Υποβάθμιση και ενίσχυση

Στην υποβάθμιση δώδεκα βρετανικών τραπεζών μεταξύ των οποίων η Royal Bank of Scotland, η Santander και η Lloyds, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.



Υποβάθμιση και ενίσχυση

H υποβάθμιση των συγκεκριμένων τραπεζών οφείλεται, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου, στην τη μείωση της εμπιστοσύνης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει την υποστήριξή της σε επτά μικρότερα ιδρύματα, αλλά και τη μείωση της υποστήριξής της σε πέντε μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως ήταν λογικό η εξέλιξη αυτή προκάλεσε απώλειες στις τιμές των μετοχών. Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της RBS κατέγραψε απώλειες 5% ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει στη συνέχεια.

Την ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Σερ Μαρβιν Κινγκ εξέφρασε φόβους πως η Βρετανία βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, τονίζοντας πως η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας παρόμοια με εκείνη της δεκαετίας του 1930.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να ενισχύσει τη βρετανική οικονομία με την παροχή 75 δις λιρών το επόμενο τετράμηνο. Η απότομη επιβράδυνση της οικονομίας και η συνεχής απειλή των τραπεζών που προκαλεί η κρίση στην ευρωζώνη οδήγησε την τράπεζα στην επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε το 2009 με την ενίσχυση της οικονομίας με 200 δις λίρες.