Μισός αιώνας από το τελευταίο «διπλό» της Αγγλίας στην Ιταλία, στο… χειρότερο βράδυ της «Σκουάντρα Ατζούρα»!

Της πήρε 46 χρόνια, αλλά η Αγγλία επικράτησε της Ιταλίας για πρώτη φορά, σε επίσημο αγώνα, μετά το 1977 σε μια ιστορική βραδιά. Η νίκη αυτή ήταν η πρώτη επί ιταλικού εδάφους μετά το μακρινό 1961, ενώ παράλληλα έβαλε τέλος στο αήττητο σερί της στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που «έτρεχε» εδώ και 17 έτη.



Μισός αιώνας από το τελευταίο «διπλό» της Αγγλίας στην Ιταλία, στο… χειρότερο βράδυ της «Σκουάντρα Ατζούρα»!

Ο Χάρι Κέιν έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας και, μαζί με ένα γκολ του Ντέκλαν Ράις, έδωσε τη νίκη στη χώρα του με 2-1 επί της Ιταλίας μέσα στη Νάπολη. Το γκολ του Ρετέγι δεν ήταν αρκετό για την «σκουάντρα ατζούρα», η οποία έχασε για πρώτη φορά από την Αγγλία, σε επίσημο παιχνίδι, από το 1977!

Τότε, είχε κερδίσει με γκολ των Κέβιν Κίγκαν και Τρέβορ Μπρούκινγκ στο «Γουέμπλεϊ» (2-0), σε μία αναμέτρηση για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978. Δεν προκρίθηκε όμως σε εκείνο το Μουντιάλ, αφού έμεινε εκτός από την Ιταλία στην ισοβαθμία, λόγω υποδεέστερης διαφοράς τερμάτων.

Την ίδια στιγμή, η Αγγλία κέρδισε επί ιταλικού εδάφους για πρώτη φορά μετά και το μακρινό 1961 (!), όταν και νίκησε με 3-2 σε φιλική αναμέτρηση. Δύο γκολ είχε πετύχει ο Τζέρι Χίτσενς, ενώ το νικητήριο τέρμα σημείωσε ο Τζίμι Γκριβς στο 86ο λεπτό του ματς.

Τελευταία φορά που ηττήθηκε η Ιταλία σε προκριματικά του Euro ήταν τον Σεπτέμβριο του 2006, με 3-1 από τη Γαλλία. Έκτοτε, είχε παραμείνει αήττητη σε 41 παιχνίδια, έχοντας μάλιστα κερδίσει τα 35 εξ αυτών!

Εάν αναζητήσουμε την τελευταία εντός έδρας ήττα της στα προκριματικά αυτής της διοργάνωσης, πρέπει να γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω, στο 1999! Στις 8 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς έχασε με 3-2 από τη Δανία, και μάλιστα ξανά, στο γήπεδο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα».

Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες και τον Οκτώβριο και το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα έχει την ευκαιρία να σημειώσει άλλη μία εντυπωσιακή επίδοση. Να κερδίσει την Ιταλία περισσότερες φορές μέσα στο 2023, σε επίσημα παιχνίδια, απΆ ότι στα προηγούμενα 46 χρόνια!

Χρήστος Σκούρας