Τότε ο Ντούντεκ, τώρα ο Έντερσον: Οι τελικοί στη Πόλη μετατρέπουν τους τερματοφύλακες σε… ήρωες!

Διαφορετικές ομάδες, διαφορετικοί τερματοφύλακες, ίδιο γήπεδο. Στο Ατατούρκ ο Ντούντεκ το 2005 και ο Έντερσον το 2023, χάρισαν το Champions League σε Λίβερπουλ και Σίτι αντίστοχια, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο...  



Τότε ο Ντούντεκ, τώρα ο Έντερσον: Οι τελικοί στη Πόλη μετατρέπουν τους τερματοφύλακες σε… ήρωες!

Το βράδυ του Σαββάτου, η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε με 1-0 της Ίντερ και έφτασε στο τρόπαιο ολοκληρώνοντας το τρεμπλ και δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς τον Έντερσον. Ο Βραζιλιάνος δήλωσε «παρών» οποτεδήποτε τον χρειάστηκαν οι «πολίτες» και διατήρησε με καθοριστικές επεμβάσεις σταθερό τον δείκτη του σκορ.

Ο Ρομέλου Λουκάκου πέρασε στον αγωνιστικό χώρο για να βρει το γκολ της ισοφάρισης για τους «νερατζούρι», αλλά ο πορτιέρε της Σίτι έκανε εξ επαφής επέμβαση στην κεφαλιά του στο 89’, ενώ απομάκρυνε και την κεφαλιά του Ρόμπιν Γκόσενς στην τελευταία φάση του παιχνιδιού.

 

Εξίσου καθοριστικός είχε αποδειχθεί και ένας άλλος τερματοφύλακας αγγλικής ομάδας σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ξανά στο ίδιο γήπεδο. Το 2005, ήταν ο Ντούντεκ της Λίβερπουλ στο θαύμα της Κωνσταντινούπολης, με το προβάδισμα της Μίλαν με 3-0 να γίνεται… σκόνη και το φωτεινό πίνακα να δείχνει 3-3.

Η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση και εκεί ο Πολωνός έκανε μία ασύλληπτη διπλή επέμβαση στον Αντρέι Σεφτσένκο, προτού πιάσει και την εκτέλεση πέναλτι του Ουκρανού και δώσει το Champions League στη Λίβερπουλ.

Μοναδικές ιστορίες και ξεχωριστοί τελικοί, με τους τερματοφύλακες των αγγλικών ομάδων να είναι οι στυλοβάτες που στο τέλος έκριναν τις αναμετρήσεις και εξασφάλισαν ότι η ομάδα τους θα πανηγυρίσει τη βραδιά με το τρόπαιο.

Χρήστος Σκούρας