Η καλύτερη έκδοση της Γιουνάιτεντ στη μετά-Σερ Άλεξ εποχή, δέχθηκε 13 γκολ σε «Άνφιλντ» και «Έτιχαντ»!

Κανείς δεν αμφισβητεί τη βελτίωση. Τις ανατροπές με Μπαρτσελόνα και Γουέστ Χαμ, τις μεγάλες προκρίσεις, τον πρώτο τίτλο μετά από επτά χρόνια, την 3η θέση – προς το παρόν – στο πρωτάθλημα, και την αναγέννηση παικτών, όπως του Μάρκους Ράσφορντ. Με την ίδια λογική όμως, τα 13 γκολ αθροιστικά από Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ σε «Έτιχαντ» και «Άνφιλντ», έχουν επίσης περάσει στα βιβλία της ιστορίας της Premier League. Και όπως πιστώνουμε στον Έρικ Τεν Χαγκ τις επιτυχίες του, ας κάνουμε το ίδιο και με τα αρνητικά ρεκόρ του…  



Η καλύτερη έκδοση της Γιουνάιτεντ στη μετά-Σερ Άλεξ εποχή, δέχθηκε 13 γκολ σε «Άνφιλντ» και «Έτιχαντ»!

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βιώνει την καλύτερή της κατάσταση στη μετά-Σερ Άλεξ εποχή. Είναι άλλωστε κάτι προφανές και τα αποτελέσματα, όχι απλώς… μιλούν, αλλά «φωνάζουν» από μόνα τους.

Η αντίδραση της μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, με τις δύο ήττες από Μπράιτον και Μπρέντφορντ, ήταν ιδανική. Κέρδισε τη Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ» στην 3η αγωνιστική, επικράτησε της πρωτοπόρου και αήττητης Άρσεναλ μέχρι και την 6η αγωνιστική, ήταν πειστική στην Ευρώπη, πανηγύρισε σπουδαίες προκρίσεις μέσα σε μία εβδομάδα και σαφώς κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο μετά από επτά χρόνια.

Έφτασε εύκολα στον τελικό του Λιγκ Καπ και επικράτησε με 2-0 της Νιούκαστλ, για να αποκλείσει εν συνεχεία τη Γουέστ Χαμ στο «Ολντ Τράφορντ» με ανατροπή σε ένα… τέταρτο, 10 μέρες μετά την επική πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα, στο ίδιο γήπεδο με ανατροπή.

Η βελτίωση με τον Έρικ Τεν Χαγκ στο «τιμόνι» της ήταν προφανής, ο Νταβίδ Ντε Χέα «έγραψε» ιστορία με τον αριθμό των clean sheet που έφτασε με τη φανέλα της, ο Μάρκους Ράσφορντ βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και ο Καζεμίρο απέδειξε σε ένα εξάμηνο πως η μεταγραφή του στην Premier League ήταν απόλυτα συνειδητή.

Δύο μελανά σημεία υπάρχουν όμως στο παραμύθι που βιώνουν οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων». Αμφότερα συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο, ακόμη και αν δεν το έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί, είναι πως έχει πανηγυρίσει μόνο ένα «διπλό» στις έδρες των ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

Το δεύτερο φυσικά έγκειται στις εξορμήσεις της απέναντι σε Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Ηττήθηκε με 6-3 στο «Έτιχαντ», σε ένα μαγικό βράδυ του Έρλινγκ Χάαλαντ και πλέον είναι γεγονός η πιο «βαριά» ήττα στην ιστορία της στο απόλυτο ντέρμπι του «Νησιού» απέναντι στη Λίβερπουλ.

Το 7-0 δεν συνιστά απλώς τρεις χαμένους βαθμούς, αλλά μία πλήρη κατάρρευση, σε ένα γήπεδο που δεν ενδείκνυται να μην είσαι συγκεντρωμένος. Το 1-0 του ημιχρόνου, έγινε… 7-0 ως τελικό αποτέλεσμα και για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο ομάδων σε μεταξύ τους αναμέτρηση, είδαμε το εν λόγω σκορ με το σφύριγμα της λήξης.

Από το 1942 είχαμε να δούμε 7+ γκολ σε συνάντηση μεταξύ τους, ενώ η πρώτη φορά που η Λίβερπουλ επικράτησε της Γιουνάιτεντ, σκοράροντας 7+ φορές, έλαβε χώρα το 1885, με τους «κόκκινους διαβόλους» να ονομάζονται «Νιούτον Χιτ».

Είναι λοιπόν οξύμωρο. Μιλάμε για την καλύτερη σεζόν της μετά-Σερ Άλεξ εποχή, με 13 γκολ ως παθητικό στις πιο δύσκολες έδρες της Premier League, αναλογικά με την αγωνιστική κατάσταση των Σίτι και Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια. Ο πρώτος τίτλος μετά από 2.200 μέρες είναι γεγονός και δεν θα ξεχαστεί, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την 26η στροφή του πρωταθλήματος, εν έτει 2023, με το τελικό 7-0 από τη Λίβερπουλ να περνά στα βιβλία της ιστορίας…

Δημήτρης Μανάκος