Η Γουέστ Χαμ και ο Μόγιες επέστρεψαν σοφότεροι μετά τον πόνο της Φρανκφούρτης

Η Γουέστ Χαμ έγραψε ιστορία με την πρόκριση σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από 47 ολόκληρα χρόνια και ο Ντέιβιντ Μόγιες ετοιμάζεται για το σπουδαιότερο ματς της προπονητικής του καριέρας.  



Η Γουέστ Χαμ και ο Μόγιες επέστρεψαν σοφότεροι μετά τον πόνο της Φρανκφούρτης

Το 2013 στο πρώτο του παιχνίδι ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ντέιβιντ Μόγιες κατέκτησε το Community Shield. Ο ίδιος όμως ήξερε πως το μετάλλιο αυτό ουσιαστικά δεν ήταν δικό του, δεν ήταν απόρροια της δικής του δουλειάς. Γι αυτό και όταν στον περσινό ημιτελικό του Europa League με την ¶ιντραχτ Φρανκφούρτης ήρθε ο αποκλεισμός τα νεύρα ήταν έντονα. Γιατί γνώριζε ότι είχε χαθεί μια χρυσή ευκαιρία για έναν τίτλο.

Με τα «σφυριά» ο Σκωτσέζος τεχνικός δεν έχει καταφέρει κάτι καλύτερο από τους προημιτελικούς στις εγχώριες διοργανώσεις. Αντίθετα, στην Ευρώπη είναι που φλερτάρει συνεχώς με έναν τίτλο. Αρχικά πέρυσι φτάνοντας στα ημιτελικά του Europa League και φέτος με τον τελικό του Conference. Πλέον, έχοντας κλείσει τα 60 γνωρίζει καλά πως τα περιθώρια στενεύουν.

«Το να φτάσω σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, θα είναι το καλύτερό μου. Στο παρελθόν, είχα φτάσει σε έναν προημιτελικό Champions League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (το 2013-14), έχασα στα πέναλτι (προσπαθώντας να φτάσω σε έναν προημιτελικό του Europa League με την Έβερτον (το 2007-08) και πέρυσι, φτάσαμε σε ημιτελικό στο Europa League) με την Γουέστ Χαμ», ανέφερε ο Μόγιες γνωρίζοντας πως η φετινή σεζόν ήταν ιδιαίτερη.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ο ίδιος φλέρταρε με την απόλυση, αφού την ώρα που στην Ευρώπη έτρεχε ένα τρομερό σερί με 11 νίκες σε 12 παιχνίδια, εντός Νησιού έβλεπε την ομάδα του να δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την παραμονή. Ήταν τέτοια η πίεση που τον προηγούμενο μήνα έχασε τα γενέθλια του εγγονιού του λόγω των υποχρεώσεων των «σφυριών». Η αλήθεια είναι πως το υλικό της Γουέστ Χαμ δεν είναι για να βρίσκεται τόσο χαμηλά και να φτάνει δύο αγωνιστικές πριν το τέλος για να κλειδώσει την παραμονή στην Premier League.

Φάνηκε όμως πως η ταυτόχρονη παρουσία σε Αγγλία και Ευρώπη επηρέασε την ομάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ορισμένοι βασικοί του ποδοσφαιριστές είχαν θέματα που επηρέασαν την ομάδα, τον έφεραν μπροστά στην απόλυση. Ο Πακετά χρειάστηκε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί από την σοφτ Γαλλία στην ένταση της Αγγλίας, την ώρα που ο Σκαμάκα δεν κατάφερε ποτέ να δικαιολογήσει το πακτωλό των χρημάτων που ξοδεύτηκαν γι αυτόν. Την ίδια ώρα το στάτους των Κουφάλ και Αντόνιο ήταν αμφίβολο (για τον πρώτο υπήρξε ενδιαφέρον από την Λεβερκούζεν τον Ιανουάριο και τον έπεισε ο Μόγιες να παραμείνει, όπως και τον Αντόνιο που είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Γουλβς).

Παράλληλα, έβγαλε τον καλύτερο εαυτό από τον Μπενραχμα ο οποίος ξύπνησε την καλύτερη στιγμή, ενώ ο Αντόνιο κάνει απλά μια τρομερή χρονιά έχοντας φτάσει τα 14 γκολ στην σεζόν. Αυτός όμως που έκανε step up ήταν ο αρχηγός και το μεγάλο αστέρι της ομάδας, ο Ντέκλαν Ράις, ο οποίος είναι απλά καταπληκτικός. Δεν είναι τυχαίο πως η ¶ρσεναλ ετοιμάζεται να «ξεφορτωθεί» τον Τζάκα μόνο και μόνο για να φέρει τον ¶γγλο διεθνή άσο στο «Emirates».

Όλα αυτά ήρθαν την κατάλληλη στιγμή. Ο Μόγιες πριν τον επαναληπτικό με την ¶λκμααρ μίλησε στους παίκτες του για τον αγώνα με την ¶ιντραχτ και τον τρόπο που πανηγύρισαν οι Γερμανοί για να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να γράψουν ιστορία. Και οι παίκτες του τον δικαίωσαν πλήρως. Απόλυτα οργανωμένοι και συγκεντρωμένοι κατάφεραν σχετικά άνετα να πάρουν όχι μόνο την πρόκριση, αλλά και τη νίκη και να επουλώσουν για τα καλά τις πληγές που είχε αφήσει ο περσινός αποκλεισμός.

Τελευταίος τίτλος για την Γουέστ Χαμ ήταν το μακρινό 1980 όταν και κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας. Τώρα βρίσκεται μόλις ένα παιχνίδι μακριά από έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Λένε πως τα καλά πράγματα αργούν να έρθουν. Ο Μόγιες χρειάστηκε να περιμένει 14 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει ξανά σε τελικό.

Ένα χρόνο μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό στα ημιτελικά του Europa League επέστρεψε αποφασισμένη και δείχνει έτοιμη για το βαρύτιμο τρόπαιο, ειδικά όταν πέρυσι τέτοια εποχή οι νεότεροι οπαδοί ρωτούσαν την παλαιότερη γενιά αν η Γουέστ Χαμ θα μπορούσε να φτάσει ξανά τόσο κοντά σε ένα τίτλο. Το πρώτο βήμα έγινε, ο τελικός έφτασε. Τώρα απλά απομένει να γραφτεί ιστορία.

 

 

Θοδωρής Βασίλης