: «Όλη η ζωή είναι μπροστά σου»! (vid)

Έχοντας κάνει φοβερά και τρομερά πράγματα κατά τη διάρκεια εκείνης της διοργάνωσης στην Ιταλία, ο «Γκάζα» ήλπιζε να καταφέρει να πετύχει κάτι σπουδαίο για την πατρίδα του.

Καθοδήγησε την εθνική ομάδα της Αγγλίας μέχρι και τα ημιτελικά του Μουντιάλ του ’90, όπου εκεί η Δυτική Γερμανία αποδείχθηκε απροσπέλαστο εμπόδιο, με τα «πάντσερ» να παίρνουν την πρόκριση από τη διαδικασία των πέναλτι. Ναι, ο αγγλικός πόνος από την άσπρη βούλα, θα είχε μεγάλη συνέχεια και στα επόμενα μεγάλα τουρνουά, αλλά η 4η Ιουλίου του ’90 θα θυμίζει πάντοτε στον Πολ Γκασκόιν τη στιγμή που χάθηκε το μεγάλο του όνειρο.

Βέβαια, επειδή τα πάντα έχουν δυο όψεις, θα του μείνουν στη μνήμη και τα τρομερά λόγια του Μπόμπι Ρόμπσον. Ο αείμνηστος, θρυλικός, άλλοτε ομοσπονδιακός τεχνικός, βλέποντας τον «Γκάζα» να κλαίει απαρηγόρητος για την κίτρινη κάρτα που είχε πάρει και θα του στερούσε τη συμμετοχή στον τελικό του Μουντιάλ, τον πλησίασε και του είπε: «Ήσουν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλου του τουρνουά, όλη η ζωή είναι μπροστά σου. Είναι μόλις η πρώτη σου διοργάνωση».

Φυσικά ο ποδοσφαιριστής δεν σταμάτησε να κλαίει, δεν ήταν σε ψυχολογική κατάσταση για να εκτελέσει πέναλτι κι έτσι εκεί αστόχησαν οι Πιρς και Γουόντλ για να προχωρήσει η Δυτική Γερμανία στον τελικό, όπου και θριάμβευσε κόντρα στην Αργεντινή.

 

 

Κώστας Ζάλιαρης