Όταν η Γιουνάιτεντ έκανε το τρεμπλ, η Σίτι έπαιζε στην 3η κατηγορία και ανέβαινε μέσω… play – offs! (vids)

Είναι γεγονός! Η Μάντσεστερ Σίτι γίνεται η δεύτερη αγγλική ομάδα που καταφέρνει να κατακτήσει το τρεμπλ, σε ολόκληρη την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το Champions League είναι δικό της. Αλλά αναρωτιέται κανείς πού βρισκόντουσαν οι «πολίτες», όταν οι «κόκκινοι διάβολοι» το έκαναν πρώτοι από όλους;  



Όταν η Γιουνάιτεντ έκανε το τρεμπλ, η Σίτι έπαιζε στην 3η κατηγορία και ανέβαινε μέσω… play – offs! (vids)

Είναι το 10ο διαφορετικό τρεμπλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, συνδυάζοντας φυσικά δύο κατακτήσεις με ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Είναι το δεύτερο στην καριέρα του Πεπ Γκουαρδιόλα και το μοναδικό σε ολόκληρη την ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι.

Για πρώτη φορά άλλωστε κατάφερε να σηκώσει το Champions League, αποδεικνύοντας πως η στιγμή της είχε φτάσει και πως έμαθε πάρα πολλά από τον τελικό στο Πόρτο, όταν και ηττήθηκε από την Τσέλσι με 1-0.

Πριν από μερικές ώρες, παρότι δεν ήταν ανώτερη της Ίντερ, είχε την ουσία. Πάλεψε πολύ, προσπάθησε να διασπάσει μία πολυπρόσωπη άμυνα και ο Ρόδρι έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της που βρίσκει δίχτυα σε τελικό Champions League. Το γκολ του αρκούσε και με το τελικό 1-0, οι «πολίτες» «έγραψαν» ιστορία.

 

Έγιναν μόλις η 2η αγγλική ομάδα που κατακτά δύο τίτλους στο «Νησί», σε συνδυασμό με το Champions League. Το είχε κάνει πρώτη η εκπληκτική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 1999.

Πού ήταν όμως τότε η Μάντσεστερ Σίτι; Είναι απίθανο αν αντιληφθεί κανείς πόσα άλλαξαν μέσα σε 24 χρόνια. Διότι τότε οι «γαλάζιοι» αγωνίζονταν στην 3η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και είχαν για προπονητή τους τον Γιόζεφ Ρόιλ.

Ήταν η πρώτη τους σεζόν στη σημερινή League One επί της ουσίας και κατάφεραν να επιστρέψουν άμεσα στην επόμενη κατηγορία, μέσω των play – offs. Τερμάτισαν 3οι στην κανονική διάρκεια, αλλά πήραν την άνοδο απέναντι στην Τζίλιγχαμ, στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το 2-2 στο ενενηντάλεπτο, χάρη σε δύο γκολ στο φινάλε της αναμέτρησης.

Μέχρι τότε, ο σύλλογος είχε υποστεί δύο υποβιβασμούς σε μία τριετία και επομένως μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλη ήταν η εν λόγω επιτυχία. Βέβαια τότε, είχε ως πρώτο σκόρερ του Σον Γκόουτερ, ενώ τώρα στην αιχμή του «δόρατος» βρίσκεται ο Έρλινγκ Χάαλαντ.

Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι πόσο μεγάλη απόσταση διένυσε σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες η Μάντσεστερ Σίτι. Τότε βρισκόταν στην αφάνεια. Πλέον, στην κορυφή της Ευρώπης. Πλέον, δεν την προσπερνούν η Φούλαμ και η Γουόλσολ, αλλά αφήνει άπαντες πίσω της η ίδια με χαρακτηριστική ευκολία…

 

Δημήτρης Μανάκος