Η συγκυρία με τους «μπλε» και η έναρξη της αλλαγής της Άρσεναλ με τον Αρτέτα

Πόση διαφορά μπορεί να έχουν μεταξύ τους δύο παιχνίδια, σε απόσταση περίπου δυόμιση χρόνων; Ίσως και τεράστια, σύμφωνα με το παράδειγμα της Άρσεναλ, η οποία επιζητεί εκ νέου νίκη στην έδρα της με αντίπαλο την Τσέλσι (02/05), με ένα τελείως διαφορετικό ρόστερ από την τελευταία φορά που τα κατάφερε... 



Η συγκυρία με τους «μπλε» και η έναρξη της αλλαγής της Άρσεναλ με τον Αρτέτα

Ήταν στη Boxing Day του 2020, όταν η Άρσεναλ υποδέχθηκε την Τσέλσι στο άδειο, τότε, «Έμιρεϊτς». Οι «κανονιέρηδες» βρίσκονταν στη 15η θέση της βαθμολογίας και χρειάζονταν τη νίκη, για να πάρουν βαθμολογική ανάσα. Το τελικό 3-1, ήταν η τελευταία εντός έδρας νίκη επί των «μπλε», με ένα ρόστερ πολύ διαφορετικό απ’ το φετινό που «πάει» για πρωτάθλημα.

Οι παίκτες εκείνης της ομάδας που πλέον δεν αγωνίζονται εκεί, έχουν φτάσει στους 15, με τη μεγαλύτερη διαφορά να παρατηρείται στον πάγκο και στους απόντες. Αυτό διότι, ο Μικέλ Αρτέτα είχε ήδη ξεκινήσει να «χτίζει» τα θεμέλια της δικής του ομάδας, δίνοντας ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά. Οι Μπουκάγιο Σάκα, Έμιλ Σμιθ-Ρόου και Γκάμπριελ Μαρτινέλι ήταν όλοι βασικοί σε εκείνη την αναμέτρηση και αποτέλεσαν το εφαλτήριο μιας καινούργιας ημέρας στο Βόρειο Λονδίνο.

Ταυτόχρονα, ο Ισπανός κόουτς φρόντισε οποιοδήποτε «βαρίδι» υπήρχε στην Άρσεναλ, να το αποδεσμεύσει.

Ο «χορός» των αποχωρήσεων, ξεκίνησε μερικές μέρες μετά το παιχνίδι, καθώς στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, οι «κανονιέρηδες» χώρισαν τους δρόμους τους με παίκτες που διέθεταν μεγάλα συμβόλαια και που δεν είχαν πια μέλλον στην ομάδα.

Σκόντραν Μουστάφι, Νταβίντ Λουίζ, Μεσούτ Εζίλ, Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Γουίλιαν, έφυγαν από τον σύλλογο, τη στιγμή που ο Τζο Γουίλοκ πωλήθηκε στη Νιούκαστλ.

Εντός του επόμενου χρόνου, μεταξύ άλλων, αποχώρησαν οι Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και Έκτορ Μπεγερίν, ενώ το περασμένο καλοκαίρι το ίδιο συνέβη με τους Μπερντ Λένο και Νικολά Πεπέ (ο δεύτερος πήγε δανεικός στη Νις). Ο Αρτέτα είχε πει στο τέλος εκείνης της σεζόν (2020/21), ότι η ομάδα χρειάζεται μεγάλη ανανέωση και αυτήν του την επιθυμία, μετέτρεψε σε πραγματικότητα η διοίκηση.

 

 

Οι αφίξεις ήταν αρκετές και όλες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, ήταν ποδοσφαιριστές που ήταν κάτω των 25 ετών. Μάρτιν Έντεγκααρντ, Άαρον Ράμσντεϊλ, Ολεκσάντρ Ζιντσένκο και Γκαμπριέλ Ζεσούς ήταν μερικοί από αυτούς, ενώ μόνο δύο ξεπερνούσαν το… ηλικιακό όριο. Ωστόσο, οι προσθήκες των Λεάντρο Τσοράρ (28 ετών) και Ζορζίνιο (31 ετών), ήταν απαραίτητες, καθώς προσέφεραν βάθος και εμπειρία στην προσπάθεια κατάκτησης της Premier League.

Και έτσι, φτάνουμε σχεδόν δυόμιση χρόνια αργότερα, σε ένα παιχνίδι της Άρσεναλ με την Τσέλσι στην έδρα της, πολύ διαφορετικό από αυτό της 26ης Δεκεμβρίου του 2020. Ο στόχος παραμένει η νίκη, όχι όμως για να αποφύγει την «μάχη» της παραμονής, αλλά για να συνεχίσει να κυνηγά τον τίτλο.

Και αυτό επειδή, οι 15 παίκτες που… δεν έκαναν, έφυγαν και αντικαταστάθηκαν έξυπνα, με σωστές επενδύσεις για το μέλλον...

Αναλυτικά ποιοι παίκτες έφυγαν και πότε:

Σκόντραν Μουστάφι – Ιανουάριος 2021

Τζο Γουίλοκ – Ιανουάριος 2021

Νταβίντ Λουίζ – Ιανουάριος 2021

Μεσούτ Εζίλ – Ιανουάριος 2021

Σωκράτης Παπασταθόπουλος – Ιανουάριος 2021

Γουίλιαν – Ιανουάριος 2021

Έκτορ Μπεγερίν – Καλοκαίρι 2021

Ντάνι Θεμπάγιος – Καλοκαίρι 2021

Πάμπλο Μαρί – Ιανουάριος 2022 (Δανεικός)

Έινσλι Μέιτλαντ Νάιλς – Ιανουάριος 2022 (Δανεικός)

Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ – Ιανουάριος 2022

Μπερντ Λένο – Καλοκαίρι 2022

Αλεξάντερ Λακαζέτ – Καλοκαίρι 2022

Νικολά Πεπέ – Καλοκαίρι 2022 (Δανεικός)

Σέντρικ Σοάρες – Ιανουάριος 2023 (Δανεικός)

Και αυτοί που τους αντικατέστησαν:

Μάρτιν Έντεγκααρντ – Ιανουάριος 2021

Μπεν Γουάιτ – Καλοκαίρι 2021

Άαρον Ράμσντεϊλ – Καλοκαίρι 2021

Τακεχίρο Τομιγιάσου – Καλοκαίρι 2021

Νούνο Ταβάρες – Καλοκαίρι 2021

Γκαμπριέλ Ζεσούς – Καλοκαίρι 2022

Ολεκσαντρ Ζιντσένκο – Καλοκαίρι 2022

Φάμπιο Βιέιρα – Καλοκαίρι 2022

Γιακούμπ Κίβιορ – Ιανουάριος 2023

Λεάντρο Τροσάρ – Ιανουάριος 2023

Ζορζίνιο – Ιανουάριος 2023

Χρήστος Σκούρας