Γουέστ Χαμ: Διεκδικεί πορεία στην Ευρώπη, αλλά «παλεύει» για την παραμονή εντός συνόρων!

Η Γουέστ Χαμ έχει ήδη προβάδισμα πρόκρισης για τα προημιτελικά του Europa Conference League, την ίδια στιγμή που έχει μόλις δυο νίκες στα τελευταία της 13 ματς στη Premier League και παρ' ότι μπορεί στο τέλος της σεζόν να κάνει μεγάλα ευρωπαϊκά όνειρα, είναι πολύ πιθανό επίσης να αγωνίζεται στη Championship!  



Γουέστ Χαμ: Διεκδικεί πορεία στην Ευρώπη, αλλά «παλεύει» για την παραμονή εντός συνόρων!

Για δεύτερη διαδοχική σεζόν, η Γουέστ Χαμ βρίσκεται στις νοκ-άουτ φάσεις ευρωπαϊκής διοργάνωσης καθώς πέρυσι έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του Europa League, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Φέτος όμως, φαίνεται αυτή η πορεία εκτός συνόρων να την επηρεάζει στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Έχει κερδίσει όλες τις αναμετρήσεις που έχει δώσει στην Ευρώπη (9/9) αλλά έχει πάρει τρεις νίκες λιγότερες σε 25 ματς στη Premier League. Γιατί συμβαίνει αυτό;

 


Η πιο προφανής εξήγηση είναι – σαφώς – το επίπεδο δυσκολίας. Στα προκριματικά αντιμετώπισε τη Βίμποργκ, στον όμιλο κοντραρίστηκε με τις Άντερλεχτ, Στεάουα Βουκουρεστίου και Σίλκεμποργκ ενώ τώρα με την ΑΕΚ Λάρνακας. 

Είναι δεδομένο ότι όλοι είναι πιο «βατοί» αντίπαλοι από τις ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας. Τα νούμερα όμως δείχνουν το πού υστερεί στο πρωτάθλημα σε αντίθεση με αυτά τα παιχνίδια.

 

 

Πάνω απ’ όλα στη κατοχή της μπάλας αφού στα εννέα ματς στην Ευρώπη έχει 56% κατοχή μέσο όρο, ποσοστό που πέφτει στο 43% στις εγχώριες αναμετρήσεις! Κρατάει λιγότερο τη μπάλα στα πόδια της και συνεπακόλουθα απειλεί κιόλας λιγότερο την αντίπαλη εστία.

Στη Premier League σκοράρει 0.9 γκολ ανά παιχνίδι σε αντίθεση με 2.1 ανά αγώνα στο Europa Conference League.

Παράλληλα, έχει διατηρήσει την εστία της ανέπαφη τέσσερις φορές στη νεοσύστατη διοργάνωση, μία λιγότερη απ’ ότι το έχει καταφέρει στα 25 παιχνίδια πρωταθλήματος. Το μικρό ρόστερ που διαθέτει η Γουέστ Χαμ, δεν επιτρέπει στον Ντέιβιντ Μόγιες να κάνει εκτεταμένο ροτέισον και αυτό δυσκολεύει την ομάδα του, που επιδιώκει να κατακτήσει τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της (Κύπελλο Κυπελλούχων 1964/65, Ιντερτότο 1999).

Θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Europa Conference League, μαζί με την Βιγιαρεάλ και τη Φιορεντίνα και στοχεύει σε μία πορεία ανάλογη με τη περσινή. 

Φέτος όμως, δεν έχει την ίδια άνεση στην Αγγλία αφού έχει πέσει στην επικίνδυνη ζώνη. 

Αν έρθει η ώρα να αποφασίσει μεταξύ μίας τέτοιας διάκρισης και της παραμονής στην κατηγορία, τι θα προτιμήσει ο Μόγιες να «θυσιάσει»;

Χρήστος Σκούρας