Μόντσι και Άστον Βίλα: Η κίνηση της χρονιάς ή μια αποτυχία;

Ο Μόντσι αφήνει την ασφάλεια της Ισπανίας για το Μπέρμιγχαμ και την Άστον Βίλα, εκεί όπου θα τον περιμένει ο Ουνάι Έμερι σε μια αναβίωση ενός διδύμου που έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία της σπουδαίας Σεβίλλης.



Μόντσι και Άστον Βίλα: Η κίνηση της χρονιάς ή μια αποτυχία;

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως το μοντέλο διοίκησης της Σεβίλλης με τον Μόντσι ιθύνων νου, είχε αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Δεν είναι τυχαίο πως ομάδες όπως η Παρί αρχικά και η Άρσεναλ στη συνέχεια προσπάθησαν μέσω του Ουνάι Έμερι να το υιοθετήσουν. Ο άνθρωπος που είχε στήσει το οικοδόμημα των Σεβιγιάνων, Ραμόν Ροντρίγκες Βερντέχο ή όπως τον έχουμε μάθει Μόντσι, είχε βρεθεί στο στόχαστρο ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα όσα είχε πετύχει στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» τον έκαναν περιζήτητο. Ο ίδιος τελικά αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση της Ρόμα με την οποία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα! Τα πράγματα όμως δεν πήγαν τόσο καλά εντός συνόρων, ενώ κάποιες πωλήσεις όπως του Σαλάχ και του Άλισον κατακρίθηκαν με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την «Αιώνια Πόλη».

Παρά το γεγονός πως η Άρσεναλ του προσέφερε γη και ύδωρ να ενωθεί με τον Έμερι στο Βόρειο Λονδίνο, ο Μόντσι επέστρεψε ξανά στο σπίτι του. Την ίδια ώρα και ο Έμερι έφυγε ως αποτυχημένος από την Άρσεναλ, και αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ισπανία για να δώσει μια νέα πνοή στην καριέρα του μέσω της Βιγιαρεάλ. Και η αλήθεια είναι πως και οι δύο το κατάφεραν. Τόσο ο πρώτος έβαλε ξανά τις βάσεις στην μεταμόρφωση της Σεβίλλης την οποία την οδήγησε ξανά σε ευρωπαϊκούς τίτλους (δύο Europa League κόντρα σε Ίντερ και Ρόμα), όσο και ο δεύτερος κατακτώντας ένα Europa League κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φτάνοντας παράλληλα και στα ημιτελικά του Champions League. Ο Έμερι το εξαργύρωσε αυτό με μια πλουσιοπάροχη πρόταση από την Άστον Βίλα κι επιστροφή στο Νησί όπου μέσα σε οκτώ μήνες μετέτρεψε μια ομάδα που κινδύνευε με υποβιβασμό στο να βγει στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα η ικανότητα του Μόντσι να εντοπίζει και να υπογράφει παίκτες σε τιμές ευκαιρίας και στη συνέχεια την πώληση τους με τεράστια υπεραξία, είχε αναγκάσει πολλούς συλλόγους να προσπαθήσουν να τον δελεάσουν με μια δεύτερη έξοδο από το σπίτι του στη Νότια Ισπανία. Ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο έχει δημιουργήσει το τμήμα σκάουτινγκ της Σεβίλλης έχει προκαλέσει τον θαυμασμό όλων. Το πρόβλημα όμως είναι πως η Σεβίλλη έχει ένα ταβάνι το οποίο δύσκολα μπορεί να το σπάσει, ειδικά με το δίπολο Ρεάλ – Μπαρτσελόνα.

Έτσι, όταν ήρθε η πρόταση από την Άστον Βίλα, για τον Μόντσι εμφανίστηκε η ευκαιρία. Ένας σύλλογος που κοιτάει μόνος προς τα πάνω, ενώ και το γεγονός πως θα έχει το απόλυτο κουμάντο στο μεταγραφικό κομμάτι σε συνδυασμό με το γεγονός πως θα συνεργαστεί με έναν δικό του άνθρωπο, τον Ουνάι Έμερι, έκανε την απόφασή του πιο εύκολη. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το πως οι «χωριάτες» κατάφεραν να πείσουν δύο ανθρώπους που θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται σε μια τοπ ομάδα της Ευρώπης.

Και αυτό αφορά τον σύλλογο ο οποίος μόνο προς τα πάνω κοιτάει, αφού οι ιδιοκτήτες έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια. Δεν είναι τυχαίο πως προσπάθησαν να φέρουν στο «Βίλα Παρκ» τον ποδοσφαιρικό διευθυντή της Μπαρτσελόνα, Ματέου Αλεμανι, πριν τελικά συμφωνήσουν με τον Μόντσι. Στο δια ταύτα η Άστον Βίλα με την πρόσληψη του 54χρονου τεχνικού διευθυντή εξασφάλισε τις υπηρεσίες ενός ανθρώπου που είναι κορυφαίος στο είδος του και μπορεί να συνεργαστεί άριστα με τον Έμερι για να τον βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί. Άλλωστε, υπάρχει η πρότερη εμπειρία της Σεβίλλης όπου ο ένας έδενε απόλυτα με τον άλλον.   

Το θέμα είναι το τι θέλει να πετύχει η Βίλα. Στην Σεβίλλη – όπως είπαμε – δύσκολα μπορούσε να γίνει το βήμα παραπάνω, ενώ πέρυσι η ομάδα κινδύνεψε να υποβιβαστεί με αποτέλεσμα να αλλάξει τρεις προπονητές (Λοπετέγι, Σαμπάολι, Μεντιλίμπαρ), ενώ στην Ρόμα ο Μόντσι έφυγε ως αποτυχημένος τόσο των πωλήσεων που έκανε, αλλά κυρίως πως οι αντικαταστάτες που είχε φέρει ο Ισπανός απέτυχαν οικτρά. Επίσης, ο Μόντσι είναι ένας άνθρωπος που είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός, που του αρέσει να έχει πάνω του στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας που δεν συνάδει με το αγγλικό μοντέλο διοίκησης ενός κλαμπ.

Παράλληλα, Άστον Βίλα και Ρόμα είναι δύο σύλλογοι που δύσκολα μπορούν να ανταγωνιστούν συλλόγους όπως η Σίτι, η Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι στο μεταγραφικό κομμάτι. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει με την πορεία της εντός συνόρων να αποτελέσει ένας ελκυστικός προορισμός για έναν ποδοσφαιριστή. Αυτό το κενό όμως, το έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία η Μπράιτον κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να αφήσει εκτός τους «γλάρους» ώστε να δηλώσουν παρών στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό φάνηκε στην περίπτωση του Μάρκο Ασένσιο ο οποίος προτίμησε την Παρί από τους «χωριάτες» παρότι το πρωτάθλημα Γαλλίας είναι χαμηλότερου επιπέδου από αυτό της Αγγλίας.

Το πρόβλημα για τον Μόντσι είναι πως η Άστον Βίλα έχει ήδη μια καλή ομάδα για τα δεδομένα της και είναι άγνωστο αν η μεθοδολογία του με τα data του θα βοηθήσει πραγματικά την ομάδα. Αυτή την στιγμή η Βίλα χρειάζεται παίκτες που θα την ανεβάσουν επίπεδο όπως ο Τίλεμανς ο οποίος όμως συμφώνησε ήδη με τον σύλλογο επειδή του έδινε καλύτερα λεφτά σε σχέση με τις Μίλαν και Ρόμα που είχαν ενδιαφερθεί ενώ και το περιβάλλον για τον Βέλγο διεθνή είναι ήδη γνώριμο.

Για τον λόγο αυτό θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον το πως θα καταφέρει ο Μόντσι να ενσωματωθεί σε μια διαφορετική ποδοσφαιρική φιλοσοφία σε σχέση με την Σεβίλλη και το αν πραγματικά χρειάζεται η μεθοδολογία του όταν ήδη ο Ουνάι Έμερι έχει βάλει τις βάσεις για την δημιουργία μιας πραγματικά καλής ομάδας.  

Θοδωρής Βασίλης