Στην Premier League οι «στημένες μπάλες» δεν είναι ρουτίνα, αλλά… επιστήμη!

Τα τελευταία χρόνια, πολλές ομάδες υψηλού επιπέδου, έχουν προπονητές ειδικούς στις στατικές φάσεις, με τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης, να αποτυπώνονται στο… χορτάρι.



Στην Premier League οι «στημένες μπάλες» δεν είναι ρουτίνα, αλλά… επιστήμη!

Αρκετός ντόρος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, στην Premier League, με τον Άντονι Μπάρι, μέλος του προπονητικού τιμ της Τσέλσι, ο οποίος θέλει να ακολουθήσει τον Τόμας Τούχελ στην Μπάγερν Μονάχου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «κόουτς Μπάρι»; Είναι ο υπεύθυνος πίσω από τις στατικές φάσεις της Τσέλσι και -πιθανότατα- θα βρεθεί στο Μόναχο για να συνεχίσει το έργο του.

Με αφορμή λοιπόν την ανάγκη του Τούχελ, για έναν προπονητή με εξειδίκευση στα «στημένα», θα δούμε τι κάνουν οι ομάδες της Premier League, στα αμυντικά και επιθετικά κόρνερ τους.

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα του «The Athletic», βλέπουμε την Τότεναμ να είναι η ομάδα που χρειάζεται τα λιγότερα κόρνερ (12) για να πετύχει ένα γκολ. «Ηθικός αυτουργός» αυτής της επιτυχίας είναι ο Τζιάνι Βίο, με τον Ιταλό προπονητή να βρίσκεται στο πλευρό του Αντόνιο Κόντε, μέχρι την απόλυση του τελευταίου.

Παράλληλα, η επίδοξη πρωταθλήτρια Άρσεναλ χρειάζεται 15,7 κόρνερ για να πετύχει ένα γκολ, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκουμε την Μπράιτον που χρειάζεται 76!

Ταυτόχρονα, επειδή τα «Expected Goals» μετρούνται ξεχωριστά στα κόρνερ, τον μεγαλύτερο συντελεστή έχει με τεράστια διαφορά η Μπρέντφορντ, με 6,5 xGoals ανά 100 κόρνερ, γεγονός που την καθιστά την πιο απειλητική ομάδα.

Τι γίνεται όμως όταν οι ομάδες της Premier League πρέπει να αμυνθούν σε κόρνερ αντιπάλων; Όπως βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα, η Γουέστ Χαμ, είναι η πιο δυνατή αμυντικά ομάδα, στα κόρνερ. Δέχεται ένα γκολ ανά 123(!) εκτελέσεις των αντιπάλων της.

Στον αντίποδα, η χειρότερη άμυνα να αντιμετωπίσει μια εκτέλεση κόρνερ είναι αυτή της Μπράιτον. Η ομάδα του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, «μαζεύει» την μπάλα από τα δίχτυα της ανά 13,1 κόρνερ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η καλύτερη στα επιθετικά κόρνερ Τότεναμ, είναι αυτή που δέχεται την μικρότερη απειλή από κόρνερ. Τα xGoals που δέχεται ανά 100 κόρνερ είναι μόλις στο 2,8.

Καταλαβαίνουμε πως με την «επανάσταση» των αριθμών που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες έχουν αναπτύξει ακόμη και τις εκτελέσεις κόρνερ. Πλέον, δεν είναι μια απλή ρουτίνα, αντιθέτως δίνεται ουσιαστική βάση με εξειδικευμένο προσωπικό.

Γιάννης Νικολόπουλος