Με 34άρη Χάαλαντ η ανατροπή στην κορυφή, «τρίποντο» επιβίωσης για Μπόρνμουθ

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος σε μια σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ και η Σίτι με το 2-1 επί της Φούλαμ έκανε την ανατροπή στην κορυφή, με ματς λιγότερο από την Άρσεναλ! Νίκη παραμονής (4-1) για την Μπόρνμουθ κόντρα στην Λιντς, ζόρικο 1-0 της Γιουνάιτεντ επί της Άστον Βίλα, σόου Γουίλσον στο 3-1 της Νιούκαστλ επί της Σαουθάμπτον.  



Με 34άρη Χάαλαντ η ανατροπή στην κορυφή, «τρίποντο» επιβίωσης για Μπόρνμουθ

Φούλαμ – Μάντσεστερ Σίτι 1-2

Μπορεί η εξόρμηση της Μάντσεστερ Σίτι στο «Κρέιβεν Κότατζ» να φάνταζε ως μία απλή υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι «πολίτες», σε συνδυασμό με την παράδοσή τους στο εν λόγω γήπεδο, όμως η απουσία του Ντε Μπρόινε δεδομένα επηρέασε τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τους ποδοσφαιριστές του.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν το προβάδισμα νωρίς, χάρη σε πέναλτι που κέρδισε ο Άλβαρες και στο 50ο γκολ του Έρλινγκ Χάαλαντ σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά από το 2ο λεπτό και έπειτα, η Φούλαμ έδειξε να ισορροπεί το παιχνίδι.

Ισοφάρισε μόλις στο 15’, μετά από ωραία συνεργασία και άψογο τελείωμα του Βινίσιους, αλλά η εν λόγω στιγμή έδειξε να αφυπνίζει και πάλι τους φιλοξενούμενους.

Στο 27ο λεπτό ο κινητικός Τζακ Γκρίλις είδε το σουτ του να αποκρούεται από τον Μπερντ Λένο και την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι, αλλά στο 36ο λεπτό, ο Γερμανός γκολκίπερ δεν ήταν εφικτό να έχει απάντηση.

Απίθανο σουτ του Άλβαρες εκτός περιοχής και νέο προβάδισμα για τους «γαλάζιους», με το 2-1 του πρώτου μέρους πάντως να μην σηματοδοτούσε προφανώς ένα ασφαλές σκορ, για να διαχειριστούν στην επανάληψη.

Για τον λόγο αυτό, η Σίτι μπήκε πάρα πολύ δυνατά στην επανάληψη, αλλά ο Μπερντ Λένο είχε αποφασίσει να αγωνιστεί και για την… Άρσεναλ. Κατέγραψε μία πολύ δύσκολη επέμβαση στο 47΄, σε σουτ του Χάαλαντ, ενώ το ίδιο συνέβη και στο 51’, όταν υπερασπίστηκε ιδανικά την κλειστή του γωνία σε προσπάθεια του Άλβαρες.

Όσο η Φούλαμ έμενε ζωντανή ήλπιζε και παρότι η στιγμή του 63ου λεπτού δεν μετουσιώθηκε σε τελική προσπάθεια, ήρθε αυτή στο 68’ για να «ανάψει» το ματς.

Ο Ριντ πέρασε τον Γουόκερ μέσα στην περιοχή, ο τελευταίος έπαιξε μόνο με τα χέρια και ακολούθησε ο «κακός χαμός» με τον VAR να μην παρεμβαίνει. Από εκεί και πέρα, δεν είχαμε τη… μεγάλη φάση, η Σίτι αγχώθηκε αλλά διατήρησε το υπέρ της προβάδισμα και πέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας, ξεπερνώντας πλέον την Άρσεναλ κατά έναν βαθμό.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άστον Βίλα 1-0

Η Άστον Βίλα με συνειδητό στόχο την Ευρώπη, έπειτα και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουνάι Έμερι, είχε συγκεκριμένο πλάνο στο «Ολντ Τράφορντ». Με ρίσκο μεν, αλλά με στόχο. Οι κινήσεις των Μπρούνο, Σάμπιτζερ και Ράσφορντ ναι μεν ανησυχούσαν τους φιλοξενούμενους που είχαν αποφασίσει να παίξουν με την παγίδα του οφσάιντ και ν' ανεβάζουν ψηλά την γραμμή της άμυνας, όμως, φρόντισαν από κάποιο σημείο του ματς και μετά να δείξουν στον Ντε Χέα ότι δεν θα έμενε θεατής. Και σε μια πολύ μεγάλη φάση, ο Ισπανός ήταν τυχερός που απέκρουσε ένα σουτ του Μορένο έπειτα από αδυναμία του Γουότκινς απλά να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα από γύρισμα του Μπουέντια.

Στο 26ο λεπτό ο Καζεμίρο βρήκε χώρο και χρόνο για να σουτάρει, αλλά πέτυχε το δοκάρι, η Βίλα δεν τρόμαξε και είχε πλέον αρχίσει να ελέγχει τα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, όμως, δέχθηκε το γκολ. Ο Μπρούνο Φερνάντες στο 39ο λεπτό πέτυχε το 100ο γκολ καριέρας όταν έπειτα από τελική του Ράσφορντ και απόκρουση του Μαρτίνες, ο Πορτογάλος, αν και είχε δουλειά να κάνει, πέτυχε το στόχο κι έγραψε το 1-0!

Η Βίλα είχε πείσμα για να βγει μπροστά και να κυνηγήσει την απάντηση στο γκολ του Μπρούνο, όμως, οι «κόκκινοι διάβολοι» μπορούσαν να ποντάρουν στις αντεπιθέσεις και τους χώρους που μπορούσαν να βρουν στα μετόπισθεν των φιλοξενούμενων. Η Βίλα δεν πτοήθηκε σε κανένα σημείο του ματς, ο Έμερι έλεγε συνεχώς στους παίκτες του να συνεχίσουν την προσπάθεια, εκείνοι πράγματι έκαναν την άμυνα της Γιουνάιτεντ να μην βρει καθόλου ησυχία, αλλά το 1-0 έμεινε μέχρι τέλους.

Νιούκαστλ – Σαουθάμπτον 3-1

Η Νιούκαστλ προερχόταν από δύο πολύ μεγάλες νίκες με 6-1 της Τότεναμ και 4-1 της Έβερτον εκτός έδρας, αλλά το κίνητρο της Σαουθάμπτον, που ξεκίνησε ξανά την αγωνιστική από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, έμοιαζε ιδιαίτερα ισχυρό.

Προσπάθησε να αμυνθεί σωστά και να περιορίσει τους κινδύνους, τα κατάφερε για ένα μισάωρο και εν τέλει δικαιώθηκε για την λογική της, όταν στο 41’ ο Στιούαρτ Άρμστρονγκ πήρε την μπάλα ιδανικά εντός της περιοχής από τον Σουλεμανά και πλάσαρε για το 1-0.

Η αντίδραση της ομάδας του Έντι Χάου ήρθε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, με τον Κάλουμ Γουίλσον να σκοράρει και πάλι, ενώ είχε μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι. Αντικατέστησε τον Γκόρντον που ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» και στο 55’ ισοφάρισε για τις «καρακάξες», έπειτα από συνεργασία του με τον Αλεξάντερ Ίσακ.

Το μομέντουμ έδειχνε… ανατροπή στον απόλυτο βαθμό, αλλά ένα ακόμη γκολ του Γουίλσον στο 74’ δεν μέτρησε, με τους γηπεδούχους να συνεχίζουν πάντως να προσπαθούν.

Ό,τι δεν συνέβη όμως πέντε λεπτά νωρίτερα, έλαβε χώρα στο 79’, με τον Γουόλκοτ να στέλνει τη μπάλα άθελά του στα δίχτυα της ομάδα του, για να έρθει ο Γουίλσον και να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα στο 81’, «βυθίζοντας» και άλλο τη Σαουθάμπτον.

Μπόρνμουθ – Λιντς 4-1

Όσο καλό ξεκίνημα κι έδειχνε να κάνει η Λιντς στο Vitality Stadium, όλα γκρεμίστηκαν μέσα σε 4' και όλα έγιναν ιδανικά για την Μπόρνμουθ που κατάφερε να βρεις δίχτυα δυο φορές και να γίνει το απόλυτο αφεντικό για τους βαθμούς της παραμονής στην κατηγορία. Στο 20ο λεπτό από κόντρα σε προσπάθεια του Μπίλινγκ ο Λέρμα με όμορφο τελείωμα έγραψε το 1-0, ενώ, στο 24', ο ίδιος παίκτης εκμεταλλεύτηκε πολύ σοβαρό λάθος του Μελιέ, ο οποίος δεν έκανε καθόλου καλό υπολογισμό της μπάλας και έγινε το 2-0 για τους «cherries».

Από το πουθενά στο 32' ο Νιόντο κατάφερε να βγάλει μια σέντρα, ο Μπάμφορντ να νικήσει στον αέρα παίρνοντας την κεφαλιά και έβαλε ξανά στο κόλπο την Λιντς μειώνοντας σε 2-1. Οι γηπεδούχοι παρέμεναν ψύχραιμοι και δεν έχαναν τον έλεγχο του ματς, παρά την αυτοπεποίθηση που θα μπορούσε ν' αποκτήσει η Λιντς. Τελικά στο 63ο λεπτό ο Ντόμινικ Σολάνκε έγραψε το 3-1 από ασίστ του Ουατάρα και παρά την αναμονή για το τσεκάρισμα του VAR, οι οπαδοί της Μπόρνμουθ έγιναν ευτυχείς! Το τελικό 4-1, ενδεικτικό και της υπεροχής των «cherries» στο ματς, διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις από τον Σεμένιο με χαμηλό σουτ από κάθετη του Άντονι. 

Κώστας Ζάλιαρης, Δημήτρης Μανάκος