Το γήπεδο που τον μίσησε, τώρα τον αποθεώνει: Η ιστορία… ζωής του Γκρανίτ Τσάκα κόντρα στην Πάλας! (vids)

Μπορεί κανείς να διανοηθεί τι έχει πετύχει φέτος ο Γκρανίτ Τσάκα με την Άρσεναλ; Δεν είναι μόνο το γκολ, δεν είναι μόνο το εκπληκτικό ματς που πραγματοποιεί απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας. Είναι το γεγονός πως τέσσερα χρόνια μετά, στο ίδιο γήπεδο, κόντρα στον ίδιο αντίπαλο που είχε ζήσει τη χειρότερη στιγμή της καριέρας του, το κοινό της ίδιας ομάδας τον αποθεώνει!  



Το γήπεδο που τον μίσησε, τώρα τον αποθεώνει: Η ιστορία… ζωής του Γκρανίτ Τσάκα κόντρα στην Πάλας! (vids)

Η Άρσεναλ επικρατεί με χαρακτηριστική ευκολία με 4-1 της Κρίσταλ Πάλας. Αναζητώντας τους πρωταγωνιστές, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να αναφερθεί στον εξαιρετικό Γκάμπριελ Μαρτινέλι, που έχει ανοίξει το σκορ, στον Μπουκάγιο Σάκα των δύο γκολ και της μίας ασίστ σε 90 λεπτά, στον Μπεν Γουάιτ που είναι καθοριστικός και στη συμβολή του Ρομπ Χόλντινγκ, ο οποίος κάλυψε επάξια το κενό του Γουίλιαμ Σαλιμπά, στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός φέτος.

Ωστόσο, τα credits πρέπει να πάνε σε μεγάλο βαθμό στον Γκρανίτ Τσάκα. Όχι απαραίτητα για το γκολ. Πιθανώς αυτό είναι το λιγότερο, παρά το γεγονός πως έχει ξεπεράσει αθροιστικά, σε όλες τις διοργανώσεις, κάθε παραγωγική επίδοση στην καριέρα του. Αλλά πολύ δε περισσότερο, για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται.

Δεν έχει λείψει σε κανέναν ματς της Άρσεναλ. Έχει ξεκινήσει βασικός στο 90% αυτών, μετρά τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ σε επίπεδο Premier League και οι εμφανίσεις του δικαιολογούν πλήρως το γεγονός πως τόσοι και τόσοι στο Youtube, έχουν παράγει βίντεο με τίτλο το γνωστό πλέον και μη εξαιρετέο, «Xhaka’s redemption».

Το πιο… ακραίο όμως στην όλη περίπτωση, είναι το γεγονός πως ο Ελβετός βρέθηκε να πανηγυρίζει στο «’Εμιρεϊτς» και να αφιερώνει γκολ στην κόρη του, κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, που πριν από τέσσερα χρόνια έζησε τη χειρότερη στιγμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Τσάκα είναι αρχηγός της Άρσεναλ και ο Ουνάι Έμερι βρίσκεται στον πάγκο. Το κοινό τον αποδοκιμάζει, ο Ελβετός αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο, ειρωνεύεται τον φίλαθλο κόσμο των Λονδρέζων και βγάζει την φανέλα του, πριν καν μπει στα αποδυτήρια.

 

«Φεύγω… αύριο» δήλωνε ξεκάθαρα με τη στάση του, αλλά ο Μικέλ Αρτέτα αφίχθη στο Λονδίνο για να του αλλάξει νοοτροπία. Και τα κατάφερε. Έβγαλε το ένστικτο της… επιβίωσης από μέσα του, τον έπεισε να παραμείνει και έμελλε να φτάσουμε στον Μάρτιο του 2023, για να λάβει χώρα η απόλυτη δικαίωση.

Ο Ελβετός βρίσκει δίχτυα για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα στο «Έμιρεϊτς» και ένα ολόκληρο γήπεδο φωνάζει το όνομά του. Η κόρη του μπορεί να είναι περήφανη για τον πατέρα της. Έφερε όλο τον κόσμο άνω – κάτω, αλλά απέδειξε πως αξίζει το χειροκρότημα.

Κανένα γκολ στην καριέρα του δεν θα είναι πιο σημαντικό από αυτό. Άνθρωποι που τον κατέκριναν, τον έχουν αποδεχθεί και άνθρωποι που τον γιούχαραν τώρα τον αποθεώνουν. Η ιστορία του Γκρανίτ Τσάκα με την Άρσεναλ και την Κρίσταλ Πάλας, σε διάστημα σχεδόν 1500 ημερών, στο ίδιο γήπεδο και το κοντράστ των αντιδράσεων από το κοινό του «Έμιρεϊτς», αποτελεί πραγματικά ένα μάθημα ζωής!

Δημήτρης Μανάκος