Μυθική Γουέστ Χαμ, σήκωσε την ευρωπαϊκή κούπα με γκολ στο 90'! (vid)

Τα κατάφερε! Και με τρόπο που θα μείνει στην ιστορία και κάνει ακόμα πιο γλυκό το τρόπαιο! Η Γουέστ Χαμ κατέκτησε το Europa Conference League επικρατώντας 2-1 της Φιορεντίνα στον τελικό της Πράγας και έγραψε απίστευτη ιστορία! Με γκολ του Μπόουεν στο 90' γράφτηκε το έπος, είχε βάλει μπροστά τα «σφυριά» στο 62' ο Μπενραχμά!  



Μυθική Γουέστ Χαμ, σήκωσε την ευρωπαϊκή κούπα με γκολ στο 90'! (vid)

Οι κινήσεις των παικτών είχαν ένταση. Τα τρεξίματά τους φανέρωναν επιθυμία για να ταχύτητα και εκμετάλλευση των χώρων δίχως δεύτερη σκέψη. Τόσο, που στα πρώτα δευτερόλεπτα ήρθε η πρώτη τελική με ένα χαμηλό σουτ του Αντόνιο, το οποίο φυσικά μπλόκαρε πανεύκολα ο πορτιέρε της Φιορεντίνα.

Η Γουέστ Χαμ άφησε την πρωτοβουλία στην Φιορεντίνα και με τους Μπόουεν, Αντόνιο, Πακετά και Μπενραχμά επιχείρησε να τρέχει όποτε της δινόταν η ευκαιρία. Είτε για να πιέσει – αν και δεν το έλεγες και πολύ επιθετικό πρέσινγκ αυτό που εφαρμόστηκε – είτε για να προλάβει τις επαναφορές στην άμυνα των «βιόλα» και να βρει ρήγματα. Παράλληλα, ο Αγκέρ έπρεπε να δώσει πολλές μάχες στην άμυνα της αγγλικής ομάδας, προκειμένου να μη βρει ευκαιρίες και πάρει μπάλες ο Γιόβιτς στην επίθεση των Ιταλών.

Ο Ράις στο 12ο λεπτό επιχείρησε ένα μονοκόματο σουτ από τα όρια της περιοχής που έφυγε λίγο άουτ, σε έναν τελικό που γενικά είχε αρκετά σφυρίγματα από τον Ντελ Θέρο Γκράντε, ενώ, οι Άγγλοι οπαδοί με την ρίψη των πλαστικών ποτηριών σε κάθε ευκαιρία, χάλασαν κάποια στιγμή το παιχνίδι όταν άνοιξε το πίσω μέρος του κεφαλιού του Μπιράγκι.

Στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους η Γουέστ Χαμ πήρε αρκετά μέτρα στο γήπεδο και στο 43' από το δεύτερο δοκάρι ο Σούτσεκ με κεφαλιά δεν κατάφερε να βρει τον ολομόναχο Μπόουεν που έκανε κίνηση στη μικρή περιοχή. Ευτυχώς για τους Λονδρέζους, η κεφαλιά του Κουαμέ στο 45' + 4' σταμάτησε στο δοκάρι και ο Γιόβιτς ήταν εκτεθειμένος όταν πήρε το ριμπάουντ για να σκοράρει.

Το εγχείρημα του Ιταλιάνο με τον Σέρβο επιθετικό δεν βγήκε όπως θα το ήθελε ο κόουτς των «βιόλα» που πέρασε στο ματς τον Καμπράλ με την έναρξη του δευτέρου μέρους.

Η Φιορεντίνα έπρεπε να κάνει κάτι για να εμφανιστεί επιτέλους σε αυτό τον τελικό, τη στιγμή που οι Ιταλοί θέλησαν από την πρώτη στιγμή να ελέγξουν ξανά το ματς. Τα «σφυριά» έβαλαν λίγη μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι τους και στο 58΄ορθά φώναξαν για χέρι του Μπιράγκι σε φάση με τον Μπόουεν στην περιοχή. Ο ρέφερι πήγε να δει το βίντεο έδειξε την άσπρη βούλα κι από εκεί ο Σαΐντ Μπενραχμά στο 62ο με υπέροχη εκτέλεση έκανε το 1-0! Το ξέσπασμα ήταν τρομερό για τους Άγγλους, που όμως, δεν κατάφεραν να κρατήσουν αυτό το προβάδισμα για πολύ...

Στο 67' η Φιορεντίνα βρήκε τρόπο να ισοφαρίσει με τον Μποναβεντούρα να κατεβάζει με το αριστερό, να πλασάρει με το δεξί διαγώνια και τον Αρεολά να μην καταφέρνει να σταματήσει το σουτ για το 1-1! Λίγο αργότερα ο Μαντραγκόρα από το ύψος της περιοχής αστόχησε σε ωραίο πλασέ που επιχείρησε. Η Γουέστ Χαμ τόλμησε μετά την ισοφάριση, δεν ήθελε να επιτρέψει στους «βιόλα» ν' αποκτήσουν μομέντουμ και τελικά στο 90' ο Μπόουεν έφυγε μόνος από κάθετη του Πακετά και έγραψε το 2-1 για το έπος των Λονδρέζων στην Πράγα και την κατάκτηση του Europa Conference League, στον πρώτο σπουδαίο τίτλο της ομάδας μετά από 43 χρόνια και στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό μετά από 47 έτη!

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης