Πάρτε μαθήματα από τη Μπράιτον: Ενδεκάδα… 50 εκατομμυρίων, γκολ δύο «παιδιών» και σε τροχιά Champions League!

Ακόμα μια καταπληκτική εμφάνιση από τη Μπράιτον του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, που συνεχίζει να εντυπωσιάζει άπαντες στην Premier League. Έκτη θέση, επτά ματς αήττητη, στον ημιτελικό του FA Cup και όλα αυτά με μία ενδεκάδα, που κοστίζει λιγότερα από 55 εκατομμύρια λίρες. Απίθανοι τύποι στο «Άμεξ»!  



Πάρτε μαθήματα από τη Μπράιτον: Ενδεκάδα… 50 εκατομμυρίων, γκολ δύο «παιδιών» και σε τροχιά Champions League!

Δεν γίνεται να είσαι φίλαθλος του ποδοσφαίρου, να παρακολουθείς την Premier League και να μην σε αφήνει ικανοποιημένο στον απόλυτο βαθμό όλο αυτό το κατόρθωμα της Μπράιτον. Μία διαρκώς ανοδική πορεία, μία τεράστια εξέλιξη και μία ακόμη νίκη, που την τοποθετεί στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ξεπερνώντας τη δεδομένη χρονική στιγμή τόσο την Λίβερπουλ, όσο και την Τσέλσι.

Πήγε στο «Βιτάλιτι» για να αντιμετωπίσει τη Μπόρνμουθ των δύο επικρατήσεων στα τρία τελευταία παιχνίδια. Μία ομάδα που «καίγεται» για αποτέλεσμα και που δίνει ό,τι έχει για την παραμονή της στην Premier League. Και όχι απλώς την κέρδισε, αλλά το έκανε να μοιάζει και απλή υπόθεση.

Ο Ντάνκαν Φέργκιουσον άνοιξε το σκορ, με εκπληκτικό τακουνάκι, με το τέταρτο γκολ του στην φετινή Premier League και ο Λατινοαμερικάνος, Ενκίσο, έκανε το 2-0 στις καθυστερήσεις. Ο πρώτος συμπλήρωσε αισίως τα 19 του χρόνια και ο δεύτερος έχει μόλις ενηλικιωθεί. Πρακτικά, οι ηλικίες των δύο σκόρερ των «γλάρων» κάνουν αθροιστικά έναν ποδοσφαιριστή που έφτασε τα 37 του χρόνια, αλλά δεν έχει αποσυρθεί…

Το «διπλό» επί της Μπόρνμουθ διατηρεί τη Μπράιτον σε τροχιά Ευρώπης και συνιστά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, αν δει κανείς την ενδεκάδα που παρέταξε. Και κατά βάση, πόσα χρήματα έχει ξοδέψει ο σύλλογος για να έχει διαθέσιμους όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές.

Κάτω από τα δοκάρια βρίσκεται ο Έρικ Στιλ, που στο 3-3 με τη Μπρέντφορντ, κατέγραψε και ασίστ. Η Μπράιτον τον απέκτησε ως ελεύθερος. Δεξιά ήταν ο Βέλτμαν των 900 χιλιάδων και αριστερά ο Εστουπινιάν, που αποτελεί και τον ακριβότερο παίκτη της εν λόγω ενδεκάδας, έναντι 15 εκατομμυρίων. Στα στόπερ βρέθηκαν ο Λιούις Ντανκ, που είναι προϊόν της ακαδημίας του συλλόγου και ο Γουέμπστερ που ήρθε στο «Άμεξ» με… 20 χιλιάδες.

Περνάμε στη μεσαία γραμμή, που απαρτίζεται από τρεις εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Τον Μόισες Καϊσέδο, τον Αλέξις ΜακΆλιστερ και τον Πασκάλ Γκρος. Συνολικά, και οι τρεις, της κόστισαν 15 εκατομμύρια. Κάπου εδώ, να θυμίσουμε πως για τον Καϊσέδο απέρριψε πρόταση της Άρσεναλ που έφτασε τα 80 και εν συνεχεία του ανανέωσε και το συμβόλαιο.

Όσον αφορά την τριάδα της επίθεσης, εκεί συναντά κανείς τον Μιτόμα, τον Σόλι Μαρτς και τον Φέργκιουσον. Απίθανος ο Ιάπωνας, πρώτος από τη χώρα του που σκοράρει επτά φορές σε μία σεζόν στην Premier League. Πόσο αποκτήθηκε; Με 2,7 εκατομμύρια, τη στιγμή που για τους άλλους δύο επίσης δεν δαπανήθηκαν χρήματα, καθώς ο Άγγλος ήρθε από τις ακαδημίες και ο δεύτερος… δωρεάν, όντας ελεύθερος!

Κάνοντας λοιπόν τις απαραίτητες προσθέσεις, η ενδεκάδα που παρέταξε ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι απέναντι στη Μπόρνμουθ, κόστισε στον Τόνι Μπλουμ περίπου… 52 εκατομμύρια. Και είναι η 6η καλύτερη στην Premier League. Και στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Και διεκδικεί το Champions League. Πάρτε μαθήματα από τη Μπράιτον…

Δημήτρης Μανάκος