Ενός κακού μύρια έπονται για την Έβερτον: Από τη μία ο… υποβιβασμός, από την άλλη μία μήνυση εκατομμυρίων!

Ήταν στραβό το κλήμα στην Έβερτον, με τον κίνδυνο εκ νέου για υποβιβασμό, ήρθε επιπλέον και μια μήνυση για να αυξηθούν οι πονοκέφαλοι της διοίκησης.



Ενός κακού μύρια έπονται για την Έβερτον: Από τη μία ο… υποβιβασμός, από την άλλη μία μήνυση εκατομμυρίων!

Το νέο πρόβλημα που προστίθεται στον ορίζοντα για τη διοίκηση των «ζαχαρωτών» είναι μια μήνυση ύψους £300 εκατομμυρίων (¤345,3 εκατ.) που ήρθε για  να ταράξει τα νερά του συλλόγου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Μάρτιο σαν «βόμβα» έσκασαν οι κατηγορίες ενάντια του συλλόγου για παραβίαση των κανονισμών που αφορούν τις δαπάνες. Στην Premier League επιτρέπεται σε κάθε ομάδα να πραγματοποιήσει έξοδα ύψους έως και £105 εκατομμυρίων (¤120,86 εκατ.) μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών. Σε περίπτωση που τα έξοδα υπερβούν το εν λόγω ποσό επιβάλλονται κυρώσεις στον εκάστοτε σύλλογο, ενώ αν η παραβίαση κριθεί σοβαρή, η ομάδα μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με αφαίρεση βαθμών. Όταν η Έβερτον δημοσίευσε τους ενημερωμένους ισολογισμούς για την περσινή σεζόν, παρατηρήθηκε ότι είχε υπερβεί το όριο αυτό κατά πολύ. Απώλειες £313,5 εκατομμυρίων (¤ 360,84 εκατ.) είχαν σημειωθεί μέσα σε τρία χρόνια, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από το επιτρεπτό.

https://www.evertonfc.com/news/3127920/everton-202122-report-and-accounts

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η ομάδα, δημοσίευσε σε πρόσφατους ισολογισμούς απώλειες £90,4 εκατομμυρίων (¤104,05 εκατ.) εξαιτίας του Covid. Ο Covid αποτελεί μια εξαίρεση στον κανόνα του Financial Fair Play για τα κέρδη και την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων, κατά την οποία δικαιούνται αποζημίωση για τις απώλειες που συνδέονται άμεσα με την επιδημία. Μια προσπάθεια, την οποία δεν σκέφτηκαν καλά, καθώς και μαθηματικά αν το δούμε, υπερβαίνει και πάλι κατά πολύ το όριο, με το νέο ποσό να αγγίζει τα £223,10 εκατομμύρια (¤256,79 εκατ.).

Όλη αυτή η κατάσταση δεν έχει περάσει απαρατήρητη από ορισμένες αντίπαλες ομάδες, οι οποίες εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους. Λιντς, Λέστερ, Σαουθάμπτον, Νότιγχαμ Φόρεστ και Μπέρνλι σκοπεύουν να μηνύσουν την Έβερτον έναντι £300 εκατομμυρίων σε περίπτωση παραμονής της στην Premier League. Με τις δύο πρώτες να αγωνίζονται επίσης για την παραμονή, την τρίτη να μην γλιτώνει τον υποβιβασμό, την Νότιγχαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη μόλις μια θέση πιο πάνω με έναν βαθμό διαφορά και την Μπέρνλι, που ακόμη την πονάει ο περσινός υποβιβασμός, το κίνητρο της μήνυσης είναι υψηλό. Πόσο μάλλον όταν αιωρούνται υποψίες ότι υπάρχουν πιθανότητες να μην επιβληθούν κυρώσεις.

Η Μπέρνλι η οποία επανέρχεται στην Premier League και η Λιντς μάλιστα, είχαν κινηθεί νομικά στο παρελθόν εναντίον της Έβερτον για υποψίες δαπανών £372 εκατομμυρίων (¤428,17 εκατ.), με την Πρέμιερ Λιγκ να τους καθησυχάζει πως το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε τον Covid.

Η Έβερτον επιμένει πως έχει τηρήσει όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο, ενώ η Premier League δεν έχει παραχωρήσει κάποιο σχόλιο, την ώρα που και η ίδια απειλείται με νομική δράση από τους συλλόγους της λόγω ανικανότητας ελέγχου τήρησης των κανονισμών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Daily Mail, ο ιδιοκτήτης της Έβερτον, Φαχράντ Μοσίρι, ετοιμάζεται να πουλήσει την ομάδα έναντι £600 εκατομμυρίων (¤690,60 εκατ.) στην Αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων “777 Partners”. Αν και θα χάσει χρήματα, θέλει να γλιτώσει πιθανώς όσα προβλέπονται να ακολουθήσουν από την τρικυμία που έχει ξεσπάσει.

Ό,τι και να συμβαίνει, όποιοι και αν είναι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που παίζουν τον ρόλο τους σε αυτή την παρωδία, η οργη των λοιπών ομάδων είναι δικαιολογημένη, το ζήτημα είναι λεπτό και οφείλει να δεχτεί την ανάλογη αντιμετώπιση.

Σουζάννα Μποντίνη