Γουίλιαμ Σαλιμπά: Ο στυλοβάτης της άμυνας της Άρσεναλ, που έγινε… σύνθημα στα χείλη των οπαδών της!

Όταν αναφέρεται κανείς στην φετινή Άρσεναλ, τα πρώτα ονόματα που του έρχονται στο μυαλό είναι  οι Σάκα, Έντεγκααρντ, Τσάκα και Μαρτινέλι. Εξίσου κομβικό ρόλο ωστόσο, έχει και ο Γουίλιαμ Σαλιμπά, ο οποίος μετά από μια τριετία δανεισμών στη Γαλλία, είναι πλέον στόπερ επιπέδου Premier League και αποτελεί, ίσως το σημαντικότερο γρανάζι στα μετόπισθεν των «κανονιέρηδων».  



Γουίλιαμ Σαλιμπά: Ο στυλοβάτης της άμυνας της Άρσεναλ, που έγινε… σύνθημα στα χείλη των οπαδών της!

Ο Γάλλος αμυντικός, ανήκει στο δυναμικό της Άρσεναλ από το 2019. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του και φυσικά, της δυσκολίας της Premier League, οι Λονδρέζοι, αποφάσισαν να τον δώσουν δανεικό, ώστε να πάρει εμπειρία και χρόνο συμμετοχής και να επιστρέψει σε εκείνους όταν πια, θα είναι ποδοσφαιρικά έτοιμος.

Έπειτα από μια διετία σε Σεντ Ετιέν και Νις, ο Σαλιμπά, δοκιμάστηκε την περασμένη σεζόν στη Μαρσέιγ. Αποτέλεσε το πρώτο του ουσιαστικό άλμα, καθώς αγωνιζόταν σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Γαλλίας, έχοντας και ευρωπαϊκή παρουσία. Αποδείχθηκε… λίρα εκατό για την ομάδα του γαλλικού νότου, όπου μέτρησε 52 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Europa Conference League. Αναδείχθηκε κορυφαίος νέος παίκτης της Ligue 1, ενώ παράλληλα ήταν και μέλος της καλύτερης ενδεκάδας του πρωταθλήματος.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι συνθήκες είχαν ωριμάσει, ώστε ο Γάλλος διεθνής να αγωνιστεί στην ομάδα του Βόρειου Λονδίνου και να δοκιμάσει την τύχη του, στην Premier League. Η επίδραση του στους «κανονιέρηδες», ήταν άμεση, καθώς κέρδισε κατευθείαν θέση βασικού και από την αρχή της σεζόν θεωρείται… αναντικατάστατος!

Οι αριθμοί του είναι ενδεικτικοί της εξαιρετικής χρονιάς που διανύει. Είναι πρώτος σε αναχαιτήσεις στο αμυντικό τρίτο της ομάδας του, μετρώντας 112, με τον δεύτερο Κίλμαν να έχει 102.

 

Έχει αγωνιστεί και στα 27 παιχνίδια της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα, η οποία διαθέτει την δεύτερη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, μαζί με την Μάντσεστερ Σίτι, με 25 γκολ παθητικό, πίσω μόνο από τη Νιούκαστλ, που έχει δεχθεί 18.

Συνεισφορά έχει, και στον επιθετικό τομέα,  καθώς έχει πετύχει δύο γκολ σε μόλις έξι τελικές προσπάθειες! Όχι κι άσχημα, αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για σέντερ μπακ. Μάλιστα,  μετά το πρώτο του γκολ, το οποίο πέτυχε στο «Βιτάλιτι», κόντρα στη Μπόρνμουθ την τρίτη αγωνιστική,  έγινε σύνθημα από τους οπαδούς της Άρσεναλ.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για το τραγούδι «tequila», των «The Champs», το οποίο βέβαια άλλαξαν λίγο, φωνάζοντας… Σαλιμπά αντί για tequila. Για την ακρίβεια, αυτή η… διασκευή του γνωστού τραγουδιού, είχε κάνει την εμφάνιση της, στην αμέσως προηγούμενη αγωνιστική, όταν μετά από το αυτογκόλ που πέτυχε ο Γάλλος αμυντικός κόντρα στη Λέστερ, οι οπαδοί θέλησαν να τον εμψυχώσουν.

Αναμφίβολα, η αγάπη που εισπράττει από τον κόσμο των Λονδρέζων, τον έχει βοηθήσει ψυχολογικά και ευελπιστεί ότι μαζί τους, θα μπορέσει τον Μάιο να πανηγυρίσει την κατάκτηση της Premier League και να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας!

Ιάσονας Τσίλης