Ο ορισμός της κατάρρευσης: Από την Championship στα… ερασιτεχνικά, 12 χρόνια δρόμος για τη Σκάνθορπ!

Μπορεί ελάχιστοι να την θυμούνται και ακόμη λιγότεροι να την παρακολουθούν, όμως στο άκουσμα της Σκάνθορπ δεδομένα η μνήμη δεν χρειάζεται να πάει πολύ πίσω για να την αναπολήσει. Πριν 12 χρόνια άλλωστε αγωνιζόταν στην Championship. Και αισίως υποβιβάστηκε στην 6η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!



Ο ορισμός της κατάρρευσης: Από την Championship στα… ερασιτεχνικά, 12 χρόνια δρόμος για τη Σκάνθορπ!

Αν ο ισχυρός άνδρας του εκάστοτε συλλόγου έχει στο μυαλό του να «διαλύσει» την ομάδα που διοικεί, μπορεί να πάρει παραδείγματα από τη Σκάνθορπ. Έναν σύλλογο που μέχρι και πριν από 12 έτη αγωνιζόταν στην Championship, που δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην Premier League, αλλά πάντα είχε για όνειρό της να παίξει στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Την σεζόν 2011-12 δεν τα κατάφερε, περιπλανήθηκε εν συνεχεία για μία πενταετία στην 3η τη τάξει κατηγορία, για να φτάσουμε στην αγωνιστική περίοδο 2017-18, όπου για μία νίκη, δεν κατάφερε να επιστρέψει στην Championship.

Από εκεί και μετά όμως ξεκίνησε η απόλυτη κατάρρευση, με τους «Irons» να υποβιβάζονται το 2019 στη League Two, τερματίζοντας στην 23η θέση, να μένουν για τρεις σεζόν εκεί, να μην τερματίζουν ποτέ υψηλότερα από την 20η θέση του βαθμολογικού πίνακα και εν τέλει να πέφτουν ως «ουραγοί» στις μη επαγγελματικές κατηγορίες.

Στο άκουσμα του ονόματος της Σκάνθορπ μεταξύ των συλλόγων της National League, άπαντες θεώρησαν πως η άνοδος είναι θέμα χρόνου. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα, καθώς αποτελεί πλέον και μαθηματικά την δεύτερη ομάδα που δεν θα παραμείνει στην 5η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Υποβιβάστηκε αισίως στη National League North, πράγμα που εξηγείται πλήρως αν αναλογιστεί κανείς πως από το 2018-19 και έπειτα, έχει κερδίσει μόλις 47 παιχνίδια στα 218 που έχει δώσει. Έχει ηττηθεί σε 118, δηλαδή στα… τριπλάσια και έχει συγκεντρώσει μόλις 194 από τους 654 διαθέσιμους βαθμούς!

Εδώ ναι, μιλάμε για την απόλυτη κατάρρευση. Και όλα αυτά, για έναν σύλλογο που προ πενταετίας έχανε για μία νίκη την επιστροφή στην Championship…

Δημήτρης Μανάκος