Eurovision 1974 στο Μπράιτον: Το… βατερλώ που εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τους ABBA και η πρώτη ελληνική παρουσία με Μαρινέλλα!

Προ των πυλών είναι πλέον το μεγαλύτερο τραγουδιστικό σόου στον πλανήτη, με τον τελικό της Eurovision να λαμβάνει χώρα στο Λίβερπουλ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει για 9η φορά τον κορυφαίο διαγωνισμό τραγουδιού. Ποια ήταν όμως η πιο… ιδιαίτερα από αυτές; Η Eurovision του 1974 στο Μπράιτον, όταν και έλαβε χώρα η πρώτη ελληνική συμμετοχή!  



Eurovision 1974 στο Μπράιτον: Το… βατερλώ που εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τους ABBA και η πρώτη ελληνική παρουσία με Μαρινέλλα!

Μπορεί η Ελλάδα να μην κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στον τελικό της Eurovision, όμως αυτό δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο συνιστά αποτυχία. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η χώρα μας συνηθίζει να βρίσκεται στην τελική φάση του κορυφαίου τραγουδιστικού διαγωνισμού, την ώρα που φέτος συμμετείχε με ένα νεαρό παιδί, που δεν έχει καν ενηλικιωθεί, αλλά προετοιμαζόταν για την εν λόγω εμφάνιση από τα… 14 του χρόνια.

Δεν τα κατάφερε, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα τα καλύτερα είναι μπροστά. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή, έχουμε μπροστά μας τη Eurovision στο Λίβερπουλ.  Είναι η ένατη φορά, αριθμός-ρεκόρ, που το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τον διαγωνισμό, με την τελευταία να είναι στο Μπέρμιγχαμ το 1998. Συνεπώς, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο στον 21ο αιώνα!

Τα τρία ζωντανά σόου θα παρουσιάσουν η Βρετανή τραγουδίστρια Αλέσα Ντίξον, η Βρετανή ηθοποιός Χάνα Γουάντινγκχεμ και η Ουκρανή τραγουδίστρια Γιούλια Σάνινα, με τον Ιρλανδο-Βρετανό τηλεοπτικό παρουσιαστή και σχολιαστή του διαγωνισμού Γκρέιαμ Νόρτον, να συμμετέχει μαζί τους στον τελικό.

Τριάντα επτά χώρες συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο να τάσσονται κατά της συμμετοχής τους, κυρίως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης 2021–2023.

Από εκεί και πέρα, ο αριθμός – ρεκόρ των εννέα διοργανώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο της Eurovision, προφανώς και προξενούν εντύπωση. Ωστόσο, ο πιο ιδιαίτερος για την Ελλάδα, είναι αναμφίβολα αυτός του 1974. Διεξήχθη στο Μπράιτον, καθώς το Λουξεμβούργο αρνήθηκε να το διοργανώσει ξανά, καθώς κέρδισε σε δύο συνεχόμενες περιπτώσεις, και εκεί, έλαβε χώρα η πρώτη ελληνική παρουσία, με τη Μαρινέλλα να μας εκπροσωπεί.

Κατέλαβε την 11η θέση, με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου», ενώ στην κορυφή βρέθηκαν οι ΑBBA από τη Σουηδία, με το Waterloo.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χρονιές που το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξένησε τη Eurovision;

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τέσσερις φορές στο Λονδίνο (1960, 1963, 1968 και 1977) και μία φορά στο Εδιμβούργο (1972), στο Μπράιτον (1974), στο Χαρογκέιτ (1982) και στο Μπέρμιγχαμ (1998), για να φτάσουμε στην 9η φορά που είναι προ των πυλών!

Δημήτρης Μανάκος