Άλαν Σίρερ: Μια... «μηχανή» παραγωγής γκολ που έζησε το παιδικό του όνειρο!

Σαν σήμερα (17/4) το 2006, οι φίλοι της Νιούκαστλ και του ποδοσφαίρου αποχαιρέτησαν έναν από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών, τον Άλαν Σίρερ. Έπειτα από μια λαμπερή καριέρα δύο δεκαετιών, ο Σίρερ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το παιχνίδι, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που θα θυμόμαστε για γενιές.



Άλαν Σίρερ: Μια... «μηχανή» παραγωγής γκολ που έζησε το παιδικό του όνειρο!

Γεννημένος στις 13 Αυγούστου 1970, στο Νιούκαστλ, ο Σίρερ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα παίζοντας για την ερασιτεχνική Γουέλσεντ Μπόις. Γρήγορα τράβηξε την προσοχή των σκάουτερ και το 1988 εντάχθηκε στην ομάδα νέων της Σαουθάμπτον, την πρώτη του επαγγελματική ομάδα.

Οι εμφανίσεις του Σίρερ με τη Σαουθάμπτον οδήγησαν σε μια ακριβή μεταγραφή στη Μπλάκμπερν Ρόβερς το 1992, όπου καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς στην Premier League. Την σεζόν 1994-1995 πραγματοποιεί μια ονειρική χρονιά. Σημείωσε 34 γκολ, πήρε το βραβείο του πρώτου σκόρερ στην κατηγορία, οδηγώντας τη Μπλάκμπερν στον τίτλο της Premier League.

Το 1996, το παιδικό όνειρο του Σίρερ έγινε πραγματικότητα. Η Νιούκαστλ, βγάζει από τα ταμεία της 15 εκατομμύρια λίρες, ποσό ρεκόρ για την εποχή, και κάνει δικό της τον δυο συνεχόμενες χρονιές (1994-1995 και 1995-1996) πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο παραγωγικός επιθετικός συνέχισε να σκοράρει για... πλάκα, οδηγώντας τη Νιούκαστλ στη δεύτερη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η τελευταία εμφάνιση του Σίρερ με τη Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ ήρθε στις 7 Μαΐου 2006, στη νίκη με 4-1 επί της Σάντερλαντ. Ο Σίρερ αντικαταστάθηκε στο 82ο λεπτό με το κοινό του «Saint James Park» να χειροκροτεί όρθιο τον πιστό «στρατιώτη» της ομάδας.

Στην καριέρα του, ο Σίρερ σημείωσε 260 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, ένα ρεκόρ που διατηρήθηκε για πάνω από μια δεκαετία μέχρι να ξεπεραστεί από τον Γουέιν Ρούνεϊ. Επίσης, ο Σίρερ πέτυχε 30 γκολ  για την εθνική ομάδα της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων και των 5 τερμάτων στο Euro ΄96 που τον ανέδειξαν πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης.

Εντός και εκτός γηπέδου, ο Σίρερ ενέπνεε θαυμασμό και σεβασμό από τους συμπαίκτες του, τους προπονητές και τους οπαδούς του. Ήταν φυσικός ηγέτης,  φορούσε το περιβραχιόνιο της Νιούκαστλ για περισσότερα από έξι χρόνια ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν αρχηγός και της εθνικής Αγγλίας.

Μετά την απόσυρσή του από το παιχνίδι, ο Σίρερ συνέχισε να εμπνέει και να εκπαιδεύει την νέα γενιά λάτρεων του ποδοσφαίρου μέσω της δουλειάς του ως αναλυτής στον αγώνα της ημέρας για λογαριασμό BBC. Ο Σίρερ είναι γνωστός για την οξυδερκή του ανάλυση και τον διορατικό σχολιασμό του, φέρνοντας πάντα μια μοναδική οπτική στο παιχνίδι.

Ο Άλαν Σίρερ έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο ως ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών. Το αντίκτυπο του στο παιχνίδι εκτείνεται πέρα από το απίστευτο ρεκόρ του στο σκοράρισμα και παραμένει μια αγαπημένη φιγούρα τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, όχι μόνο για την Νιούκαστλ αλλά για ολόκληρο το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Αντώνης Παπαδόπουλος