Πώς να ξεχάσει η Άρσεναλ τον Πατρίκ Βιεϊρά; Τα χρόνια πολλά, οι Invincibles και… εκείνο το ματς στο «Ολντ Τράφορντ»! (vids)

Μπορεί η Άρσεναλ να ξεχάσει τον Πατρίκ Βιεϊρά; Μοιάζει αδύνατο. Δεν είναι εφικτό. Πώς άλλωστε μπορείς να λησμονήσεις τον τελευταίο άνθρωπο που κατέκτησε την Premier League ως αρχηγός σου; Tα χρόνια πέρασαν, ο Γάλλος έφτασε τα 47 του χρόνια, οι Invincibles συμπληρώσουν 19 χρόνια, αλλά η ιστορία δεν αλλάζει. Ο Βιεϊρά δημιούργησε μία… σχολή στο Βόρειο Λονδίνο. Και σε κάθε «χρόνια πολλά», η ιστορία του θα αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση!



Πώς να ξεχάσει η Άρσεναλ τον Πατρίκ Βιεϊρά; Τα χρόνια πολλά, οι Invincibles και… εκείνο το ματς στο «Ολντ Τράφορντ»! (vids)

Στις 23 Ιουνίου του 1976 γεννήθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης ο Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος στο μέλλον θα εξελισσόταν σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Άρσεναλ αλλά και της εθνικής Γαλλίας. Ο 39χρονος -πλέον- παλαίμαχος άσος δημιούργησε μία ξεχωριστή σχολή στη θέση του αμυντικού χαφ, με αρκετούς παίκτες στο πέρασμα των ετών να... πλασάρονται ως νέοι «Βιεϊρά», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Γιάγια Τουρέ, αλλά και τον Άλεξ Σονγκ.

Μιλάμε για τον αρχηγό της Άρσεναλ στο πρωτάθλημα των Invincibles! Τον άνθρωπο που σκόραρε στο τελευταίο ματς της χρονιάς και έκανε τους «κανονιέρηδες» να «γράψουν» ιστορία απέναντι στην Τότεναμ στο White Hart Lane. Τον άνθρωπο που αποβλήθηκε στην 6η αγωνιστική απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «θρυλικό» δοκάρι του Ρουντ φαν Νίστελροϊ και αυτόν που δύο χρόνια μετά, δεν μπόρεσε να σταματήσει την Άρσεναλ στο Champions League, όντας πλέον αρχηγός της Γιουβέντους.

Η παρουσία του Βιεϊρά εκείνη την περίοδο ήταν καταλυτική, ενώ ήταν και ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Premier League που συμπεριλήφθηκε για έξι συνεχόμενες σεζόν στην καλύτερη ενδεκάδα της χρονιάς, από το 1998 μέχρι και το 2004!

Είναι τόσες οι στιγμές που κατέστησαν τον Βιεϊρά ξεχωριστό για την Άρσεναλ. Ουδείς θα λησμονήσει εκείνο το ματς στο «Ολντ Τράφορντ» και εν γένει τις κόντρες του με τον Ρόι Κιν.

 

Ουδείς θα ξεχάσει την ικανότητά του να πατά περιοχή, όπως κανείς εν έτει 2004.

 

Ποιος μπορεί να μην αναφερθεί ξεχωριστά στα ιδιαίτερα γκολ που σημείωσε;

 

Και μεγαλύτερη αναγνώριση από το ότι συμπεριλήφθηκε στο Hall of Fame πριν από 1,5 χρόνο, σαφώς και δεν υφίσταται. Χρόνια πολλά Πατρίκ. Η Άρσεναλ δεν θα καταφέρει να σε ξεχάσει ποτέ!

Δημήτρης Μανάκος