Τσούμπα Άκπομ: Στην Ελλάδα «μπλόκαρε», στην Αγγλία δεν μπορούν να τον σταματήσουν!

Ο Τσούμπα Άκπομ, συνέχισε τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις τη φετινή σεζόν, σκοράροντας δύο φορές στην επικράτηση της Μίντλεσμπρο με 5-0 επί της Ρέντινγκ. Μαζί με τη συμβολή του στην άνετη επικράτηση της ομάδας, πέτυχε και ορισμένα ρεκόρ, τα οποία δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους για πάρα πολλά χρόνια!



Τσούμπα Άκπομ: Στην Ελλάδα «μπλόκαρε», στην Αγγλία δεν μπορούν να τον σταματήσουν!

Ο Νιγηριανός επιθετικός με αγγλική υπηκοότητα, από το 2013 έως το 2018, ανήκε στην Άρσεναλ, όμως κάθε χρόνο αγωνιζόταν σε διαφορετική ομάδα ως δανεικός. Δεν είχε καταφέρει ακόμα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και έψαχνε έναν προορισμό, που θα του επέτρεπε να παίξει με βάση τις δυνατότητες του. Και τον βρήκε στη Μίντλεσμπρο, έχοντας φυσικά περάσει δις και από τη χώρα μας.

Η πρώτη θητεία στον ΠΑΟΚ

Το καλοκαίρι του 2018, ο ΠΑΟΚ του προσέφερε τριετές συμβόλαιο και θέλησε να επενδύσει πάνω του στην προσπάθεια κατάκτησης του τίτλου. Αποτέλεσε ένα σημαντικό γρανάζι στη μηχανή του «δικεφάλου», οδηγώντας τον στο νταμπλ. Σε 33 αγώνες, πέτυχε οκτώ γκολ, έξι στο πρωτάθλημα και δύο στο κύπελλο. Μπορεί οι αριθμοί του να μην τρομάζουν, ωστόσο η συνεισφορά του στο παιχνίδι ήταν μεγάλη. Βοηθούσε και στην πίεση, αλλά και στο να δίνει χώρους στους συμπαίκτες του. Την επόμενη χρονιά, ο Άκπομ είχε παρόμοια νούμερα, σκοράροντας 10 φορές σε 43 παιχνίδια, συνεχίζοντας να είναι επιδραστικός στο παιχνίδι, με αρκετούς τρόπους.

Η μεταγραφή στην Μίντλεσμπρο και η επιστροφή στον «δικέφαλο του βορρά»

Σε ηλικία 25 ετών πλέον, έκανε το μεγάλο βήμα και επέστρεψε στο νησί, για λογαριασμό της Μίντλεσμπρο. Ωστόσο, όπως αρκετοί ποδοσφαιριστές στην πρώτη τους σεζόν στην Αγγλία, παρόλο που είχε αγωνιστεί ξανά εκεί στο παρελθόν, δυσκολεύτηκε αρκετά να προσαρμοστεί, κάτι που φάνηκε στους αριθμούς του, σκοράροντας μόλις πέντε γκολ σε 39 συμμετοχές. Η «Μπόρο», θέλησε να του δώσει χρόνο συμμετοχής σε άλλο σύλλογο, ώστε να επιστρέψει δριμύτερος αργότερα και έτσι τον έδωσε δανεικό στον ΠΑΟΚ, σε ένα περιβάλλον που γνώριζε πολύ καλά. Σε μία χρονιά στην οποία ο «Δικέφαλος του Βορρά» έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά του Europa Conference League και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας, είχε ξανά σημαντικό ρόλο με 11 γκολ σε 52 αγώνες.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε ένα εξάμηνο... καριέρας

Η επιστροφή του στην ομάδα του Μάικλ Κάρικ, μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί, πολύ ανώτερη των προσδοκιών. Μετράει 21 γκολ στην Championship σε 28 αγώνες και είναι πρώτος σκόρερ, προηγούμενος με τέσσερα γκολ του δεύτερου Γκιόκερες. Είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας του, η οποία φιγουράρει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και διεκδικεί την άνοδο στην Premier League. Αναδείχθηκε παίκτης του μήνα για τον Δεκέμβριο, οδηγώντας την «Μπόρο» σε τέσσερις νίκες και μία ήττα, ενώ παράλληλα κατέγραψε τέσσερα γκολ και είχε μία ασίστ.

Με τα δύο γκολ του απέναντι στη Ρέντινγκ, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει 20+ γκολ για τη Μίντλεσμπρο σε μία σεζόν, μετά τον Μπέρνι Σλέιβεν την αγωνιστική περίοδο 1989-90, ο οποίος  είχε βρει το δρόμο προς τα δίχτυα, 21 φορές. Επίσης, μετράει πλέον 14 εντός έδρας γκολ, όντας ο πρώτος που το πετυχαίνει, μετά τον Φαμπρίτσιο Ραβανέλι τη σεζόν 1996-97. Το πρώτο του γκολ το Σάββατο (4/3), ήταν και το 1000ο της ομάδας του, στο «Ρίβερσαιντ» και ο Άκπομ «έγραψε» επί της ουσίας ιστορία για… τρεις διαφορετικούς λόγους στον 21ο αιώνα.

Με αυτή τη φόρμα, είναι οριακά… δεδομένο ότι τη νέα χρονιά, θα παρακολουθούμε τον πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ στην Premier League, είτε με τη φανέλα της Μίντλεσμπρο είτε με άλλη ομάδα. Το δικαιούται άλλωστε!

Ιάσονας Τσίλης