Ολεκσάντρ Ζιντσένκο: Το πολυεργαλείο του Αρτέτα που κάνει πολλά περισσότερα απΆ ό,τι ένα απλό αριστερό μπακ! (pics)

Ο Ζιντσένκο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στη φετινή σεζόν για την ¶ρσεναλ και ο τρόπος που τον χρησιμοποιεί ο Μικέλ Αρτέτα προκαλεί την περιέργεια όλων όσων έχουν δει την ομάδα του να αγωνίζεται. Πώς ακριβώς λοιπόν τον αξιοποιεί ο Ισπανός τεχνικός;



Ολεκσάντρ Ζιντσένκο: Το πολυεργαλείο του Αρτέτα που κάνει πολλά περισσότερα απΆ ό,τι ένα απλό αριστερό μπακ! (pics)

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, απΆ όταν ήταν στη Μάντσεστερ Σίτι, τον χρησιμοποιούσε με έναν ιδιαίτερο τρόπο και ο… μαθητής του φαίνεται πως όχι μόνο κράτησε τις βασικές αρχές του αλλά τις εξέλιξε κιόλας.

Τον Ζιντσένκο τον έχουμε γνωρίσει ως αριστερό οπισθοφύλακα ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται να είναι στα «χαρτιά».

Όπως κάποιος μπορεί να διαπιστώσει από το γράφημα παρακάτω, οι επαφές του με την μπάλα ήταν ήδη αρκετές στον κεντρικό άξονα επί εποχής Πεπ και φέτος ο Αρτέτα πήγε όλο αυτό το πλάνο ένα… βήμα παρακάτω.

 

Πλέον αγωνίζεται ακόμα πιο μακριά από την πλάγια γραμμή και, επί της ουσίας, παίζει σαν ένας επιπλέον κεντρικός μέσος όταν η ¶ρσεναλ έχει τη κατοχή της μπάλας. Κάτι που γίνεται συχνά καθώς οι «κανονιέρηδες» έχουν 60,4% κατοχή ανά παιχνίδι και μόνο η Σίτι έχει μεγαλύτερο ποσοστό στη Premier League.

Γιατί όμως γίνεται αυτό και πώς επωφελείται η ομάδα του Αρτέτα; Ο Ζιντσένκο είναι εξαιρετικός στις μεταβιβάσεις του (διαθέτει 88% ευστοχία σε αυτές) και βοηθάει την ¶ρσεναλ στη κυκλοφορία της μπάλας ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται και σε θέσεις για να δημιουργήσει. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πρόσφατο ματς με την Έβερτον (1/3, 4-0).

Ενώ το ματς είναι στο 40Ά και η ομάδα του δυσκολεύεται να διασπάσει την οργανωμένη άμυνα των «ζαχαρωτών», εκείνος ήρθε στα δεξιά (!) και τροφοδότησε κάθετα τον Σάκα, ο οποίος πλάσαρε υπέροχα για το πρώτο γκολ των «κανονιέρηδων».

Παράλληλα, αυτές οι κινήσεις του «ελευθερώνουν» τον Γκράνιτ Τσάκα επιθετικά, ο οποίος καταφέρνει και προωθείται περισσότερο στο γήπεδο. Ο Ελβετός έχει φέτος περισσότερες από διπλάσιες επαφές με τη μπάλα, ανά παιχνίδι, στην αντίπαλη περιοχή συγκριτικά με πέρυσι (ο μέσος όρος του αυξήθηκε από 1.47 σε 3.58).

Την ίδια στιγμή ελαττώθηκαν σημαντικά οι μεταβιβάσεις του στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου (από 9.15 ανά αγώνα έπεσαν στις 6.45) αφού ο ίδιος μετατράπηκε από δημιουργό σε αποδέκτη, λόγω της ελευθερίας κινήσεων που έχει από τις τοποθετήσεις του Ζιντσένκο.

Ο Ουκρανός είναι αναντικατάστατος στο σύστημα του Αρτέτα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στις πέντε σεζόν στη Σίτι ποτέ δεν είχε περισσότερες από 20 συμμετοχές στη Premier League, όσες έχει ήδη έως τώρα! Και έχει τόσες αφού, λόγω των καλών εμφανίσεών του, έχει αφήσει τον υγιή Κίραν Τίρνι στον πάγκο. 

Φαίνεται πως ήξερε πολύ καλά τι έκανε ο Ισπανός όταν τον ζήτησε από την διοίκηση το καλοκαίρι αφού κάνει πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν πολλοί που αγωνίζονται στη θέση του…

Χρήστος Σκούρας